Cele mai multe meserii pentru care sunt pregatiti elevii in invatamantul profesional din Romania nu sunt cautate de angajatori. In schimb, pentru specializarile cerute, sistemul nu ofera calificare.

Pentru 48 de ocupatii cautate pe piata muncii nu se ofera pregatire in scolile profesionale si tehnologice sau postliceale din Romania. In schimb, se pregatesc elevi in invatamantul vocational pentru alte 20 de ocupatii care nu mai sunt cerute de angajatori in prezent. Aceasta este concluzia Raportului privind corelarea ofertei educationale si formare profesionala cu cerintele pietei muncii, realizat de Blocul National Sindical (BNS) in cadrul proiectului „Catalizatori pentru formare profesionala”, prezentat ieri in cadrul unei conferinte.

Studiul a incercat sa arate cat de mare este discrepanta intre specializarile cu care ies elevii din invatamantul profesional si cererea de pe piata muncii la ora actuala, discrepanta ce reprezinta una dintre cauzele somajului ridicat in randul tinerilor.

Astfel, la nivel national, specialistii BNS au constatat ca pregatim prea multi secretari si specialisti din domeniul salarizarii si administrativ, dar si tehnicieni in diferite domenii, de la telecomunicatii, radio si TV, la veterinari sau operatori pentru traficul naval si aerian.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri