Piata fortei de munca din Romania va fi linistita pana la finalul anului, 75% dintre companii sustinand ca vor mentine numarul de angajati in ultimele trei luni, iar 12% intentioneaza sa faca noi angajari, procent similar cu cei care prevad reduceri de personal, potrivit unui studiu Manpower.

Cel mai recent studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca arata ca previziunea neta de angajare este stationara, de 0%, dupa eliminarea variatiilor sezoniere. Autorii analizei spun ca aceasta este cea mai mica valoare a previziunii inregistrata din trimestrul patru al anului 2010, reprezentand o scadere de 10 puncte procentuale fata de trimestrul trei 2013 si de 12 puncte procentuale comparativ cu al patrulea trimestru al anului anterior.

Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere.

Studiul pentru Romania a fost realizat in perioada 18-31 iulie pe un esantion de 625 de angajatori, scrie Mediafax.

"Constatam o abordare prudenta a activitatilor de angajare, specifica unei nesigurante a angajatorilor in legatura cu climatul economic. Pe de-o parte, cifrele sugereaza ca in trimestrul IV cei care-si vor cauta un loc de munca in unele regiuni ale tarii sau in anumite sectoare de activitate se vor confrunta cu dificultati. Pe de alta parte, chiar daca intentiile de angajare din trimestrul viitor sunt mai degraba slabe, faptul ca aproape trei sferturi dintre angajatori intentioneaza sa pastreze neschimbat numarul de angajati pe care il au in prezent poate semnala ca piata muncii a ajuns intr-un punct de echilibru", a declarat, intr-un comunicat, Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Procentul de angajatori care nu se asteapta la nicio schimbare a dimensiunii fortei de munca proprii este, de altfel, cel mai mare din istoria studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca in Romania.

Cu toate ca nivelul previziunii nete de angajare la nivel national este stationar, in sase din cele zece sectoare de activitate analizate si in cinci din cele opt regiuni angajatorii se asteapta la cresteri ale volumului total de angajari.

Intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, a carei previziune neta de angajare este de +12%. La polul opus se situeaza sectorul de constructii, unde previziunea neta de angajare este de -15%.

Planurile de angajare sunt in scadere fata de trimestrul trecut in opt sectoare de activitate si toate cele zece sectoare raporteaza planuri de angajare mai reduse decat in trimestrul patru din 2012.

Scaderea cea mai abrupta fata de ultimul trimestru al anului trecut se inregistreaza in sectoarele de constructii si comert cu ridicata si cu amanuntul, unde valoarea previziunii a scazut cu 27, respectiv 19 puncte procentuale.

Din punct de vedere regional, cei mai optimisti sunt angajatorii din vestul tarii, care raporteaza o previziune neta de angajare de +8%, iar cei mai pesimisti angajatori sunt in sud, unde previziunea neta de angajare este -7%. Aceasta este de altfel regiunea unde se inregistreaza cea mai dramatica scadere a previziunii atat fata de trimestrul, cat si fata de anul anterior.

Planurile de angajare se restrang fata de trimestrul trecut in sase din cele opt regiuni cuprinse in studiu si scad fata de trimestrul patru al anului trecut in sapte din cele opt regiuni.

"Aceste valori ale previziunii nete de angajare contureaza imaginea unei piete de munca incetinite, unde atat cresterea cat si scaderea volumului de angajari vor fi lente si chibzuite. Clientii si partenerii nostri analizeaza din ce in ce mai atent si amanuntit motivele si momentele oportune crearii de noi locuri de munca, tinand seama ca urmeaza perioada de bugetare si punand in balanta nevoile de personal pe termen scurt si cele pe termen lung. In acelasi timp, se pune din ce in ce mai mult accent pe talentele si atitudinea candidatilor", a explicat Petrof.

Rezultatele studiului arata ca si la nivel global ritmul angajarilor va fi lent, dar constant. Astfel, in 29 din cele 42 de tari cuprinse in studiu, angajatorii anticipeaza o crestere a volumului de angajari, dar activitatea de angajare nu pare sa se fi impulsionat semnificativ.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial pentru a masura intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua angajarile totale pe parcursul trimestrului urmator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri