Romanii pierd in fata strainilor atunci cand vine vorba de un loc de munca care necesita cunoasterea unei limbi nordice. Asa sustin reprezentantii companiei Computer Generated Solutions, cel mai mare furnizor de solutii de outsourcing prezent pe piata din Romania, care a scos la concurs peste 250 de joburi in limbile romana, engleza, franceza, spaniola, germana, italiana si olandeza, iar aproape 5% dintre aceste locuri de munca au fost ocupate de cetateni straini.

Astfel, in prima jumatate a anului 2014, in centrele de suport CGS din Romania s-au angajat aproape la fel de multi cetateni straini ca pe intreg parcursul anului trecut: 11 persoane s-au alaturat deja in acest an grupului de expati din CGS. Ei ocupa pozitii de incepatori si provin din Olanda, Elvetia, Kenya, Marea Britanie, Suedia, Franta si Germania.

In centrele CGS (Bucuresti, Brasov si Sibiu) se afla in prezent 29 de cetateni straini, iar cei mai multi se afla in Capitala. Dintre expatii de la CGS, doar 5 au pana in 25 de ani, iar restul sunt impartiti in proportii aproximativ egale in intervalele de varsta 25-35 si, respectiv, peste 35 de ani. Circa 10 dintre angajatii cetateni straini de la CGS au studii medii, iar restul sunt studenti sau absolventi de universitati. Peste jumatate sunt necasatoriti, iar dintre cei casatoriti, 8 au unul sau doi copii.

Ce abilitati le lipsesc romanilor

Romanii o duc foarte prost la cunoasterea limbilor exotice, desi salariile depasesc 1.000 de euro. "In ultimii doi ani am avut nevoie de personal cu anumite abilitati (limbi straine plus cunostinte tehnice) pe care, oricat am cautat, nu le-am putut acoperi complet in timp util cu candidati din Romania, asa incat ne-am indreptat inclusiv catre piata muncii din alte tari. Limbi straine precum olandeza, suedeza, portugheza, poloneza pot fi mai greu, uneori deloc, vorbite perfect de cetateni romani. Astfel, alaturi colegii care ni s-au alaturat in acest an, avem din anii anteriori angajati si din Polonia, Spania etc., care ne ajuta sa raspundem cerintelor consumatorilor vorbitori de limbile respective", a aratat Vladimir Sterescu, Country Manager CGS in Romania.

Cunosti o limba nordica? Uite ce salariu poti avea

Veniturile depind in primul rand de limba in care fiecare angajat isi desfasoara activitatea, dar si de ansamblul competentelor necesare (tehnice, de vanzari, negociere etc), spun reprezentantii CGS. In primul an de activitate, veniturile totale lunare (salariu, tichete de masa, bonusuri etc) variaza in general de la venitul mediu brut pe economie pana la peste 1.500 Euro brut. In general, cele mai mari salarii ca incepatori le primesc vorbitorii de limbi nordice sau de olandeza (veniturile lunare brute apropiindu-se si de 2.000 euro), urmati de vorbitorii de germana, portugheza, limbi central-europene si, respectiv, de vorbitorii de engleza.

locuri de munca, translator, angajari, computer generated solutions

Sursa foto: Angajata la call center/Shutterstock.com

"Pentru persoanele care se relocheaza din alte orase sau alte tari pentru a ocupa un post la CGS desigur ca avem in plus pachete de relocare, care cuprind de la subventii pentru chirie, pana la cresteri de salarii, un anumit numar de calatorii dus-intors pe an catre tara de origine etc, astfel incat in aceste cazuri veniturile ajung sa fie si cu 30% mai mari fata de media pentru posturile respective", a aratat Vladimir Sterescu.

Cum s-a schimbat piata muncii dupa1989

"Piata muncii din Romania a parcurs cateva etape importante dupa 1989, ajungand in prezent la un nivel competitiv de integrare cu piata europeana. Astfel, daca in anii '90 si inceputul anilor 2000 larga majoritate a strainilor care veneau sa munceasca in Romania ocupau posturi de management, in ultimii ani managerii romani au preluat nu doar conducerea firmelor din tara, ci sunt si foarte multi care conduc businessuri la nivel regional, european etc., intrucat competentele lor au ajuns sa fie remarcate dincolo de granite. Fluxul functioneaza si in sens invers, intrucat iata ca o serie de posturi entry level din centrele de suport din Romania sunt atragatoare pentru cetateni straini care au de la studii medii in sus", a precizat Vladimir Sterescu.

Computer Generated Solutions furnizeaza companiilor solutii de outsourcing in 18 limbi straine: servicii de customer care, suport tehnic, help desk, telesales, precum si alte servicii externalizate de multe verticale de business.

Sursa foto: Concept de traducere/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri