Nina Ranete a lucrat timp de cativa ani in proiectare si cercetare in cadrul Electromagnetica. A simtit gustul antreprenoriatului la inceputul anilor ’90, cand detinea o consignatie si un bar. Afacerile nu au mai mers insa si, dupa o perioada de somaj, a revenit la statutul de angajat, insa este nemultumita de cei 800 de lei pe care ii primeste lunar. Ce vrea un candidat de 52 de ani de la un angajator?
La 31 de ani, Nina Ranete renunta la postul pe care il ocupase in cadrul intreprinderii Electromagnetica pentru a deschide o afacere proprie. Astfel, a investit 30 de lei (300.000 de lei vechi) intr-o consignatie in zona Militari. Vindea de la ata de cusut pana la cizme de pescuit.

“Ma duceam cu placere la serviciu, era afacerea mea, eram motivata chiar daca 2 ani de zile nu am castigat nimic, m-au ajutat sotul si parintii. Aveam si un copil de 7 ani”, povesteste Nina Ranete.

Cat de usor era sa fii antreprenor dupa ’90? “A fost extrem de greu”, mai spune Ranete care invoca legislatia greoaie si instabilitatea fiscala. “Pe noi, antreprenorii, nu ne informa nimeni cu privire la modificarile de legislatie. La Internet nu aveam acces, astfel incat trebuia sa mergem la organele de control. Tot timpul se schimba ceva, a aparut TVA, care un an era un procent si anul urmator se schimba”, isi aminteste Nina Ranete.

Profitul a aparut dupa 5 ani de la deschiderea afacerii. Atunci a reusit sa angajeze un administrator, un paznic si mai mult personal.

“Pana atunci eu ma ocupam de aprovizionare, eram sofer, vanzator. Eu alergam dupa acte. Munceam de dimineata de la 7 pana seara la 12”, explica Ranete.

Afacerea sa a rezistat pana in anul 2006, cand a fost inaugurat centrul comercial AFI Palace Cotroceni. “Chiriile erau foarte mari si nu am mai reusit sa fac fata. Am incercat sa ma orientez spre un alt spatiu comercial, dar nu a mers foarte bine si am intrat in somaj”, completeaza Nina Ranete.

A urmat o serie de cursuri gratuite, organizate de Asociatia Europa pentru Dezvoltare Umane, in cadrul proiectului ProMediere activa - Drumul din somaj catre o viata activa, proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, unde a acumulat cunostinte de IT, engleza si mediere. “Mi-am zis ca nu toata viata trebuie sa fii patron, ai doua maini, doua picioare si poti face orice munca. Insa nu trebuie sa stai acasa”, sustine Ranete.

Recent s-a angajat la o firma de dezinsectie si deratizare din Capitala, unde primeste un salariu de 800 de lei ca si agent de contractari. A gasit acest post dupa lungi cautari in ziare (de care devenise depedenta pe perioada somajului), insa nu este multumita.

“Primele zile am facut secretariat, insa cand ma loveam de ceva necunoscut nu primeam ajutor. Tinerii sunt susceptibili ca le iei locul, m-am simtit aruncata intr-un ocean. La 40 de grade si la 52 de ani e greu sa bati din poarta in poarta sa efectuezi autorizatii. In cercetare aveam un salariu de 2.700 de lei. Era un salariu mediu, impreuna cu sotul meu plecam in 2 concedii in decursul unui an. Acum nu plec nici macar in weekend undeva. Eu ma declar multumita si cu 1.200 de lei, insa sa am un job stabil. Sa pot sa fac un imprumut, sa pot sa-i asigur nepotului meu o iesire in parc”, afirma Ranete.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM), in Bucuresti exista 21.941 de someri, dintre care 9.375 de someri indemnizati.

“Cei mai multi someri sunt in Bucuresti in sectorul serviciilor. Cu toate acestea, la nivel de Bucuresti se observa o stagnare a numarului de someri. Oamenii isi gasesc de lucru mult mai usor in Bucuresti, Capitala asigurand 28% din PIB”, a declarat pentru wall-street.ro Maria Meres, director executiv adjunct AMOFM.

Din numarul total de someri, 43.867 au sub 25 de ani, 31.353 au intre 25 si 29 de ani, 101.005 - intre 30 si 39 de ani, 114.439 - intre 40 si 49 de ani, 55.530 - intre 50 si 55 de ani si 57.920 au depasit 55 de ani, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

La nivel teritorial, numarul de someri a scazut in iunie in majoritatea judetelor, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in Mehedinti (cu 530 persoane), Cluj (464), Constanta (462), Hunedoara (405), Vaslui (330), Gorj (324), Buzau (289) si Sibiu (263).

Cresteri ale numarului de someri s-au inregistrat in judetele Satu-Mare (cu 164 persoane), Ialomita (49), Teleorman (46), Ilfov (31), Vrancea (30), Suceava (28) si Tulcea (25). In Bucuresti, numarul de someri a crescut cu 278 persoane.

Peste 980 de CV-uri pentru un singur job

981 de oameni au depus CV-uri pentru un singur job pentru o pozitie de entry level intr-o companie din Romania, potrivit Cristinei Savuica, chief happiness officer Lugera pentru Romania si Republica Ceha.

Comparativ cu 2012 anul acesta numarul pozitiilor deschise in companii a crescut cu 18%, cele mai multe joburi fiind in domeniile IT, shared service, vanzari si productie, conform datelor Lugera.

De asemenea, companiile din patea de Vest a tarii au cu 50% mai multe pozitii noi fata de angajatorii din partea de sud a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri