Absenteismul la interviul de angajare este o practica nationala si a ajuns la un nivel de 28% din totalul intalnirilor de recrutare. In plus, in anii de criza numarul de aplicatii pentru un singur post a crescut de la 16 in 2007, la 800-1.000 de aplicatii in perioada 2009-2012, a spus Cristina Savuica, chief happiness officer Romania in cadrul companiei de recrutare Lugera, la evenimentul HR 2.0: tendinte si provocari in 2014 pe piata muncii, organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Signal Iduna, compania de recrutare Lugera si casa de avocatura PeliFilip.

Recrutarea inainte de criza si recrutarea in 2014

In 2007, media de aplicari la un job era de 21 de CV-uri, in 2008 a scazut la 16, iar un an mai tarziu a ajuns la 985. In urmatorii patru ani, numarul aplicatiilor a ajuns la 800 - 1.000 de CV-uri, iar in 2014 numarul lor este la o medie de 387 pentru un singur post, sustine Cristina Savuica de la Lugera.

joburi, aplicatii, interviu

Sursa foto: Compania de recrutare Lugera

Pana in 2008, durate medie a unui candidat pe un post era de 1,8 ani, mai spune Savuica. Dupa criza, s-au remarcat modificari in CV-urile, in special la categoria limbi straine, unde candidatii spun ca vorbesc spre exemplu limba germana, insa nu o cunosc nici macar la un nivel conversational.

Totodata, Cristina Savuica mentioneaza ca a primit 678 de CV-uri pentru un singur job, insa dupa screening, au fost alese doar 58 de CV-uri. "Aplica oameni care nu au facut niciodata vanzari, dar si-ar dori sa faca. Am invitat la interviu 28 de candidati, dar in final am ramas cu cinci".

joburi, aplicatii, interviu

Sursa foto: Compania de recrutare Lugera

"Cred ca absenteismul la interviuri a devenit o practica nationala si are o proportie de 28%. Se intampla sa confirme ca vin la interviu si de fapt sa nu apara", a mai subliniat Savuica.

Recrutarea prin aplicatii mobile, la moda

Metode de recrutare sunt din ce in mai tehnologizate. Astfel, potrivit Cristinei Savuica, multe dintre recrutari se fac prin aplicatii mobile, SMS, Google si Facebook. "E foarte greu cu CV-ul claisc pe hartie pentru ca trebuie procesat si introdus intr-o baza de date, asa ca este mult mai practic si usor sa folosim Internetul in aplicarea la un job si recrutare", explica Savuica.

Ea mai sustine ca multe dintre aplicatii vin state asiatice. "Noi avem foarte putine aplicatii din Vest, insa foarte multe din Asia, mai ales din India, de unde oamenii doresc foarte mult sa lucreze pe proiecte", subliniaza Cristina Savuica de la Lugera.

Domeniul in care salariile au crescut in criza

Pana in 2008, in IT aplicau la un job 20 de candidati din care 15 nu se potriveau. Domeniul in care au crescut cel mai mult salariile in ultimii ani este domeniul IT. Totusi, cea mai mare provocare in recrutare se afla in domeniul IT, a mai spus reprezentantul Lugera.

Lugera este una dintre cele mai mari companii de recrutare din Romania, cu activitate pe piata locala din 2001. Compania, care are 168 angajati, a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de 42,8 milioane de euro si un profit de 800.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri