Daca esti in cautarea unui loc de munca, trebuie sa stii ca redactarea cu atentie a unui curriculum vitae te poate plasa in fruntea candidatilor cu sanse la obtinerea job-ului dorit. wall-street.ro iti prezinta cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre CV-ul model Europass, unul dintre cele mai cautate de catre angajatori.

Europass este un portofoliu personal de documente pe care cetatenii il pot folosi pentru a-si face cunoscute calificarile si competentele in Europa, in vederea facilitarii accesului pe piata muncii sau la programe de educatie si formare. Nu este vorba de un instrument de validare sau recunoastere oficiala a competentelor si calificarilor, ci de o platforma comuna de prezentare a acestora, care faciliteaza recunoasterea lor la nivel european.

Portofoliul Europass cuprinde cinci documente:
1. Curriculum Vitae
2. Pasaportul lingvistic
3. Suplimentul la certificatul profesional
4. Suplimentul la diploma de licenta
5. Documentul de mobilitate

CV-ul Europass este un document standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane si solicitat de catre numeroase institutii publice sau private in vederea participarii la concursuri sau interviuri, sau la angajare.

"Curriculum Vitae este prima carte de vizita a oricarui candidat si de aceea trebuie sa contina informatii reale, la obiect, corecte din punct de vedere gramatical, usor de parcurs. Cel mai important insa este ca informatia sa poata fi probata in orice moment de catre candidat", crede Cristina Popescu, managerul firmei de recrutare QPAS.

Acest document are sectiuni a caror completare se face pe baza unor grile standardizate de auto-evaluare (de exemplu: cea referitoare la competentele lingvistice, bazata pe Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbile Straine). De asemenea, are sectiuni referitoare la tipuri de competente (fie ca sunt obtinute in cadrul educatiei formale, fie intr-un context non-formal); de exemplu: pot fi introduse date cu privire la competente organizatorice, sociale, tehnice.

CV-ul Europass reprezinta in cele mai multe cazuri primul contact cu un viitor angajator, de aceea acesta trebuie sa atraga atentia cititorului si sa demonstreze de ce candidatul merita sa fie intervievat.

Asadar, cum majoritatea candidatilor apeleaza la acest mijloc pentru a se promova, mare atentie la redactare si tineti cont ca angajatorii nu aloca mai mult de un minut fiecarui CV, atunci cand fac selectia initiala a aplicatiilor primite.

In redactarea CV-ului, candidatii trebuie sa fie atenti la modul cum isi prezinta calificarile, aptitudinile si competentele in mod clar si logic, astfel incat atributele personale sa fie puse in valoare.

Trebuie stiut de asemenea ca este important sa acordati atentie sporita fiecarui detaliu relevant, atat ca fond cat si ca forma, deoarece pentru angajatori nu exista scuza pentru greselile de ortografie si de punctuatie!

Cele mai bune sfaturi pentru un curriculum vitae de succes

- un CV trebuie sa fie concis: in cele mai multe cazuri, doua pagini sunt suficiente pentru a arata cine sunteti. Un curriculum vitae de trei pagini poate fi considerat prea lung in unele tari, chiar daca experienta dumneavoastra profesionala este remarcabila.
- daca experienta dumneavoastra profesionala este inca limitata (pentru ca tocmai ati absolvit scoala sau facultatea), inversati ordinea rubricilor si incepeti cu descrierea studiilor si a pregatirii. In plus, scoateti in evidenta stagiile de practica profesionala efectuate in timpul studiilor (a se vedea exemplele online);
- concentrati-va pe informatia esentiala, care aduce valoare sporita aplicatiei dumneavoastra. Experienta de munca sau cursurile de pregatire vechi sau nerelevante pot fi omise;

- adaptati CV-ul in functie de postul pentru care candidati. Verificati-va sistematic CV-ul ori de cate ori doriti sa-l trimiteti unui angajator, pentru a corespunde profilului cerut si puneti-va in evidenta calitatile in concordanta cu cerintele specifice angajatorului.

De asemenea, este foarte important sa cautati informatii despre compania la care urmeaza sa candidati pentru a va putea adapta CV-ul la profilul cautat.

Importanta respectarii formatului CV-ului Europass

CV-ul Europass permite prezentarea calificarilor, aptitudinilor si competentelor intr-o ordine logica. In acest context, CV-ul trebuie sa cuprinda in ordine informatii personale, descrierea experientei profesionale, descrierea studiilor si a cursurilor de formare si un inventar detaliat al aptitudinilor si competentelor.

"Pe langa datele de identificare, scolarizare, limbi straine, documentul e bine sa contina intreaga experienta a candidatului, relevanta pentru jobul la care aplica", a declarat pentru wall-street.ro Cristina Savuica managing partner in cadrul companiei de recrutare Lugera.

Mai mult, pentru ca angajatorul aloca doar cateva minute citirii CV-ului, este important sa fie folosite propozitii scurte, candidatul se se concentreze pe aspecte relevante ale pregatirii si experientei profesionale, iar fiecare intrerupere de studii sau cariera sa aiba o explicatie.

Orice rubrica facultativa la care nu aveti de adaugat informatii trebuie eliminata, chiar si in cazul in care considerati ca astfel de aptitudini si competente nu aduc valoare in plus aplicatiei.

La finalul realizarii CV-ului fiecare candidat trebuie sa il verifice pentru a indeparta orice greseala de ortografie si ca sa se asigure ca este redactat logic si clar. Cea mai buna metoda de verificare este ca altcineva sa reciteasca CV-ul, acesta putand observa mai usor greselile.

"In general, un CV corect intocmit, interesant, un CV care «vinde» bine imaginea candidatului este un CV atent intocmit, care contine suficiente informatii relevante, care te reprezinta si care te diferentiza de ceilalti candidati. Astfel, in prezentarea experientei profesionale nu sunt suficiente cateva randuri copy-paste din fisa de post, ci sunt foarte importante responsabilitatile specifice, concrete, elementele care diferentiaza postul si activitatea ta de cele similare, precum si proiectele in care ai fost implicat, realizarile", a explicat Monica Bors, general managerin cadrul firmei de recrutare Premium HR.

Idei pentru ultima etapa in realizarea CV-ului

Un curriculum vitae online poate fi redactat utilizand interfata site-ului sau descarcand modelul de CV.

Astfel, poate fi folosita interfata disponibila pentru a completa cv-ul online sau poate fi descarcat in limba dorita.

Sfaturi utile:

- daca alegeti sa imprimati/tipariti curriculum vitae faceti-o pe hartie alba;
- pastrati caracterele si formatul sugerate;
- evitati sublinierile si scrierea de fraze intregi cu majuscule sau litere ingrosate: afecteaza lizibilitatea documentului;
- nu separati paragrafele unei rubrici pe doua pagini (de exemplu: lista cursurilor de formare) – pentru a evita acest lucru folositi comanda ‘page break’ (intrerupere pagina) a procesorului de texte utilizat;
- casetele care contin diferitele rubrici nu trebuie sa apara atunci cand documentul este imprimat.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri