Atunci cand recrutorii cauta in teancul de CV-uri, exista cateva informatii vitale asupra carora se concentreaza si care vor decide daca tu esti persoana potrivita.

Exista unele reguli de care trebuie sa tinem cont atunci cand scriem un CV. Pe langa informatiile relevante exista cateva detalii care difera de la un angajator la altul si de job-ul la care aplici. Cel mai des intalnite greseli in CV sunt copilaresti, din neatentie sau din dezinteres. Scopul acestuia este de a te face sa obtii un interviu si a te face sa te diferentiezi din multimea care aplica pentru acelasi loc de munca.

CV-ul trebuie sa prezinte lucrurile importante despre tine, care te caracterizeaza dar, in acelasi timp, trebuie targetat pentru compania si postul la care aplici. Incearca sa il faci cat mai personal si sa scrii lucruri interesante fara sa il transformi intr-o poveste lunga care poate sa plictiseasca.

Angajatorii vor ca CV-urile sa fie cat mai clare, in special in ceea ce priveste experienta profesionala, proiectele personale, educatia. Trebuie sa te asiguri ca din informatiile pe care le oferi reies foarte clar experienta (daca este cazul), cunostintele profesionale necesare jobului la care vrei sa te inscrii si in ce postura te afli. Exista si angajatori pentru care conteaza locul de munca anterior, iar in acest caz, pe langa experienta, te poate ajuta si faptul ca ai lucrat pentru o anumita companie renumita.

cel mai bun cv
Foto: CV, Shutterstock

Ai grija sa scrii competentele relevante care te pot ajuta la indeplinirea jobului. Ce cunostinte de calculator ai, cate limbi straine cunosti si la ce nivel. Pe langa acestea din CV-ul tau trebuie sa reiasa si ce beneficii poti aduce companiei, performantele anterioare si implicarea ta in diferite activitati. Un CV bun trebuie sa fie scris intr-un mod care sa exprime cat mai mult din personalitatea celui care isi doreste sa fie angajat. Cu toate acestea, exista informatii mult prea personale care nu sunt de interes pentru angajator, cum ar fi hobby-urile care nu au nici o legatura cu job-ul sau experiente din viata personala.

Un studiu american a stabilit ca timpul mediu pe care il petrece un angajator citind un CV este de 5-7 secunde. Desi este destul de dificil de imaginat ca aceste secunde sunt suficiente pentru a vedea si a analiza informatiile de baza, angajatorii au un ochi format si stiu exact ce cauta. In secundele cu pricina ochii angajatorului se opresc asupra catorva elemente: nume, titlul ultimului job si al companiei angajatoare, experientele anterioare si perioadele de angajare corespunzatoare si in cele din urma, educatia. Aceste informatii trebuie sa fie cat mai usor de gasit si de citit. Nu putine au fost situatiile in care un CV nici macar nu a mai fost citit pana la capat deoarece aspectul general al documentului lasa de dorit si nu a convins angajatorul ca documentul merita atentia si timpul sau.

Dupa testul celor 6 secunde, CV-ul este analizat mai in detaliu, nu te astepta insa ca el sa fie citit de la primul la ultimul cuvant. Modul in care decizi sa iti structurezi CV-ul reflecta, de cele mai multe ori, personalitatea si felul in care esti tu de fapt in viata de zi cu zi: linistit, agitat, perfectionist, atent la detalii, structurat, dinamic, etc. Totodata, arata si abilitatile de exprimare si creativitatea. Acest lucru fiind extrem de important acolo unde este necesara interactiunea constanta cu clienti si este necesar un anumit limbaj.

Tot mai multi angajatori cauta sa vada ca ai initiativa si vor sa vada cu ce iti ocupi timpul liber. A nu se intelege ca trebuie sa ai neaparat spirit de antreprenor, dar sa vada ca poti lucra pe cont propriu, fara sa fii impins de la spate, ca ai idei, principii sanatoase de viata, ca vrei sa evoluezi si ca te implici. Initiativa poate fi usor evidentiata prin cursurile urmate pe cont propriu, stagii de voluntariat, proiecte profesionale si personale, internship-uri, workshop-uri etc. O alta rubrica ce te poate salva, in caz de nu ai convins pana aici, este cea cu Pasiuni si interese, angajatorii cautand sa descopere personalitatea candidatului, ce fel de om este, daca ar fi capabil sa lucreze eficient, ce stil de viata are si asa mai departe.

Un alt lucru foarte important, pentru a fi sigur ca ai cel mai bun CV, este sa te feresti de minciuni, deoarece un recrutor bun si cu o vasta experienta are propriile sale metode de a le depista. Pe langa faptul ca te pot aduce intr-o situatie penibila, minciunile din CV pot fi descoperite dupa angajare si taxate intr-un mod mult mai dur. Cazurile de frauda sunt numeroase, iar motivele sunt de toate felurile, fie ca nu au incredere ca vor reusi cu ceea ce sunt ei, fie ca exista goluri pe care nu stiu cum sa le acopere, fie ca vor sa para ce nu sunt. Mai putina informatie, insa relevanta si adevarata este mai importanta decat un sir lung de informatii eronate.


Foto main: CV, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri