De cate ori nu am auzit despre oameni extraordinari din punct de vedere profesional, dar nu la fel de potriviti atunci cand vine vorba de lucrul in echipa? De ce se intampla acest lucru? De ce indivizii exceptionali nu formeaza automat si echipe exceptionale?

De obicei, vorbim despre lideri foarte buni, dar care nu depun neaparat energia si efortul de a construi impreuna cu ceilalti. Fie ca exista asteptari foarte mari de la cei din jur, fie ca reprezentarea ideala despre cum ar trebui sa mearga lucrurile nu se concretizeaza, fie ca ceilalti chiar nu vad perspectiva «corecta» si intervine dezamagirea, avem de-a face, de fapt, cu indivizi foarte performanti.

Insa, faptul ca ne retragem in loc sa colaboram cu ceilalti, in ciuda diferentelor de opinie si chiar de valori, ne-ar putea priva de rezultate spectaculoase. In contextul in care organizatiile incep sa constientizeze din ce in ce mai mult importanta unui leadership team puternic, care sa lucreze impreuna, capacitatea de a forma o echipa functionala si de succes devine esentiala pentru fiecare dintre noi.

De multe ori, se intampla chiar sa avem convingerea ca suntem jucatori de echipa, insa exista semne care ne spun contrariul. Daca sedintele se prelungesc, fara sa se ia o decizie pentru ca fiecare tine la punctul sau de vedere, daca energia de a sustine de ce nu se poate e mai puternica, daca se formeaza grupuri in interiorul echipei sau daca exista mereu sprancene ridicate atunci cand cineva isi exprima parerea sau vine cu o idee, e posibil sa avem de-a face cu echipe in care indivizii nu reusesc sa colaboreze pe cat de eficient cred.

Am lucrat la un moment dat cu un executiv care sustinea sincer ca echipa este totul pentru el. La o privire mai atenta, in sedintele sale de lucru, ideile care nu corespundeau modului sau de perceptie erau respinse. Acest lucru era daunator rezultatelor intregii echipe, pentru ca el nu putea sa beneficieze de resursele tuturor oamenilor sai, in mod special a celor care vedeau lucrurile diferit.

Incepand de la constientizarea si acceptarea faptului ca e posibil sa fie loc de imbunatatiri in ceea ce priveste colaborarea cu echipele din care facem parte, putem sa ne schimbam. Atunci cand vine vorba despre echipa, paradigma se transforma fundamental.

Daca ar fi sa numesc trei lucruri pe care e nevoie sa le invatam atunci cand trecem de la lucrul individual la cel in echipa, cred ca cel mai important este sa ascultam activ. Apoi, e necesar sa vorbim mereu din perspectiva personala – judecatile de valoare sau blamarile nu isi au locul in echipa. Nu in ultimul rand, e indicat sa depunem eforturi pentru a sustine chiar si acele idei pe care nu le vedem neaparat castigatoare de la bun inceput si sa fim increzatori.

Exista si cateva lucruri de care ar fi necesar sa ne dezvatam. De exemplu, e nevoie sa uitam de principiul ,,eu am intotdeauna dreptate” sau ,,parerea mea este cea mai buna”. E important, de asemenea, sa nu facem evaluari la adresa celorlalti, sa ne abtinem de la generalizari si sa tratam fiecare situatie in parte, vorbind strict din perspectiva proprie.

In lucrul alaturi de o echipa, in cele din urma, e nevoie de un cu totul alt set de aptitudini, de o abordare diferita fata de atunci cand aparam un interes functional. Poate ca uneori vor fi lucruri cu care nu suntem de acord, insa vom invata sa le acceptam, daca sunt pentru binele tuturor. Chiar daca e dificil sa nu avem impresia ca pierdem teren, echipa inseamna sa stim sa renuntam la noi si la convingerile noastre in favoarea convingerilor nascute in comun, avand ca baza curiozitatea, deschiderea si atitudinea «hai sa incercam impreuna».

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri