Timpul petrecut la munca a fost dintotdeauna un subiect interesant atat pentru angajatorii, cat si pentru angajati. In prezent, desi s-ar crede ca un timp mai lung mai indelungat te face sa ai o imagine mai buna in fata sefului, lucrurile nu mai stau chiar asa. Vezi ce tip de angajati cauta companiile, potrivit Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar.
Astfel, companiile continua si in 2012 sa puna accent pe calitate, cautand performanta si rezultate cu costuri cat mai reduse posibil.

"Specialistii in resurse umane urmaresc atingerea unor criterii cat mai stricte de eficienta, ceea ce implica recrutarea de personal calificat, care sa aduca valoare companiei si care sa se potriveasca cu cerintele angajatorilor. La momentul actual nu sunt apreciati angajatii care lucreaza mult peste program fara rezultate vizibile, ci aceia care reusesc sa realizeze obiectivele si sarcinile de lucru la un nivel calitativ ridicat, cu cat mai putine resurse si intr-un timp cat mai scurt", potrivit datelor companiei.

In acest context, pentru specialistii in resurse umane, identificarea si angajarea unor specialisti ramane in 2012 cea mai mare provocare.

"Angajatorii isi doresc oameni in echipa care sa dezvolte afacerea, sa vina cu idei noi pentru a atinge obiectivele comune, sa aiba viziune si potential de leadership la orice nivel. Deoarece criteriile de selectie sunt mai dure ca in anii trecuti, si procesul de recrutare a devenit mai dificil si complex”, a precizat Ramona Ceacu, HR Manager Accace Romania.

Un domeniu in care piata muncii inregistreaza o crestere semnificativa este cel financiar.

Astfel, specialistii si managerii cu experienta in domeniul financiar sunt foarte cautati in 2012, iar piata de recrutare pentru acestia va avea o crestere semnificativa fata de anul trecut, apreciaza expertii Accace.

Datele Accace arata ca potrivit anunturilor postate pe site-urile de recrutare, pentru primul semestru al acestui an s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 13% fata de acelasi semestru al anului trecut, cele mai multe fiind in Asigurari, Banci / Institutii financiare, Financiar / Contabilitate, Audit.

„Situatia economica nefavorabila din ultimii ani a reprezentat pentru companii o provocare, un moment in care acestea au trebuit sa isi revizuiasca strategiile si sa isi reafirme valorile, inclusiv din punct de vedere al strategiilor de HR si recrutare. Incertitudinile legate de evolutia economiei au dus la amanarea deciziilor privind recrutarea de personal, dar si la teama oamenilor de a schimba job-urile. Din fericire insa, in prezent asistam la o dezghetare a pietei muncii, printre domeniile care au inregistrat o revenire numarandu-se si cel financiar”, a declarat Bogdan Badea (foto), Business Development Manager Accace Romania.

Specialistii avertizeaza

Avand in vedere faptul ca piata se dezvolta si exista cerere pentru specialistii din domeniul financiar, tinerii care aleg sa se specializeze in acest domeniu au mult mai multe oportunitati de cariera decat in anii trecuti.

"Nu trebuie neglijat insa faptul ca numarul acestora este foarte mare. Astfel, pentru a avea sucess, tinerii ar trebui sa isi stabileasca obiective foarte clare in ceea ce priveste tipul de slujba spre care doresc sa se indrepte si sa tina cont de faptul ca o cariera in domeniul financiar implica o buna pregatire teoretica, experienta anterioara, certificari, atitudine orientata spre rezultat, precum si o personalitate dinamica, in concordanta cu mediul mereu in schimbare al afacerilor", potrivit Accace.

Avantajul specialistilor de resurse umane din domeniul financiar este ca acestia au uneltele necesare pentru a testa candidatii, luand in considerare nivelul lor de experienta si de specialitate, si au posibilitatea sa le verifice capacitatile tehnice.

"La angajare, candidatii sunt evaluati si selectati pe baza unui instrumentar variat, precum teste care urmaresc nivelul cunostintelor teoretice dobandite, sau al competentelor personale (abilitatea de a realiza o actiune, de a indeplini un task la standardele cerute cu ajutorul cunostintelor, abilitatilor si aptitudinilor). Testele bine elaborate si corect interpretate de profesionisti pot oferi indicii importante privind potentialul candidatilor", se arata in sursa citata.

Cum se face recrutarea pozitiilor de top

In ceea ce priveste recrutarea pozitiilor de top management, cerintele sunt mai complexe, punandu-se accent pe aptitudinile de business development mai mult decat pe rolul administrativ. Sunt cautati acei manageri care cunosc piata, cu un nivel ridicat de specializare si experienta de management, care au avut rezultate bune in pozitii similare.

Profesionistii in resurse umane trebuie sa foloseasca toate instrumentele si platformele pe care le au la dispozitie pentru a identifica cei mai buni candidati. Ei pot face selectii pe baza aplicatiilor directe, pe baza recomandarilor, prin internship-uri (colaborand direct cu universitatile si organizatiile studentesti) sau apeland la agentiile de recrutare, iar in ultimii ani mai au un „as in maneca”: social media.

Desi recrutarea prin social media este inca este la inceput in Romania, retelele sociale (Facebook, LinkedIn, Google+, Twitter, bloguri, comunitati virtuale etc) vor deveni treptat un instrument indispensabil in domeniul resurselor umane, in special deoarece angajatorul obtine informatii reale, relevante si necosmetizate privind potentialul angajat.

„Recrutarea prin retelele sociale este o sursa extraordinara de informatii privind candidatul, insa exista un risc foarte mare ca cel care face selectia sa ia in considerare si aspecte care nu sunt relevante din punct de vedere profesional. Procesul de recrutare trebuie realizat cu un ochi obiectiv si fara a se lua in considerare acele detalii din profilul unui candidat de pe o retea de socializare care nu au relevanta“, a adaugat Ramona Ceacu.

Accace este unul dintre liderii pietei serviciilor de consultanta in management financiar si externalizare din Europa Centrala si de Est, oferind corporatiilor servicii in materie de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.

Clientii principali ai companiei sunt corporatii medii si mari, care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est in toate industriile, multe dintre ele companii de referinta listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri