Atrasi de “greutatea” diplomei unei facultati din strainatate si de posibilitatile variate de angajare, pe care Romania nu le ofera, tot mai multi tineri pleaca sa studieze in afara tarii. Desi rezultatele ii recomanda, ei se lovesc de multe ori de problema banilor. Afla care sunt solutiile.
In acest an aproximativ 26.000 de tineri au ales sa plece din Romania si sa isi efectueze studiile in strainatate.


Dintre acestia circa 5.000 de studenti au ales Italia, Marea Britanie - circa 4.000 de studenti, Franta - 3.500 de studenti, Germania - circa 3.000 de studenti; Spania - circa 3.000 de studenti; SUA - circa 2.000 de studenti.

Ce domenii prefera romanii sa studieze in strainatate

Circa 25-30% aleg pe Business/Management/Economie/Marketing/Finante, iar circa 20% merg pe inginerie (IT, constructii, mecanica, chimie). Restul sunt distribuiti intre Stiinte Sociale (psihologie, sociologie), Educatie, Comunicare/ urnalism, Arhitectura/Design, Drept, Medicina, Muzica.

“Distributia licenta / master difera de la tara la tara. De exemplu, in Marea Britanie pleaca preponderent pentru studii de licenta, iar in Franta si Germania preponderent pentru studii de master”, a declarat Alexandru Ghita, presedintele Educativa, prezent la Dezbaterile Wall-Street Live Text.

Marea Britanie ridica multe semne de intrebare

Romanii isi doresc sa plece in strainatate la studii cu orice pret si se intereseaza in special de posibilitatea de a studia gratuit sau de a-si finanta studiile.

Cititorii wall-street.ro si-au aratat interesul in special pentru Marea Britanie.

“Marea majoritate a studentilor din UK (la licenta) se finanteaza cu ajutorul imprumutului oferit de guvernul Marii Britanii pentru a acoperi costurile de studii. Odata acceptat la o universitate de stat (recomandabil) ai automat acces la un imprumut de la guvernul Marii Britanii care iti acopera integral costurile de scolarizare. Incepi sa returnezi imprumutul de-abia dupa ce termini studiile, te angajezi si veniturile tale anuale sunt mai mari de 21.000 lire”, a explicat Ghita.

Daca ai beneficiat insa de subventie guvernamentala in Romania (student la buget) nu mai ai acces la imprumutul oferit de guvernul Marii Britanii.

Cei care ajung in marea Britanie au posibilitatea sa se angajeze pentru a achita costurile cu chiria si intretinerea.

“Nu exista un imprumut pentru cetatenii non-britanici (pentru costurile de intretinere n.r.). Dar exista, in anumite cazuri, burse partiale. Marea majoritate a studentilor isi acopera costurile lunare prin joburi part-time (15-20 ore pe saptamana)”, a adaugat el.

Pasii necesari pentru a studia in strainatate

- selectia tarii de destinatie;
- selectia universitatii si a programului care vi se potriveste;
- realizarea dosarului de aplicare (formulare, eseuri, scrisori de recomandare, portofoliu - daca e cazul) in timp util (pana in deadline-uri).
- odata acceptat, urmeaza aplicarea pentru imprumuturi / burse.

De asemenea, in paralel, persoanele interesante trebuie sa identifice optiuni de cazare / transport in tara de studiu.

Trend nou - tinerii se intereseaza inca din liceu de studiile in strainatate

Multi dintre adolescentii romani sunt interesati daca pot invata inca din liceu intr-o alta tara

"Exista posibilitatea de a studia la liceu in strainatate, dar cel mai probabil nu vei primi finantare/burse pentru costul studiilor. Noi nu recomandam mersul la studii in perioada liceului daca elevul nu este insotit de familie. Exista insa mai multe agentii in Romania care iti pot intermedia acest demers, daca decizia e definitiva", a explicat Ghita.

Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in zilele de 20-21 octombrie in Bucuresti la Sala Palatului si pe 23 octombrie in Cluj Napoca la Casa de Cultura a Studentilor.

Informatiile privind numarul studentilor romani in strainatate reies din datele UNESCO, iar pentru anii 2010-2012 sunt estimari.

Citeste si articolul Topul tarilor in care romanii vor sa invete


Sursa foto: freedigitalphotos.net



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri