"Cat atarna o diploma din strainatate?" Aceasta este intrebarea pe care si-o pun probabil si tinerii care aleg sa studieze departe de Romania, dar si cei care raman aici si cred ca au concurenta din partea absolventilor romani de la facultatile din strainatate. Raspunsul vine de la angajatori si specialistii in recrutare.

"O diploma de la o facultate din strainatate starneste interes, insa nu este o garantie si atitudinea este cea care conteaza. Dincolo de studii si experienta, angajarea tine de atitudine, care include perseverenta, curajul de a duce lucrurile pana la capat, curiozitate si interes", a subliniat Manuela Birsan, specialist in recrutare la compania L’Oreal, la primul eveniment dedicat tinerilor romani care studiaza in strainatate si care au avut intalniri cu specialisti in recrutare din cateva companii mari din Romania. Evenimentul a fost organizat de Reviro, parte a grupului Educativa care se ocupa de targul de universitati straine, Riuf.

Ce inseamna sa ai "atitudine" la angajare

Pentru a explica mai bine ce inseamna ca un candidat la un job sa aiba "atitudine" dincolo de studii si competente, reprezentantii L’Oreal au dat exemplul unui tanar care a nu a primit raspuns la un mail de angajare catre companie si care astfel, nedescurajat, a depus la sediul companiei un CV. Tanarul a fost ulterior angajat, si datorita faptului ca se potrivea cu postul, dar si pentru ca a fost perseverent si nu a renuntat din cauza ca nu a primit un raspuns la un mail.

Un alt exemplu dat de L’Oreal este cel al unei tinere care a studiat in strainatate si a venit la interviu cu o analiza de piata despre compania L’Oreal. Prin acest exemplu, compania internationala de cosmetice incurajeaza tinerii sa se diferentieze de alti candidati la acelasi job.

Reprezentantii L’Oreal au subliniat astfel ca o diploma in strainatate nu este neaparat o garantie pentru obtinerea unui job sau cel putin pentru chemarea la un interviu. In plus, ei au mai spus ca au rematcat la inerviuri superioritatea celor fac un MBA in strainatate si care vor direct un post de conducere, ceea ce iarasi nu reprezinta o garantie in opinia specialistilor in recrutare de la L’Oreal.

La evenimentul Reviro a fost prezenta si compania de audit si consultanta financiara Ernst&Young (EY). Raluca Ghinea, specialist recrutare EY, mentioneaza ca este deschisa la candidati cu studii in strainatate, insa acestia nu au din start prioritate la un job sau la un interviu.

Vestul Europei este un tren deja pus pe sine. In Romania, noi construim sinele.

"Din punctul meu de vedere, Romania ofera la fel de multe sanse ca si tarile din vestul Europei. E adevarat ca sansele sunt diferite. Vestul Europei este un tren deja pus pe sine. Un sistem bine pus la punct care merge intr-o directie deja clara. In Romania, noi construim sinele. Alegem directia in care vrem sa ne indreptam. Romania ne ofera sansa sa ne exploram creativitatea", a subliniat Ana-Maria Domsa, tax manager EY.

Reprezentantele EY sustin ca angajatii au oportunitatea de a trece de la un departament la altul in cazul in care ei se potrivesc postului, dar si de a lucra intr-o alta tara cu echipe diferite intr-un mediu cultural si de business diferit.

Tinerii romani cu studii in strainatate, prezenti la evenimentul Reviro, au spus ca principalul motiv pentru care se intorc sa lucreze in Romania este costul de trai, mult prea ridicat, pe care salariie il acopera in unele cazuri la limita, in tarile in care au studiat, de la Marea Britanie, Germania, Elvetia, Italia sau Belgia. In plus, unii dintre ei au mentionat ca au prioritate absolventii cetateni ai acelor tari sau ca li se ofera posture prea joase comparativ cu studiile facute si prin care nu ar recupera investitiile de zeci de mii de euro in facultate. Acesta este si cazul Taniei, o tanara din Bucuresti care a studiat management ospitalier in Elvetia, o specializare care nu exista in universitatile romanesti. Ea spune ca singurul post pe care il poate primi acolo este de ospatar sau receptionera. Asa ca tanara s-a intors in Bucuresti pentru a gasi un job in management in orice domeniu pentru ca, sustine ea, baza teoretica este aceeasi.

In aceeasi situatie se afla si Oana, o tanara care a studiat managementul sanatatii publice in Munchen, Germania. Ea spune ca specializarea nu este studiata in Romania si ca momentan testeaza ofertele de munca ale Romaniei si Germaniei, insa inclina sa se intoarca in strainatate.

"Ascensiunea mai rapida in cariera in Romania decat in strainatate este unul dintre motivele (impreuna cu dorinta / nevoia de a fi alaturi de familie si prieteni) pentru care se intorc. Sunt tinerii care valorizeaza un raport echilibrat intre viata personala si job, pentru care «acasa» este un criteriu principal. Numarul lor creste, odata cu potentialul Romaniei pentru afacerile mici si mijlocii, din categoria celor inovative", sustine Corina Anghel, reprezentant al companiei de recrutare APT Group.

De ce sunt cu un pas in fata tinerii care studiaza in strainatate vs. cei care raman in Romania

Absolventii romanii de studii in strainatate sunt cautati pentru cunoasterea foarte buna a cel putin unei limbi straine (engleza incepe sa devina "by default") pentru ca in alta tara au ocazia sa o vorbeasca zi de zi, spre deosebire de un tanar care ramane in Romania, spune Corina Anghel.

"Ei pot fi cautati pentru cunoasterea temenilor specifici in domeniile emergente pe piata muncii din Romania: servicii de business, finante, vanzari, marketing, management consulting, IT, telecom, inginerie. In plus, tinerii care studiaza in afara sunt cautati spentru experienta intr-un mediu performant, multicultural, pentru faptul ca au uzul vietii si al muncii (multi dintre se angajeaza in timpul studiilor din strainatate) intr-o cultura a valorilor moderne, pragmatice in primul rand", a explicat reprezentantul APT Group.

Eu m-as intoarce. Stii vreun job interesant pentru mine?

Evenimentul Reviro dedicat tinerilor cu studii in strainatate se afla la prima editie si dureaza doar o zi. Ideea ii apartine lui Alexandru Ghita, partener Reviro, care de 10 ani organizeaza targul de universitati straine Riuf.

"Riuf a venit ca o alternativa la sistemul educational din Romania. Insa, pe masura ce am ajutat miii de oameni sa plece, au inceput sa vina intrebarea «Uite, eu m-as intoarce. Stii vreun job interesant pentru mine, stii vreo companie faina?». Anul trecut in august am lansat efectiv modelul de business pentru a atrage inapoi in tara tinerii care studiaza in strainatate", spune Adriana Comaneci, managing partner Reviro.

In acelasi timp, Reviro, parte a Educativa, dezvolta o retea de studenti ambasadori care sunt in strainatate si care povestesc despre acest concept. In prezent, sunt 35 de ambasadori prezenti in diverse orase in Europa.

M-as intoarce, dar nu stiu la ce.

Reviro a aparut si pentru ca acum foarte multi tineri au inceput sa plece la studii in afara. 5.000 de romani au terminat studiile in strainatate, in ultimii 3-4 ani, fata de de 1.000 si ceva cand terminau pe an in urma cu 10 ani.

"Multi dintre ei pleaca de pe bancile de liceu si nu sunt foarte tare ancorati in realitatea pietei de munca din Romania in perioada in care studiaza in strainatate. Si atunci rolul nostru este sa le aratam ca sunt oportunitati si ca pot incepe o cariera interesanta si pot face lucruri cu impact si in Romania. Multi dintre ei sunt foarte surprinsi de lucrul acesta, in urma experientelor sutelor de interviuri pe care le-am avut pana acum. Insa, multi dintre ei spun «M-as intoarce, dar nu stiu la ce». Iar noi pe prezentam diferite oportunitati. Pot avea un job in Belgia, Germania sau pot avea un job in Romania. Important este ce fac acolo", a completat Adriana Comaneci.

Un studiu realizat recent de Liga Studentilor Romani in Strainatate arata ca 29% dintre acesti tineri afirma ca vor sa se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor sau in viitorul apropiat.

Sursa foto: Absolvent de facultate/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri