Noua din cei mai mari 10 angajatori privati din Romania acorda salariatilor tichete de masa. Mai mult, patru dintre ei le acorda angajatilor si tichete cadou, potrivit unei analize realizate de compania Edenred asupra datelor facute publice de Registrul Comertului (ONRC) pe 2013.

Conform datelor ONRC, cei mai mari 10 angajatori privati din Romania sunt companiile OMV Petrom, care in 2013 avea 19.016 angajati, Automobile Dacia cu 14.002 salariati, Kaufland cu 12.589 angajati, RCS & RDS cu 9.374 de angajati, Delphi Packard Romania cu 8.518 angajati, BRD cu 7.347 salariati, Sews Romania cu 7.254 angajati, ArcelorMittal Galati cu 7.115 salariati, Carrefour Romania cu 6.703 de angajati si Dedeman cu 6.489 angajati.

Cumulat, cele 10 companii care sunt cei mai mari angajatori privati din Romania au aproape 99.000 de angajati.

Conform analizei realizate de Edenred, cea mai mare companie emitenta de tichete si carduri de beneficii extra-salariale, 9 din cele 10 companii acorda salariatilor tichete de masa. In 6 din aceste 9 companii, respectiv in doua treimi din acestea, angajatorii acorda salariatilor bonuri de masa Ticket Restaurant, emise de Edenred.

Angajatorii pot acorda salariatilor cate 1 tichet de masa cu valoarea de 9,35 lei pentru fiecare zi lucratoare efectuata, adica aproximativ 200 de lei scutiti de taxe sociale patronale si salariale. In prezent, aproximativ 2 milioane din cei 4,5 milioane de salariati din Romania primesc tichete de masa de la firmele angajatoare, astfel ca tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania.

Angajatorii care acorda si tichete cadou

Marii angajatori privati nu isi limiteaza insa pachetele de beneficii doar la tichete de masa. In 4 din cele 6 companii care ofera bonuri de masa Ticket Restaurant®, salariatii primesc si tichete de cadouri. Spre deosebire de tichetele de masa, cu care se pot cumpara exclusiv produse alimentare, bonurile cadou pot fi cheltuite pentru a cumpara orice tip de produse sau servicii. Tichetele cadou sunt deductibile si scutite de taxe salariale si patronale in limita a 150 de lei per beneficiar, cu anumite ocazii speciale (1 iunie, Paste, Craciun si 8 martie).

"Tichetele de masa reprezinta in prezent beneficiul extra-salarial cel mai eficient pentru companiile din Romania si unul din cele mai cunoscute si mai apreciate pentru salariati. Fiind scutite de taxe salariale si patronale, tichetele de masa aduc companiilor care le acorda economii considerabile, fata de varianta unei mariri de salariu. Avantajele sunt aceleasi si pentru companiile mici si mijlocii, nu doar pentru marii angajatori. In acelasi timp, tichetele de masa permit salariatilor sa aiba o crestere a puterii de cumparare pe care angajatorii nu le-ar putea-o oferi altfel. In plus, tichetele de masa si de cadouri sunt o parghie foarte eficienta pentru diminuarea evaziunii, sumele aferente tichetelor fiind integral declarate si, deci, fiscalizate", a declarat Iulian Alexe, Director Marketing & Business Development, Edenred Romania.

In Romania, peste 30.000 de companii acorda salariatilor lor diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred: tichete de masa Ticket Restaurant, tichete de cadouri Ticket Cadou, carduri de cadouri Compliments, tichete de asistenta sociala Ticket Asist, Ticket Cresa si Ticket Medica.

Despre grupul Edenred

Compania Edenred, cu sediul central in Paris, Franta, a inventat tichetele de masa Ticket Restaurant. Listata la bursa NYSE Euronext Paris, Edenred activeaza in 41 de tari, unde are peste 6. 000 de angajati, aproape 640. 000 companii si organizatii client, 1.4 milioane de parteneri afiliati si 40 milioane de beneficiari.

In 2013, volumul total emis de Edenred a fost de 17.1 miliarde euro, din care aproape 60% a fost generat in tarile in curs de dezvoltare. In Romania, peste 30.000 de companii acorda salariatilor lor diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred: tichete de masa Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, tichete de vacanta Ticket Vacanta®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, Ticket Cresa® si Ticket Medica®.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri