Care sunt domeniile spre care ar trebui sa ne orientam atunci cand alegem un job? Conform specialistilor in resurse umane, urmatoarele meserii vor fi cautate si in viitor in ciuda crizei economice.

10 dintre meseriile cautate si in viitor

1. Meseria de Specialist IT. Gradul de interes pentru domeniul IT a crescut in cadrul companiilor romanesti datorita dezvoltarii rapide a tehnologiei care solicita din ce in ce mai multi programatori. Salariul cel mai mare din industria IT il au programatorii care detin cunostinte atat din sistemul bancar cat si din telecomunicatii, fiind importanta specilizarea lor pe alte sectoare decat cele din zona de software. In viitor transferarea bazelor de date in computere, va determina cresterea locurilor de munca in industria IT.

2. Medic. Privatizarea clinicilor si plecarea medicilor si asistentelor medicale in strainatate a scazut dramatic personalul medical al spitalelor fapt care a generat cresterea locurilor de munca in acest domeniu. Pe masura ce se vor investi fonduri mai mari in serviciile medicale private, salariul medicilor va creste considerabil, putand ajunge pana la 3.500 de euro lunar.

3. Specialist outsourcing. Pentru firmele de externalizare a serviciilor, criza economica reprezinta un avantaj deoarece companiile trebuie sa recurga la furnizorii de astfel de servicii pentru a reduce costurile. Specializarile serviciilor externalizate de companiile din industria de BPO variaza, motiv pentru care este posibila angajarea persoanelor specializate in diverse domenii, cu toate ca se cauta mai mult cunoscatorii de limbi straine. Companiile de outsourcing pun la dispozitie pentru studentii interesati locuri de munca cu un program flexibil, tinerii avand posibilitatea de a avansa pe planul profesional.

4. Meseriile in constructii. Proiectele de dezvoltare a sectorului constructiilor vor mari sansele de angajare ale inginerilor constructori, proiectantilor si arhitectilor. Pana in anul 2020, acest domeniu va inregistra o crestere a locurilor de munca care se datoreaza investiilor statului. Dupa 2020, se asteapta o noua stimulare a ritmului rapid de crestere a joburilor datorita investiilor straine in obiectivele imobiliare. In viitor, specialistii in constructii vor trebui sa tina cont de schimbarile tehnicilor si materialelor de constructie pentru a putea implementa solutii inovative in urma cercetarilor riguroase.

5. Specialist in marketing. Pe masura ce se face treptat trecerea de la criza economica la stabilizarea economiei, comportamentul de cumparare al romanilor se modifica, acestia dorind sa experimenteze noi branduri. Achizitia nu se va mai face numai in functie de pret ci si in functie de alte criterii, consumatorii orientandu-se spre produsele care sa le satisfaca atat nevoile de baza cat si cele emotionale. Pentru a face fata concurentei, companiile vor avea nevoie de specialisti in vanzari si marketing care sa vina cu idei proaspete si sa inteleaga in acelasi timp nevoile consumatorilor.

Meserii

Foto: Om de afaceri, Shutterstock.com

6. Specialist in biotehnologie. Domeniul stiintelor biologice se va dezvolta considerabil datorita interesului pentru corp, estetica si genetica. Conform unor studii internationale, in urmatorii 8 ani numarul locurilor de munca din acest domeniu va creste cu 72%. Datorita bugetelor mari care se aloca programelor de cercetare, specialistul in biotehnologie beneficiaza de un salariu ridicat.

7. Specialist in Resurse Umane. Companiile cauta tot mai mult sa isi dezvolte departamentele de recrutare de personal si de consultanta. Recrutarea efectuata direct de angajator a fost inlocuita in mare parte de serviciile de recrutare oferite de companii specializate in acest domeniu. Candidatii care vor sa lucreze in departamentul de resurse umane trebuie sa detina studii in psihologie, comunicare sau economie.

8. Manager de proiect. Pentru a-si maximiza productivitatea, companiile angajeaza specialisti care sa se ocupe cu implementarea unor proiecte. Managerii de proiect trebuie sa fie specializati in diferite domenii, cei care au un salariu mai mare lucrand in constructii si IT. Potrivit directorului firmei TenStep Romania, Sebastian Cazacu, salariul unui manager de proiect cu peste 3 ani de experienta poate ajunge la 2.000 de euro lunar.

9. Meseria de Statistician. Companiile investesc in departamentul de statistica intrucat prezicerea cu exactitate a riscurilor dintr-o afacere este foarte importanta. Conform site-ului businessinsider.com, salariul unui statician poate ajunge la 87.650 de dolari pe an in SUA. Statisticienii pot lucra atat in firmele de asigurari cat si in banci, guvern si companii de consultanta.

10. Analist financiar. Pentru cei care vor sa se dezvolte intr-o institutie bancara ca analist financiar, este bine de stiut ca sectorul bancar pune la dispozitie programe speciale de instruire a candidatilor. Analistul financiar poate castiga pana la 400-500 euro lunar, avand oportunitatea de a castiga mai mult pe masura ce se dezvolta profesional.

Topul meseriilor

Foto: Interviu, Shutterstock.com

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri