Castigatorii sau primii studenti plasati in clasamentul celui mai greu concurs de programare, organizat de Universitatea Politehnica pentru Europa de Sud-Est, pot deveni angajatii oricarei companii din lume fara mari batai de cap, sustine profesorul organizator al competitiei, Nicolae Tapus.

Universitatea Politehnica din Bucuresti organizeaza de 20 de ani concursul de programare ACM International Collegiate Programming Contest (ACM ICPC), la care participa echipe cu cei mai buni studenti din Europa de Sud-Est. Romanii au obtinut de-a lungul timpului medalii de aur, argint si bronz, iar in urma competitiei din octombrie s-au clasat pe locul 4 in regiune.

Tinerii care au prins acest loc, Adrian Budau, Andrei Bud si Andrei Heidelbacher, coordonati de profesorul Adrian Marius Dumitran, sunt studenti la Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti. Ei vor merge in mai 2015 la Finala Mondiala din Maroc.

Am fost printre primii care au fost invitati sa organizeze concursul in Europa.

"Concursul este la a 39-a editie si a pornit in Statele Unite ale Americii, dupa aceea echipa americana l-a extins in Europa. Am fost printre primii care au fost invitati sa organizeze concursul in Europa. Apoi s-a extins in Asia, Africa si America Latina. In 1994 a fost organizat in Romania si sunt foarte bucuros ca Universitatea Politehnica din Bucuresti a organizat in toata aceasta perioada concursul pentru Europa de Sud-Est. In ultimii trei ani, concursul a luat amploare si s-a ajuns la 80-100 de echipe, ceea ce ne-a determinat sa-l organizam in doua locuri, in Bucuresti si in Ucraina, la Vinnitea", a spus, pentru wall-street.ro, organizatorul celui mai greu concurs de programare, profesorul Nicolae Tapus (foto), coordonator al catedrei de Informatica si vicepresedinte in Senatul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

universitatea politehnica

La editia din acest an, organizata la Universitatea Politehnica, au participat 76 de echipe, a cate 3 participati fiecare, din 30 de universitati din 7 tari, Romania, Ucraina, Serbia, Turcia, Macedonia, Albania si Bulgaria. Concursul are loc o singura data pe an, iar din Romania au participat 22 de echipe cu cei mai buni studenti din 11 universitati din Iasi, Cluj, Timisoara, Targu Mures, Sibiu, Craiova si Bucuresti.

"Competitia porneste cu 32.000 de studenti, care trec prin mai multe etape si in final se ajunge la 20 de echipe. Participarea in finala este o provocare in sine, indiferent de locul obtinut acolo, pentru ca inseamna ca au o pregatire extrem de buna, ceea ce ii plaseaza in elita programatorilor din Romania", sustine profesorul Nicolae Tapus.

Profesorul de la Universitatea Politehnica sustine ca acest concurs inseamna foarte mult pentru pentru sistemul educational romanesc datorita faptului ca ne putem compara cu celelalte mari universitati din lume si Romania afla care este nivelul ei.

Cel mai de temut concurent pentru Romania

"Au fost perioade in care Romania a dominat acest concurs la rezultate, pe urma s-au alaturat cei din Bulgaria, iar in ultimul timp este o disputa intre ucraineni, care iau locuri mai bune, si Romania. Anul trecut, Romania a participat in finala. De altfel, de-a lungul timpului, studentii romani au luat medalii de aur, de argint si de bronz. Acum, as inclina catre Ucraina. Este cel mai de temut concurent, insa in clasament vin apoi Romania, Ungaria si Turcia", a adaugat profesorul Nicolae Tapus.

Candidatii primesc un set de 10 probleme, lucreaza in echipe de cate 3 la un singur calculator, si trebuie ca in 5 ore sa rezolve cat mai multe probleme. Cei care rezolva cele mai multe probleme sunt castigatori, iar daca sunt mai multe echipe cu acelasi numar de probleme rezolvate, clasamentul final se va face dupa timpul cel mai scurt in care au rezolvat acelasi numar de probleme.

Astfel, studentii romani plasati pe locul 4 au rezolvat 9 probleme si au primit o penalizare pentru timp de 1.563 de puncte. Pe primele 3 locuri s-au clasat 9 studenti din Ucraina. Totusi, diferenta dintre romani si ucraineni nu este decat de timp. Si ucrainenii au rezolvat tot cate 9 probleme de echipa, insa au ocupat podiumul cu penalizari mai mici de timp: 1.139 puncte primul loc (Universitatea Nationala din Lviv), 1.242 puncte al doilea loc (Universitatea Nationala din Kiev) si 1.334 locul trei (Universitatea Nationala din Kiev).

Premiul principal: cartea de vizita

"Premiul principal este cartea de vizita. Financiar, sunt doar niste lucruri modeste pe care le primesc simbolic, nu este un concurs cu premii substantiale. Din acest punct de vedere, incercam sa mai atragem cativa sponsori care sa-i ajute cu premii. Profesional, castigarea acestui concurs sau plasarea in primele locuri este o carte de vizita si orice firma din aceasta lume ii angajeaza fara nicio problema. Chiar sunt solicitati de multe firme de prestigiu", a spus profesorul Nicolae Tapus despre "premiile" oferite castigatorilor.

George si Alina, doi participanti de la Universitatea de Vest din Timisoara, spun ca subiectele li s-au parut grele. Asa ca pentru ca un student sa se descurce „decent” la concursul deprogramare ACM ICPC trebuie sa lucreze cel putin 4-5 ore pe zi.

"Am rezolvat 6 probleme, nu stim ce au facut ceilalti, dar credem ca suntem in jurul locului 10. Din ce vad in clasamentele anterioare, ucrainenii mi se par cel mai de temut. Este un concurs academic, iar cel mai mare premiu este experienta in CV", a spus George Marcus, student in anul 1 la master la Universitatea de Vest din Timisoara. Atat George, cat si Alina au spus ca vor sa lucreze la o companie mare, in America sau in Anglia.

ACM ICPC este cel mai mare concurs international de programare la nivel universitar, o competitie cu o traditie de peste 40 de ani in cadrul careia concureaza reprezentantii celor mai bune universitati din lume. Etapa finala va avea loc in mai 2015 in Maroc, unde va merge si echipa studentilor din Romania, care s-a clasat pe locul 4. Etapa regionala din Romania a ACM ICPC a fost organizata cu sprijinul Fundatiei eMag.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri