Crearea unui CV perfect este o provocare destul de mare chiar si fara sa iei in seama toate miturile care s-ar putea implica in intregul proces. Cu toate acestea, multe dintre aceste mituri – inclusiv acela ca nu trebuie sa depaseasca o pagina sau ca este bine sa minti – "nu tin deloc” in fata companiilor. Citeste punctele urmatoare pentru a separa adevarul de fictiune.
Mit: Media de la facultate/licenta este foarte importanta

Adevar: Multi angajatori doar trec cu privirea peste notele luate la facultate/licenta. Ei sunt constienti ca, din nefericire, nu intotdeauna o nota mare sau mica reflecta realitatea sau aptitudinile reale ale viitorului angajat. Mai mult, uneori facultatile terminate nu au legatura cu job-ul pentru care aplica.

Mit: CV-urile trebuie sa fie doar de o pagina

Adevar: CV-urile pot fi si de doua pagini, daca nu cumva “se lungeste” informatia, artificial. O pagina nu este suficienta, exceptand cazurile in care esti proaspat absolvent.

Mit: Reusitele ar trebui subliniate intr-o sectiune separata

Adevar: Separarea reusitelor de experienta profesionala ar putea duce la neglijarea primelor de catre angajator. Cel mai bine este sa le subliniezi prin bullet-uri in sectiunile relevante.

Mit: CV-urile ar trebui sa cuprinda toata experienta ta

Adevarul: Daca ai lucrat de 30 de ani si primii ani au fost intr-un domeniu ce nu mai are relevanta, poti sa devii selectiv in ceea ce scrii. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste internship-urile, mai ales daca au trecut multi ani de cand le-ai terminat.

Mit: CV-ul tau trebuie sa fie cat mai general pentru a creste sansele de a-ti gasi un job

Adevarul: CV-urile targetate clar catre o anumita industrie sau chiar companie sunt cele care ies in evidenta si asigura participantului sansa de a fi chemat la interviu. In loc de a incerca sa iti gasesti slujba cu un CV general, viitorii angajati ar trebui sa cerceteze exact ce se cauta pe nisa/nisele care ii intereseaza si sa scrie calificarile relevante.

Mit: CV-urile din hartie sunt suficiente

Adevarul: LinkedIn schimba modalitatile de angajare. In cativa ani, angajatorii nu vor mai fi interesati sa angajeze fara a se uita pe activitatea oamenilor de pe retele sociale si in special cele profesionale.

Mit: Nu include informatii legate de social media

Adevarul: Deoarece din ce in ce mai multi angajatori viziteaza profilele publice ale viitorilor angajati, este o practica buna “sa ii ajuti” si sa publici link-uri catre profilele tale online in CV. Ar trebui neaparat inclus link-ul catre profilul de LinkedIn. Incearca sa iti mentii paginile de pe social media cat mai profesionale si consistente. Informatiile de pe LinkedIn ar trebui sa se potriveasca cu cele de pe CV – asigura-te ca datele de angajare sunt similare, la fel si functiile.

Mit: Minciunile albe sunt OK

Adevarul: Sinceritatea este cea mai buna si unica politica acceptata. CV-ul este o lista factuala a muncii si experientei tale. Nu exagera reusitele tale sau responsabilitatile pe care le-ai avut. Angajatorii pun pret pe integritate si trebuie sa demonstrezi inca din start ca esti onest in toate actiunile tale, incepand cu CV-ul. Multe companii, mai ales mari, vor cerceta istoria angajatului cu fostii angajatori.

Mit: Un PDF e mai bun decat un document Word

Adevarul: CV-urile nu ar trebui scrise in format PDF. Formatul acesta poate impiedica uneori cautarea dupa anumite cuvinte cheie si, in general, sunt mai greu de parcurs.

Mit: Un CV bun iti va aduce un loc de munca

Adevarul: Un CV bun iti va asigura un interviu. Odata aflat in fata angajatoului, va trebui sa te vinzi pe tine insuti/insati, mult mai bine decat o face deja CV-ul.

Mit: Nu te chinui ca totul sa fie perfect in CV-mici erori sunt de asteptat

Adevarul: Amanuntele sunt deseori mai importante decat “intregul pachet”. Atentie deci la detalii, la aliniate si mai ales sa nu gresesti gramatical. Trebuie sa fii serios/serioasa si profesional(a).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri