1. Sa ii lasi pe oameni sa te convinga sa nu te implici intr-o investitie grozava

1. Sa ii lasi pe oameni sa te convinga sa nu te implici intr-o investitie grozava

Multumilionarul Tony Robbins, cunoscut ca fiind initiatorul industriei de coaching, declara ca cel mai mare esec al sau a fost sa lase un asa-zis expert sa discute afaceri in numele sau.

“In Fiji era o companie care imbutelia apa. Sticla arata foarte bine si gustul apei era unul fantastic. Am angajat un om sa faca documentare, in scop financiar. Era un asa-zis “expert” caruia i-am spus ca as vrea sa obtin 30% din companie pentru jumatate de milion de dolari. S-a intors la mine si mi-a zis ca nu am resursele sau capacitatea de a reusi acest lucru. Acum ma uit la Fiji Water si de fiecare data cand beau cate o sticla de apa de la ei, imi pare rau. Foloseste-ti expertii ca antrenori, dar fa-ti singur temele si cercetarea", declara acesta.

Sursa foto: Shutterstock/Tony Robbins si sotia sa

2. Sa cumperi actiuni la o banca incapabila sa coboare sub pretul pietei.

2. Sa cumperi actiuni la o banca incapabila sa coboare sub pretul pietei.

Ken Lin, CEO si fondator la Credit Karma, care a fost evaluata recent la 1 miliard de dolari, a declarat ca in 2008, a cumparat actiuni la WaMu cu doua zile inainte sa intre in colaps. "In acel moment am crezut ca a fost o vanzare sub presiune si ca o banca precum WaMu nu poate cobori sub pretul pietei sau nu o va face. Clar, m-am inselat. M-a invatat o lectie valoroasa despre cat de repede se pot schimba lucrurile in mediul de afaceri."

Sursa foto: Inc.com

3. A gandi prea mult o investitie

3. A gandi prea mult o investitie

Jon Stein, CEO-ul si fondatorul a Betterment, spune ca a pierdut timp si bani gandindu-se prea mult la o investitie. “Fie ca era vorba sa deschid cateva conturi de brokeraj, fie ca am fost prea concentrat pe metode de securitate individuala si incercand sa fac tranzactii mult prea complicate, totul a fost o risipa. Banii sunt un aspect important, dar nu voi recupera niciodata sutele de ore pe care le-am investit in incercarea de a bate piata", a declarat acesta.

Sursa foto: Captura YouTube/TechCrunch

4. Sa fii pe fuga atunci cand ai un proiect

4. Sa fii pe fuga atunci cand ai un proiect

Sallie Krawcheck, director la Ellevate Network si fost director executiv pe Wall Street, a declarat ca “cel mai mare regret financiar a fost sa fie grabita sa accepte o slujba si astfel sa nu i se permita sa faca tot ce-si dorea. Am fost adusa pentru a resuscita o afacere; l-am intalnit pe CEO care mi-a spus ca el o sa stea pe postul lui inca doi ani in timp in care ma va invata tot ce trebuie sa stiu despre functia lui. Mi s-a spus ca anuntul trebuia sa fie facut mai repede pentru ca reorganizarea companiei era o treaba care trebuia grabita, asa ca intelegerea mea a fost negociata dupa miezul noptii, in ziua ulterioara anuntului. Intelegerea financiara a fost garantata doar printr-o simpla strangere de mana. Ce ar fi putut sa mearga prost? Poti ghici rezultatul. CEO-ul a plecat cateva luni mai tarziu. Si aceasta s-a dovedit a fi cea mai mare greseala financiara a vietii mele pe buna dreptate."

Sursa foto: Captura YouTube/KnowledgeAtWharton

5. Sa nu profiti de o oportunitate de afaceri

5. Sa nu profiti de o oportunitate de afaceri

Kip Tindell, cofondator, director si CEO la The Container Store:

“Cand eram tineri, proaspat casatoriti, eu si sotia mea nu aveam bani. Am fi putut sa cumparam aceasta bucata de pamant in Telluride, Colorado. Am vrut sa deschidem un local in care puteai sa mananci si sa bei un vin bun, dar costa prea mult, aproape 55.000 de dolari, insa ar fi fost o investitie grozava. Daca am fi stiut cum sa facem rost de bani, ar fi crescut in mod exponential toata afacerea. Pana si Oprah Winfrey are o bucata de pamant acolo. Asa ca regret, dar in acelasi timp ma bucur ca nu am facut asta, pentru ca nu as fi inceput The Container Store. Si sunt mandru de performantele financiare ale acestei afaceri.

Sursa foto: Captura YouTube/DardenMBA

6. Sa ii lasi pe altii sa aiba control asupra banilor tai.

6. Sa ii lasi pe altii sa aiba control asupra banilor tai.

Scott Adams, creatorul benzii desenate Dilbert:

“La inceputul carierei mele, cand am fost foarte ocupat, am permis profesionistilor de la banca la care eram, sa se ocupe de jumatate din banii mei cu promisiunea ca vor face documentari minutioase inainte sa faca investitii intr-o companie. Au cumparat in contul meu Enron, WorldCom si alte cateva bijuterii.Am invatat pe calea cea mai grea ca managementul profesional al investitiilor in actiuni marunte este o bataie de joc si o inselatorie."

Sursa foto: Captura YouTube/Scott Adams

7. Sa vinzi actiuni dintr-o companie in care crezi

7. Sa vinzi actiuni dintr-o companie in care crezi

Ron Shaich, fondatorul si CEO-ul de la Panera Bread, a declarat ca dintr-o perspectiva personala a finantelor, cel mai mare regret al sau este ca am vandut actiuni de la Panera, companie care reprezinta cel mai mare castig din viata sa.

Sursa foto: Captura YouTube/TheStreet

Sursa foto: Shutterstock.com/Plan de finantare