Ne petrecem o mare parte din viata visand la atingerea unui anumit obiectiv sau standard. In general, atingerea acelor obiective reprezinta pentru fiecare dintre noi succesul.
Succesul poate avea o multime de semnificatii. Promovarea pe o pozitie de top, crearea unui brand, intemeierea unei familii, realizarea unui milion de dolari sau implicarea intr-un proiect cu o puternica latura sociala reprezinta in functie de persoana si de asteptarile acesteia de la viata, forme ale succesului.

Din punctul meu de vedere, a avea succes inseamna a te simti implinit cu ceea ce faci si cu ceea ce esti.

Stabilirea unui obiectiv este esentiala pentru fiecare dintre noi. Este ceea ce ne ghideaza actiunile

Cred cu convingere ca stabilirea unui obiectiv (scop) sau a mai multor obiective este esentiala pentru fiecare dintre noi. Este ceea ce ne ghideaza actiunile si, pana la urma ne defineste. Face parte din identitatea noastra si ne ajuta sa fim impliniti si sa ne simtim bine cu noi insine.

Recent, m-am reintalnit dupa multi ani cu un prieten. Ultima data cand il vazusem era o persoana vesela, optimista, care stia exact ce vroia de la viata. Am ramas surprinsa vazand un om trist, resemnat, fara prea mari asteptari de la viata. Evident, nu putem trage concluzii fara a avea mai multe date insa, in urma unei discutii am realizat ca isi atinsese scopurile si nu stia ce sa faca mai departe (inainte de a purta aceasta discutie nu era constient de lipsa unor obiective noi).

Ce facem dupa ce am atins succesul?

Evident, pentru fiecare dintre noi, in functie de personalitate si modul in care percepem succesul drumurile sunt diferite. Un lucru este cert. Trebuie sa fim constienti ca viata este o calatorie, iar daca inaintam 100 m (atingerea obiectivului) este foarte important sa stabilim urmatoarea 100 de metri.

Daca ne referim strict la planul profesional, cateva alternative pot fi:
Dupa parcurgerea mai multor nivele profesionale cu succes, pentru o anumita categorie de top manageri este foarte important sa isi pastreze un rol onorific sau de mentor in cadrul companiei, sa fie parte din board si sa li se ceara sfatul in continuare in legatura cu deciziile importante de business. In cazul lor, respectul si recunosterea devin sinonime cu succesul. Intalnim astfel de roluri mai ales in structurile financiar/bancare.

Exista insa si manageri pentru care iesirea din mediul corporatist poate fi transformata intr-un succes prin lansarea unei afaceri. Acesta este un scenariu des intalnit in ultimii ani. Am vazut multi manageri care au gasit doza potrivita de curaj si dorinta pentru a da nastere unor proiecte personale.

In acest caz insa lucrurile sunt mai complexe si merita avute in vedere si discutate mai multe aspecte: diferenta dintre profilul unui manager si cel al unui antreprenor si adaptarea la un mediu nou, total diferit de o corporatie.

Asa cum imi spunea in urma cu doua saptamani cineva in cadrul unei discutii “am invatat ce inseamna sa ti se termine tonerul la imprimanta, sa pui mana pe telefon sa comanzi si sa il schimbi in locul formarii unui interior iar altcineva sa faca toate aceste lucruri pentru tine”.

O noua sursa de succes poate sa vina din experienta acumulata pe parcursul anilor. Astfel se explica numarul mare de manageri care opteaza la un moment dat pentru rolul de consultant.

Si nu in ultimul rand, in cazul antreprenorilor, dupa ce au dezvoltat pe o durata mai lunga de timp o afacere, vanzarea acesteia, dezvoltarea uneia noi sau asigurarea continuitatii businessului prin predarea catre membrii mai tineri ai familiei.

Acestea sunt doar cateva exemple de noi forme pe care le poate avea succesul. Intrucat suntem intr-o continua schimbare, inclusiv perspectiva noastra despre succes si ce reprezinta acesta se schimba. Este nevoie asadar sa ne acordam periodic timp si sa aflam ce ne dorim cu adevarat, in ce moment al vietii suntem si ce inseamna succesul pentru noi astazi.

Floriana Enescu este psiholog si are o experienta de 12 ani in recrutare si executive search. Este membru fondator si managing director al companiei de executive search Qualia, companie fondata in luna ianuarie 2005.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri