Ordonanta privind protectia angajatilor disponibilizati din companiile de stat, anuntata oficial ca fiind aprobata la jumatatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia in sedinta de marti, 30 aprilie, intr-o forma care stabileste ca Guvernul aproba doar sumele alocate platilor compensatorii.
Ordonanta a fost aprobata in lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din tara, fiind semnata de catre un secretar de stat.

In noua forma, ordonanta nu mai prevede ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective, precum si "numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati" se stabilesc prin hotarare.

Guvernului, ci ca Executivul aproba doar cuantumul platilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.
In forma initiala a proiectului, acest articol prevedea ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective in conditiile ordonantei, precum si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai in conditiile in care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectiva nu depaseste termenul de 31 decembrie 2018.

Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publica implicata".

In varianta aprobata de Executiv, articolul mentionat stabileste doar ca, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj ce se vor aloca pentru platile compensatorii, in beneficiul persoanelor disponibilizate, in conditiile in care exista un plan de disponibilizare aprobat.

Noua forma a ordonantei include si un articol suplimentar, conform caruia planurile de disponibilizare intocmite de operatorii economici se aproba "in conditiile legii".

Tot in noua forma a ordonantei, care nu mai face referire la faptul ca Guvernul aproba numarul salariatilor disponibilizati, este mentionat distinct ca programul concedierii colective este elaborat de angajator.

"Este o formulare care arata ca implicarea Guvernului se rezuma la a aproba sumele bugetare pentru plati compensatorii, nu de a decide numarul persoanelor disponibilizate, care trebuie sa reprezinte atributia conducerii companiei si a ministerului de resort", au declarat surse oficiale.

In ordonantele privind platile compensatorii aprobate de fostele guverne, acest articol a fost pastrat neschimbat, in forma care arata ca prin hotarare a Guvernului sunt stabilite atat societatile de stat care pot efectua concedieri, cat si numarul de salariati disponibilizati.

La finalul sedintei de guvern din 16 aprilie, atat Executivul, cat si Ministerul Economiei au anuntat oficial ca ordonanta privind platile compensatorii a fost aprobata. In comunicat, ministerul anunta si ca ordonanta aprobata de Guvern prevede in continuare ca operatorii economici care vor efectua concedieri colective si numarul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de masurile de protectie sociala se stabilesc prin hotarare a Guvernului, articol modificat insa in ordonanta aprobata, de fapt, doua saptamani mai tarziu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri