Nu e un secret faptul ca obiectivele tale profesionale si modul prin care iti atingi aceste teluri sunt influentate de varsta pe care o ai. Cu alte cuvinte, poti avea asteptari diferite de la viata profesionala in functie de varsta. Pana si felul in care ii vezi pe ceilalti colegi si pe supervizorii tai se schimba odata cu trecerea timpului.

Studiul facut de compania Spherion in 2014 a demonstrat ca atitudinea pe care angajatii o adopta fata de potentialul lor profesional si fata de abilitatile colegilor si sefilor sai depinde de varsta lor.

Este adevarat ca angajatii tineri au mai multe prejudecati decat cei mai in varsta?

Conform studiului mentionat mai sus, tinerii din generatia Y, cei nascuti intre anii 80’ si 90’, sunt mai critici privind capacitatea profesionala a celorlalti, si mai ambitiosi cand vine vorba de oportunitatile oferite de cariera si de obiectivele lor profesionale in comparatie cu ceilalti colegi mai in varsta. Inainte de a trage concluzii asupra modului in care colegii si supervizorii sai se descurca la locul de munca, tinerii angajati au tendinta de a folosi varsta drept criteriu de analiza. De asemenea, 40% dintre tineri au recunoscut ca varsta sefului le influenteaza perceptia asupra capacitatilor acestuia, generatia Y vrand sa fie instruita de catre supervizori inaintati in etate deoarece se presupune ca au mai multa experienta. Cu toate acestea, cercetatorul Sean Lyons sustine ca si generatia personelor nascute intre 1946 si 1964, numita si generatia baby boomers, are idei preconcepute privind tinerii perceputi ca fiind rasfatati si egoisti, si ca avand asteptari nerealiste legate de recompense si laude.

Om de afaceri

Foto: Om de afaceri, Shutterstock.com

Cand esti tanar simti ca ai mai multe oportunitati

Tinerii au o viziune mai putin limitata asupra obiectivele lor profesionale. In timp ce cei mai in varsta sunt dispusi sa lucreze pe un post entry-level mai multi ani, tinerii angajati considera ca indrumarea lor le asigura o evolutie profesionala constanta si deci pot avansa rapid in cariera. Aceasta generatie vrea sa isi faca auzite ideile, vrea sa i se ofere oportunitatea de a se dezvolta personal si profesional la locul de munca, si de a-si depasi limitele. Ei nu vor sa stagneze, aflandu-se intr-o continua schimbare.

Acestia cred si ca tineretea lor le poate aduce avantaje de care cei mai in varsta nu au parte. 61% dintre tineri cred ca datorita varstei lor, li se ofera mai multe oportunitati, in timp ce 55% dintre angajatii mai in varsta considera ca varsta lor reprezinta un impediment pentru evolutia lor profesionala. Cu toate acestea, cum ramane cu faptul ca cei mai in varsta au mai multa experienta, fapt care ar trebui sa ii ajute sa treaca peste limitele impuse de varsta?

Milioane de oameni se confrunta cu teama de a fi concediati nu pentru ca nu au experienta si abilitatile necesare ci din cauza varstei lor inaintate. Sunt destul de raspandite miturile conform carora angajatii mai in varsta sunt rigizi, isi iau prea multe zile libere din cauza sanatatii subrede, si nu fac fata tehnologiei avansate. Este adevarat ca tinerii sunt mai rapizi insa cei mai in varsta lucreaza cu mai multa rabdare si stiu cum sa faca fata stresului.

Pentru a putea trece peste diferentele specifice fiecarei varste si peste prejudecati, este esential sa adopti o atitudine pozitiva care se bazeaza pe compromisuri, incredere si intelegere. Daca faci parte din generatia baby boomers este bine de stiut ca primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a a-ti schimba ideile preconcepute despre tinerii angajati este sa constientizezi potentialul acestora. Odata ce iti dai seama de valoarea lor, esti dispus sa ii privesti cu mai multa indulgenta si sa le impartasesti propriile aspiratii. Celor care fac parte din generatia Y le este recomandat sa isi priveasca colegii si supervizorii mai in varsta cu respect, oferindu-le in acelasi timp sansa de a-i indruma. Realizand faptul ca generatia baby boomers poate fi un adevarat sprijin datorita experientei acumulate de-a lungul anilor, tinerii au ocazia sa isi atinga mai usor obiectivele profesionale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri