Firmele din industrie au cei mai multi angajati, companiile cu activitati de comert ruleaza cele mai mari afaceri, in timp ce in sectorul serviciilor functioneaza cele mai multe intreprinderi din Romania. In schimb, constructiile este singurul domeniu cu pierderi per total, potrivit INS, scrie Mediafax.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, marti, date privind activitatea intreprinderilor din industrie, constructii, comert si servicii de piata, in 2012, care arata ca fata de anul precedent numarul intreprinderilor a crescut cu 4%, la 447.938.

"La sfarsitul anului 2012, sectorul industrie insuma 50.896 intreprinderi, respectiv 11,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului Servicii, respectiv 40,9%", arata INS, intr-un comunicat.

Statistica a luat in calcul intreprinderile active din punct de vedere economic in perioada de referinta, respectiv pe cele care realizeaza bunuri sau servicii, inregistreaza cheltuieli si intocmesc bilant contabil.

Numarul mediu de salariati a scazut cu 0,2% fata de 2011, la 3,852 milioane. Intreprinderile din industrie detin cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,8%, respectiv 1,37 milioane angajati), urmate de cele din servicii (31,6%, 1,21 milioane persoane). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de 27 de salariati, in timp ce in comert a fost de 5 salariati.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (39,9%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,3%.

Industria a atras 45% din totalul investitiilor, constructiile 21,3%, comertul 10,7% iar serviciile 23%. INS noteaza, de asemenea, ca rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in industrie, comert si servicii, sectorul constructiilor fiind singurul care a raportat pierderi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri