Targul de Cariere organizat zilele acestea in Capitala nu aduce, pentru majoritatea vizitatorilor si a angajatorilor, decat un nou episod al dezamagirii din ciclul "Venit, vazut, plecat", in conditiile in care, si de aceasta data, oferta pare croita pentru o alta cerere, si viceversa.

La World Trade Center, Targul de Cariere deschis vineri si sambata si-a intampinat cum se cuvine vizitatorii din primele orele. La intrare, acestia primeau cate un pliant pe care erau trecute companiile participante, majoritatea acestora fiind prezente cu stand, noteaza Mediafax.

La cele cateva zeci de standuri, numai persoane binevoitoare, cu zambetul pe buze, dar si cu ciocolatele, covrigei, pixuri si carnetele, pe langa multitudinea de pliante.

La standul organizatorilor, vizitatorii aveau posibilitatea sa-si printeze CV-ul. De altfel, cei care veneau cu CV-ul printat de pe site-ul de joburi partener nu aveau nevoie decat de un singur exemplar, pentru ca la standuri erau cititoare pentru scanarea CV-ului, acesta intrand astfel in baza de date a angajatorilor.

Printre cei veniti cu oferte, reprezentanti de companii IT, de telecomunicatii, de asigurari, din domeniul farmaceutic, de banci si magazine, dar si ai unor firme de recrutare. Cat despre posturile oferite, acestea variau de la consultant vanzari prin telefon sau tester de site-uri, pentru care nu se cerea vreo experienta, la ingineri de sunet sau pozitii de management. Erau si cateva slujbe in strainatate, printre care la serviciu clienti sau responsabil de magazin.

Candidatii - in majoritate sub 30 de ani. Multi studenti sau masteranzi, putini in cautarea primului loc de munca. O parte a celor tineri spuneau ca au venit la targ dupa ce le-a fost restructurat postul. Unii voiau sa obtina o pozitie mai buna sau sa ajunga la o firma mai mare. Altii aveau nevoie pur si simplu de un loc de munca, iar acesta nu mai aparea in domeniul lor sau venea cu cerinta experientei.

"Mi s-a cerut si sase luni experienta, ceea ce mi se pare total irelevant", spune Alex, de 25 de ani, care a absolvit Politehnica, pe inginerie chimica, si face un master pe biofizica si biotehnica. Si colega lui, Georgiana, in varsta de 23 de ani, spune ca se gasesc foarte greu posturi in domeniul lor. "Ne-a spus cineva de aici ca are nevoie de 15 ingineri mecanici pana la sfarsitul anului. In domeniul nostru, atatia oameni sunt, poate, intr-un firma intreaga", spun ei. Si-ar dori si un internship, dar si acesta lipseste.

Nici angajatorii nu isi ating scopul

Dar nu numai cei foarte specializati intampina greutati. Desi cei mai multi candidati de la targ se plang ca majoritatea ofertelor sunt pe IT si marketing, un tanar de 23 de ani care cauta de lucru chiar in IT, ca programator sau designer web, spune ca vede "piata joburilor la un nivel deplorabil". "Sub cinci-sase ani experienta nu te ia nimeni, nici ca asistent. Sunt niste criterii....Mi-au zis si ca n-am facut facultate in domeniu, dar eu am facut cursuri care sunt de 100 de ori mai bune", spune Catalin, absolvent de SNSPA, care lucreaza de la 18 ani si a avut, timp de trei ani, si un job in domeniu.

Pe la standuri se perinda si Iuliana, in varsta de 39 de ani, o victima a restructurarilor care spune ca nu rateaza niciun targ de job-uri. Ea a facut traduceri tehnice pe engleza, pana la restructurari, in septembrie. Nu gaseste, insa, de lucru, la fel ca un psihoterapeut venit la targ inaintea ei si cativa juristi care umbla de la un stand la altul.

De faptul ca sunt putine oferte se plang cam toti cei care au venit sa vada "despre ce e vorba", pentru ca pe site-ul evenimentului erau trecute doar firmele participante, nu si ce job-uri ofera. La fata locului, ei se declara dezamagiti, dar isi lasa CV-ul pe unde se poate. De cealalta parte, pe undeva logic, nici angajatorii care cauta oameni cu anumite calificari nu isi ating scopul.

O alta Georgiana, de 20 de ani, studenta in anul II la ASE, a venit pentru un internship, al doilea de cand si-a inceput formarea, pentru ca vrea sa stie, la absolvire, ce i-ar placea sa faca. "Vreau, atunci cand voi absolvi, sa stiu exact ce vreau sa fac, in ce departament. Am gasit niste companii interesante care ofera internship-uri. Sincer, ma asteptam sa fie mai multe oferte", spune ea.

Un pensionar a venit sa-si suplimenteze veniturile, alaturi de fiica sa, absolventa de jurnalism. Andrada, de 23 de ani, e in anul I de master si lucreaza de acasa la mai multe site-uri, avand si cunostinte de IT. "Am lucrat in TV trei luni in care nu am fost platita. Munceam pe banii nostri, ne duceam de la 9.00 si terminam la 2-3 noaptea. De un an, fac site-uri si scriu in online. As vrea, totusi, o carte de munca", spune ea.

Ceva mai pretentioasa se arata Doina, in varsta de 32 de ani, care a lucrat, pana la inceputul lui noiembrie, director de marketing la o agentie de turism, insa i-a fost restructurat postul. "Nu vreau sa ma angajez pur si simplu. Caut ceva cu care sa rezonez, sa ma simt implinita cand pun capul pe perna", spune ea.

Doina a absolvit stiinte politice, are un master in management financiar si brevet de manager in turism. "Am venit ca e ultimul targ de joburi al anului, dar nu ma arunc la primul job. Nu platesc chirie, pot sa astept. (...) Vreau sa lucrez in cadrul unor proiecte prin care sa ii ajut pe ceilalti, sa fac ceva cu pasiune. Trebuie sa-ti capeti o liniste interioara, sa fii multumit", mai spune ea, mentionand ca anul trecut a avut ocazie sa lucreze cu o fundatie si sa coordoneze proiecte educationale. "A aparut o carte de povesti coordonata de mine", spune ea cu o mandrie si o bucurie sincere, marturisind ca visul ei acum e sa lucreze la UNICEF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri