Rezultate, Relatii, Procese, Inovare, Pragmatism. Fiecare dintre acestea are o pondere importanta in functionarea unei echipe inalt performante. Sunt deziderate pe care fiecare manager si le doreste in echipa lui. Un echilibru intre aceste elemente dau succesul, vitalitatea si eficienta unei echipe.
Mai mult, presiunea din ultima vreme care se resimte atat pe bugete, cat si in zona operationala nu este doar o situatie exceptionala, ci aproape o stare de normalitate in contextul de businesss. Acum, mai mult ca niciodata, rezultatele companiilor care activeaza intr-o piata extrem de competitiva tin de modul in care echipa reuseste sa lucreze impreuna eficient.

Cum ajungem sa construim o echipa eficienta?

Solutiile pe care le-au abordat pana acum companiile variaza ca registru si acopera de la cursuri de specializare, training-uri, teambuilding-uri etc.

Teambuilding-ul are rolul, pe de o parte, de a-i face pe oameni sa se simta pretuiti de companie, pe de alta parte, de a se apropia si de a crea legaturi informale valoroase intre membrii echipei. Toate acestea duc catre cresterea angajamentului fata de echipa si companie. De multe ori este si un moment de eliberare de tensiuni si aplanare a eventualelor conflicte.

Data fiind evolutia pietei, teambuilding-ul in varianta clasica – de multe ori sub forma unei suite de activitati amuzante si a timpului liber petrecut impreuna departe de bioru – nu isi mai atinge scopul. Efectele unui astfel de program se manifesta pe o perioada scurta de timp, dupa care toate reintra in normal, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar bugetele investite se pierd fara a produce rezultatele scontate.

Ce se poate face diferit?

Succesul unui program de teambuilding tine de contributia si dorinta de implicare a fiecarui membru al echipei.

Team Discovery Program propune o abordare unica intrucat genereaza o intelegere in profunzime pe care membrii echipei o obtin, atat la nivel individual, cat si la nivelul echipei. Tocmai aceasta constientizare produce efecte pe termen mediu si lung si sustine schimbarea.

Programul porneste de la identificarea unor elemente cheie pentru a intelege modul in care functioneaza o echipa: rolurile informale ale membrilor echipei, comportamentele disfunctionale la nivel de echipa in situatii de stres, precum si identificarea ancorelor valorice comune ale membrilor echipei cu scopul de a creste intelegerea interpersonala, a stilurilor de lucru proprii si ale colegilor, a ceea ce fiecare aduce in echipa, a cauzelor conflictelor din echipa etc.

Care sunt rezultatele?

Alinierea la obiectivele comune, intelegerea profilului echipei lor, stimularea prin exercitii a dialogului si a acordarii de feedback faciliteaza dezvoltarea unui mediu de lucru performant.

Profilul de echipa este un instrument valoros pentru managerul echipei pentru ca acesta primeste intr-o maniera structurata informatii pretioase despre modalitatea in care trebuie sa gestioneze echipa ca tot, dar si fiecare individualitate luata separat, precum si pentru membrii echipei pentru ca inteleg ce aduce fiecare la nivel de intreg, ce impact negativ au propriile comportamente exagerate si necenzurate si care sunt valorile in care crede majoritatea.

Participantii la Team Discovery Program pleaca atat acasa, cat si in viata profesionala cu informatii valoroase si cu planuri concrete de dezvoltare atat la nivel individual, cat si raportat la echipa din care fac parte.

Intr-un context economic volatil, concentrarea pe formarea si dezvoltarea unei echipe eficiente si inalt performante devine cheia succesului pe termen lung, pentru ca diferenta dintre o companie profitabila si una care incearca sa supravietuiasca este data de oameni.

Iuliana Manza (foto) este responsabil de comunicare in cadrul Hart Consulting, partener autorizat al Hogan Assessment Systems in Romania si Republica Moldova. In exclusivitate pentru wall-street.ro, semneaza articole publicate in sectiunea Cariere.

Hart Consulting ofera servicii de consultanta in arii precum: selectie (ROI, studii de benchmark intern, evaluari de personalitate si de abilitati), programe de evaluare si dezvoltare la nivel individual si de echipa (profile de leadership Hogan Assessment, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizationale, coaching, seminarii pe tematici de HR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri