Daca v-as spune ca fericirea nu este ceva abstract, imposibil si greu de atins? Daca v-as spune ca suntem mai puternici decat credeam iar creierul nostru poate fi antrenat pentru a ne oferi exact ce avem nevoie?

Intelegerea modului in care functioneaza creierul nostru ne poate ajuta sa-l controlam. Ati incercat insa cu adevarat sa va conectati la mintea voastra, sa intelegeti de ce reactioneaza intr-un anumit fel, de ce nu sunteti satisfacuti de ce aveti, chiar daca la un moment dat ce aveti acum era tot ce va doreati?

Exista atatea exemple, atat in viata reala, cat si in fictiune, de oameni carora li se intampla lucruri minunate si cu toate acestea sfarsesc nefericiti. Suntem antrenati sa ne adaptam la orice si sa avem tot ce ne dorim - slujba pe care o visam, omul minunat cu care sa ne casatorim, bani pentru a ne satisface placerile - si cu toate acestea gasim mereu noi motive pentru a ne plange de mila si a fi tristi.

Negativismul are o putere mult mai mare asupra creierului nostru. Efectele negative au un impact de trei ori mai mare si este mult mai usor sa ne amintim lucrurile rele prin care am trecut decat cele bune. Suntem condamnati de natura noastra sa ne raportam la rau dar, ce este cu adevarat uimitor, este ca avem abilitatea sa spargem barierele negativismului si sa ne calibram creierul pentru a gandi pozitiv.

creier
Foto1: creier, Shutterstock

Fericirea nu inseamna neaparat ca ceva extraordinar sa se intample, nu inseamna sa ai ce are altcineva pentru ca tu crezi ca e mai bun, nu inseamna sa ai toti banii din lume, nu inseamna doar sa gandesti pozitiv, ci realist si raportat la propria ta persoana si la sufletul tau, nu inseamna sa te placa toata lumea, daca nu te placi in primul rand tu.

Rick Hanson neuropsiholog si autorul cartii Hardwiring Happiness: The new brain Science of Contentment, Calm and Confidence ne vorbeste despre cum putem reusi sa ne modelam creierul astfel incat sa contracareze inclinatia noastra tot mai acuta spre negativism. In cartea sa, Hanson ne dezvaiule intr-un mod cat mai explicit exact acest lucru: cum sa ne instruim creierul sa se conecteze la toate experientele pozitive, sa vada binele in lucrurile marunte care ni se intampla in fiecare zi, iar asta implica, in primul rand, transformarea unui eveniment pozitiv intr-o experienta pozitiva.

Ce nu resim noi sa intelegem e ca fericirea nu este ceva care ni se intampla pur si simplu, este ceva ce creierul nostru poate fi invatat sa experimenteze din plin, cu o satisfactie reala si de lunga durata.

Bazandu-se pe anii de cercetare in neurostiinta, Hanson ne demonstreaza ca pentru a ne construi puterea interioara care sa provina din mintea noastra, trei nevoi de baza trebuie sa fie indeplinite: siguranta, satisfactie si conexiune.

Exista anumite tactici care ne ajuta sa ne concentram pentru a ne transforma vietile intr-un mod pozitiv:

Puterea de a te calma

De cate ori nu ni se intampla sa ne lasam condusi de nervi si sa scapam de sub control o anumita situatie? O atitudine calma ne permite sa functionam la cele mai bune standarde ale noastre si ne ajuta sa facem fata situatilor stresante, agitate si pline de incarcatura emotionala.

Dezvolta-ti puterea de constientizare a satisfactiei

Cand te simti multumit ai mai multe sanse de a experimenta sentimente de recunostinta, bucurie, implinire si multumire, iar acestea sunt cele mai puternice antidoturi impotriva prejudecatii negative a creierului nostru. Este important sa devii constient de ce inseamna cu adevarat satisfactia pentru tine si apoi sa-ti oferi timp pentru a savura experienta atunci cand se intampla.

Pretuieste oamenii din viata ta

Concentreaza-te pe momentele care te fac sa te simti iubit, valorat, apreciat. Concentreaza-te pe momentele cand simti compasiune sau cand faci ceva bun pentru ceilalti. Trebuie sa pretuim oamenii care sunt langa noi si ne sustin, care fac efortul de a ne cunoaste, de a se apropia de noi, nu din datorie, ci pentru ca ne-au ales si ne-au oferit un loc in inima lor.

Am uitat sa mai apreciem puterea extraordinara a unui zambet sincer si din inima, am uitat puterea nemarginita a binelui si fericirea reala pe care o simtim atunci cand stim ca noi am fost intrerupatorul care a declansat bucuria in sufletul cuiva.

Gandeste-te la creierul tau ca la un casetofon

A face o schimbare in creierul tau este un proces lung care nu se intampla cu siguranta peste noapte. Mai intai permite-ti sa ai ganduri frumoase si pozitive pe care creierul tau sa le "inregistreze". Hanson ne spune asa: “Creierul este de moda veche. Este ca un casetofon, inregistrezi melodia apasand butonul “play”. Setarea implicita a creierului poate fi schimbata prin modificarea cailor prin care neuronii nostrii actioneaza “ceea ce gandim si simtim si cum ne concentram atentia pot schimba treptat structura si functionarea neuronilor. Astfel putem sa ne folosim atentia pentru a inregistra experientele pozitive si sa le convertim din stari mentale trecatoare in trasaturi mentale de lunga durata si astfel sa combatem cu eficacitate prejudecata negativa a creierului nostru”.

neuroni
Foto2: neuroni, Shutterstock

Daca vei merge pe drumul acesta, mergi pana la capat, e testul de rezistenta pe care noi ni-l oferim pentru a descoperi cu adevarat de ce suntem capabili si daca o vei face, in ciuda greutatilor, a scepticismului, a slabiciunilor vei fi capabil de lucruri inimaginabile acum. Nu exista nici un alt sentiment de genul acesta, vei cuceri viata cu perfectiunea unui zambet deplin. Poti devora bucuriile si povestile altora dar incapataneaza-te sa traiesti fericirea ta.

Mintea noastra este fericirea, neuronii nostri sunt armele imbatabile cu care luptam impotriva raului, iar noi suntem singurii capabili sa sacrificam cine suntem pentru a deveni oamenii fericiti care putem fi.

Fericirea inseamna dragoste, inseamna zambet, inseamna o conversatie buna, o calatorie, inseamna a-ti asculta melodia preferata la radio, inseamna familie, prieteni vechi si prieteni noi, vise frumoase, expresia de pe fata cuiva cand ii oferi ajutorul de care avea nevoie, o imbratisare sincera, un sarut tandru, inseamna o baie fierbinte cand e frig afara, inseamna sa stii ca ai facut dreptate indiferent ce cred ceilalti, inseamna telefoane la miezul noptii care dureaza pana dimineata, inseamna sa gasesti bani in pantalonii pe care nu i-ai mai purtat de cateva luni, inseamna sa nu fie coada la magazinul preferat, inseamna a sta intins in pat si a asculta cantecul ploii, inseamna sa te uiti in urma si sa realizezi ca ai facut o schimbare, inseamna sa privesti cu toata increderea spre viitor, inseamna sa crezi cu toata puterea in tine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri