Computerizare, automatizare, inteligenta artificiala, inovatie, roboti. Indiferent ce nume preferam sa ii dam, o parte mai putin placuta a acestui proces a dus la pierderea de locuri de munca in ultimii ani. Expertii in tehnologie arata ca doar pe piata americana aproximativ jumatate din locurile de munca risca sa fie automatizate in urmatorii 10 sau 20 de ani.

Intrebarea care se pune in acest context este “Care sunt domeniile in care masinariile fac treaba mai buna decat oamenii?: Tractoarele sunt mai puternice decat agricultorii. Bratele robotice sunt mai puternice si mai neobosite decat cele ale muncitorilor de pe liniile de asamblare. In ultimii 30 de ani insa, softurile si robotii au reusit sa inlocuiasca ocupatii cu nivel pregatire, din industria grea sau administratie, in care salariul este mediu scrie Business Insider.

Predictiile care tin de urmatorul val de evolutie tehnologica arata ca in continuare vor fi inlocuiti oameni in domenii in care deja automatizarea si-a facut loc, precum productie, suport administrativ, retail sau transport.

Mai mult, cele mai multe dintre locurile de munca din fabrici inca ramase vor scadea in urmatoarele decenii. Casierii, vanzatorii obisnuiti sau cei care iau comenzi prin telefon sunt de asemenea pe cale de a fi inlocuiti de computere.

Graficul prezinta in partea dreapta procentul de 47% din locurile de munca cu grad ridicat de risc, in care oamenii vor fi inlocuiti de sisteme sau roboti.

Meserii care ar putea fi inlocuite de roboti

Astfel, exista in prezent pozitii care au sanse 99% sa fie inlocuite de masinarii sau software. Acestea sunt in mare parte job-uri cu actiune repetitiva, care tin de o rutina, si care pot fi indeplinite prin algoritmi inteligenti. Intre acestea se numara agentii de vanzari prin telefon, subscriitorii din asigurari, functionarii, grefierii, operatorii de introducere a datelor.

Meseriile cu risc de a fi inlocuite de roboti

La polul opus, in randul pozitiilor care nu risca sa fie automatizate se numara cele din sanatate, secutitate si management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri