De ani de zile, companiile vin cu aceleasi tipuri de posturi la targurile de joburi. Adica aceleasi posturi care dezamagesc multi absolventi de facultate, pe aceia cu aspiratii, dar si care, in acelasi timp, ii incurajeaza pe alti absolventi sa lucreze ca vanzatori doar pentru a avea acum un ban in plus sau in speranta unor promovari viitoare. De asemenea, nelipsite de la targ sunt si stagiile de internshipuri. Asta am gasit la targul de joburi organizat pe 17 si 18 octombrie in Capitala, un loc in care depui sperante.

Sambata, ora 12.00, la Sala Palatului rasuna agitatia cautarii unui locul de munca la standurile a 100 de companii care au venit cu 3.400 de oportunitati, potrivit cifrelor organizatorilor evenimentului "Angajatori de top". La un astfel de targ vezi trei tipuri de candidati: studenti care stiu ca vor sa faca un internship la o multinationala, tineri care vor un job in domeniul in care au studiat si persoane (abolventi de facultate sau adulti de peste 35 ani) care vor un loc de munca, oricare ar fi acesta, chiar daca au sau nu experienta sau calificare, numai sa nu mai stea acasa.

Dintre toti acesti vanatori de joburi, lipseste un singur tip de candidati: angajatii cu cativa sau mai multi ani de experienta care lucreaza in prezent, dar care urmaresc totusi sa schimbe compania. Probabil pentru ca stiu ca posturile bune, de trecut pe o carte de vizita cu care sa te mandresti, sunt deja orientate in alta parte. Angajatorii fac recrutari in mare parte prin recomandari, recunosc asta in interviuri si li se pare un lucru normal. Ba chiar cei din IT dau bonusuri de 1.000 de dolari sau euro angajatilor care recomanda candidati. Iar in tot mai putine cazuri, publica anunturi pe site-uri de recrutare.

Companiile vin in mare parte cu joburi de "unica folosinta", pe care unii romani le accepta doar pentru ca au nevoie de bani acum si vad ei incotro o iau apoi. Sunt posturi in supermarketuri si hipermarketuri, in call centere sau in magazine ale companiilor de telecomunicatii. Posturi destinate studentilor care vor sa munceasca doar in timpul studiilor sau tinerilor care vor sa se angajeze pana gasesc jobul dorit. Evident, printre joburile de la targ sunt si posturi pe care angajatorii le promoveaza ca “oportunitati de cariera”, in mare parte in IT, inginerie si financiar-bancar. Angajatorii cauta astfel specialisti, cu studii superioare, cu 3-5 ani experienta.

Printre toate aceste oportunitati, mai mult sau mai putin de cariera, la "Angajatori de top" am gasit si un job pe care compania ti-l prezinta cu mandrie: manager de raion la Carrefour. Candidatul ideal este absolvent de studii superioare, de preferat in Industria Alimentara, Comert, Turism sau Economie, cu spirit comercial, dinamic, flexibil si bun cunoscator al pachetului MS Office. Pentru a deveni manager de raion, pozitie pe care de obicei sunt cerute minim studii medii, Carrefour introduce tinerii selectati intr-un program de formare care incepe in ianuarie 2015, dureaza intre 4 si 6 luni si te invata activitatile raionului, principalele reguli ale comertului, managementul echipei si gestiunea marfurilor. La finalul programului, devii manager de raion la Carrefour. Dar pentru asta "ai nevoie de facultate pentru ca vei conduce o echipa", dupa cum a motivat un reprezentant al companiei.

Pe langa astfel de posturi de "conducere", posturi in call centere si stagii de internship, multe posturi sunt disponibile la Oracle, cel mai ravnit angajator in 2014, la BRD (finante si programare), ING Asigurari de Viata, la care aplica anual la un astfel de targ peste 5.000 de oameni, la Xerox (financiar si IT) sau la Renault, unde sunt disponibile 24 de tipuri de joburi.

Renault: salariul mediu la Mioveni este 4.228 lei

Renault cauta in special oameni care sa lucreze in fabricatie, industrie si comercial. "Posturile sunt pentru candidati cu 3-5 ani de experienta, care cunosc limbile franceza si engleza sau franceza si rusa si care vor pe platforma de la Mioveni. In privinta recrutarilor si salariilor, 2015 va fi la fel ca 2014, insa pachetul salarial este extrem de competitiv. La sfarsitul lui 2013, salariul mediu pe platforma de la Mioveni era de 4.228 lei", a spus, pentru wall-street.ro, Monica Ionita, responsabil relatii media in cadrul Renault Romania, prezenta la targul "Angajatori de top".

Organizatorii targului de joburi spun ca 25% din cei care aplica la locurile de munca la un astfel de targ sunt angajati efectiv pe aceste posturi. "In ceea ce priveste nivelul de experienta cerut pentru joburile deschise de companii, oferta de angajare este variata, iar in urma centralizarii informatiilor cu privire la tipurile de oportunitati deschise a rezultat ca 50% dintre joburi sunt pentru candidati cu 1-5 ani experienta, 44% joburi si programe adresate studentilor si personelor cu 0-1 ani experienta, iar 6% pozitii adresate persoanelor cu peste 5 ani experienta", sustine Delia Moreanu, organizatorul targului "Angajatori de top".

Daca ati ratat targul, nu este nicio problema. Dupa cum spun multi, targurile de joburi sunt doar o metoda mai ieftina prin care companiile isi fac reclama. Asa ca puteti aplica pe site-urile lor sau pe hipo.ro. Pana la urma, nu va costa nimic sa depuneti sperante si online.

Citeste si Targul de joburi din Capitala, locul in care depui sperante: companiile vor mai multi stagiari decat angajati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri