Organizatorii Droidcon: In Romania trebuie dezvoltat un ecosistem dedicat dezvoltatorilor. Din pacate in orasele unde sunt firme foarte mari, un start-up are sanse foarte mici de reusita

Romanii sunt cunoscuti ca impatimiti ai domeniului IT&C, dovada fiind si numarul mare de firme de profil care au luat cu asalt marile orase din Romania, in cautarea de tinere talente dornice sa se afirme intr-o piata care ofera un nivel salarial mult peste medie.

Goana tinerilor dupa “joburi” in domeniul IT&C aproape ca “omoara” interesul acestora pentru a-si porni un start-up, iar acest lucru vine si ca o cauza a dezinteresului manifestat in ultimul an de toti actorii implicati in a sustine valorile. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dan Romescu si Carmen Ciulacu, cofondator al Droidcon Eastern Europe, respectiv organizatorul evenimentului la nivel local.

“Exista talent in Romania, doar ca acesta trebuie dezvoltat si valorificat intr-un ecosistem. Stiu multi tineri talentati care au lucrat mai multi ani in outsourcing pentru diferite firme, care cu timpul s-au pierdut pentru ca fac munca de rutina. Talent este procentul de cel mult 5% al tinerilor care pot face minuni. De cele mai multe ori, insa, acestia pleaca ori in Sillicon Valley, in Berlin sau in Tel Aviv. (…) Tinerii trebuie ajutati sa se dezvolte aici, iar prin acest lucru creste creste calitatea educatiei, creste implicarea la nivel local. Trebuie realizat cu mai mult effort din mai multe zone”, a declarat Dan Romescu (foto cover).

La randul sau, Carmen Ciulacu, organizatorul Droidcon Bucharest in ultimii patru ani, apreciaza ca in ciuda unui inceput timid in dezvoltarea de solutii software si de programare, comunitatea a crescut destul de mult in ultimul timp.

“Comunitatea dezvoltatorilor de solutii mobile a crescut organic in ultima vreme. Romanii au fost axati pe Windows in primii ani, dar in ultimii ani Google a devenit mult mai atractiv.Vorbim de o comunitate tanara, cu varsta cuprinsa intre 16 – 30 de ani care s-a dezvoltat in ultimii ani destul de mult. Spre exemplu, in cazul nostru, daca in urma cu patru ani evenimentul organizat de noi a atras in jur de 70 – 75 de dezvoltatori, anul acesta numarul acestora estimam ca a depasit pragul de 400 de persoane interesate”, a declarat Carmen Ciulacu, care apreciaza ca o astfel de conferinta ajuta, dar nu este nevoie doar de atat. “Noi suntem o picatura intr-un ocean. O conferinta si o comunitate ajuta, dar totul trebuie strans si coagulat. Trebuie dezvoltat ecosistemul si trebuie sa invatam din modelele de succes de afara”.

“Talent este procentul de cel mult 5% al tinerilor care pot face minuni. Din pacate in Romania se face mult outsourcing” (Dan Romescu, cofondator Droidcon Eastern Europe)

Exemplul tarilor din regiune: cum isi sustin talentele polonezii si rusii

Potrivit organizatorilor evenimentului Romania ar trebui sa invete si sa adapteze modele ale unor tari din regiune care stau foarte bine la acest capitol. “Ideea de comunitate este o una noua si vaga in Romania. Am fost in Polonia, organizam evenimente de profil si in Moscova, unde am adunat circa 80 de start-up-uri. In Rusia a fost o explozie in ceea ce priveste interesul pentru dezvoltarea de software. Industria locala a dezvoltatorilor s-a dezvoltat fantastic, iar surprinzator este ca rusii isi sustin piata locala. Ei dezvolta solutii pentru piata locala. (…) In Cluj avem o comunitate foarte importanta, dar care inca este la inceput. Acolo s-a creat un ecosistem, dar din pacate valoarea se produce pentru strainatate si nu la nivel local. Se face mult outsourcing in Romania, ceea ce este o mare problema deoarece nu este sustenabila pe termen lung”, a aratat Dan Romescu.

Acesta a mai subliniat ca pe langa Cluj sunt si alte orase cu potential, cum este cazul Timisoara, Brasov sau Iasi, capitala fiind ocupata in momentul de fata de foarte multe firme din domeniu. “In orasele unde sunt firme foarte mari, un start-up are sanse foarte mici de reusita. Este greu pentru un absolvent de studii in domeniu, dupa ce si-a facut pregatirea in cadrul unei companii, sa renunte la ea si sa o ia pe propriul drum. Sunt cazuri, dar in cele mai dese randuri acesti tineri nu se vor mai dezvolta. Ei devin coderi”, a mai precizat Dan Romescu.

Salariile dezvoltatorilor pe mobil din Cluj, cele mai mari din Romania

Conform datelor furnizate de catre organizatorii Droidcon, un dezvoltator din Cluj castiga cel mai mult la nivelul intregii tari, chiar mai bine si decat in Bucuresti. “In Cluj salariile dezvoltatorilor pe mobil sunt mai mari decat in orice alt loc din Romania. Este o batalie foarte mare pe oameni. Lumea nu se mai bate pe salariu, ci pe conditii de lucru mai bune. Clujul este un oras cunoscut pentru gradul ridicat de dezvoltatori pe mobile, Brasovul este cunoscut pentru dezvoltatorii din domeniul automotive, in timp ce Capitala este plina aproape de firme care fac outsourcing”, au mai aratat reprezentantii Droidcon.

La finalul saptamanii trecute a avut loc la Bucuresti Droidcon Eastern Europe, cea mai mare conferinta regionala dedicata dezvoltatorilor pentru Android, locul in care au fost prezentate cele mai noi tehnologii de realitate augmentata, precum Android Wear sau Android TV.

In cadrul evenimentului, au sustinut prezentari de specialitate oameni cu expertiza in domeniu, printre care Alexandru Petrescu, developer in cadrul Facebook, care a detaliat planurile de dezvoltare viitoare ale aplicatiei pentru Android si Paul Ardeleanu, expert in iOS, trainer si developer cu experienta.

Citeste aici un interviu despre Alexandru Petrescu, romanul plecat de la 8 ani in SUA, care a ajuns sa lucreze pentru Facebook, una dintre cele mai ravnite companii la nivel global.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri