Business-urile din constructii, comert si repararea auto&moto si industria extractiva au avut de suferit cel mai mult pe timp de criza. Ca urmare, multi dintre romani s-au ales obligatoriu cu o singura cale: somajul.

In intervalul 2010-2013, sectorul constructiilor a pierdut 69.856 de salariati, comertul - 49.982 de angajati, iar industria extractiva - 44.649 de salariati, arata un studiu realizat in anii mentionati de KeysFin, companie de business information si credit risk.

Si serviciile financiare au suferit un declin important din punct de vedere al fortei de munca. Potrivit datelor de la BNR, numarul angajatilor din mediul bancar, de exemplu, a scazut din decembrie 2010 in decembrie 2013 de la 66.753 la 58.612.

Pe ansamblul economiei, numarul angajatilor din cele peste 600.000 de companii care si-au depus anual bilantul la Ministerul Finantelor, a scazut cu 182.766, de la 4,41 milioane in 2010, la 4,23 milioane de angajati in 2013.

Si, atunci, unde ar trebui sa lucram?

Afacerile care au creat cele mai multe noi locuri de munca au fost cele din domeniul serviciilor (servicii administrative-suport), HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), sanatate-asistenta sociala, informatii si comunicatii.

Serviciile administrative si de suport, asa cum sunt denumite dupa codul CAEN, au atras cele mai semnificative angajari. Asa ca 41.000 de romani si-au gasit de munca in acest sector in ultimii 3 ani. Si industria hotelurilor si restaurantelor a inregistrat o evolutie semnificativa, si in privinta serviciilor, si in ce priveste numarul de angajati. In ultimii 3 ani, peste 11.000 de persoane s-au angajat in acest sector, in ciuda salariilor destul de mici raportate la venitul mediu net pe economie.

Studiul KeysFin arata, totodata, ca afacerile din industria prelucratoare, agricultura si energie au reusit, in anii de criza, sa se mentina relativ pe linia de plutire, daca este sa privim evolutia acestora din prisma numarului de angajati. Fluctuatia personalului a fost nesemnificativa raportata la numarul mare de angajati din aceste domenii.

Acel sector vital pentru economie, cu multe locuri de munca

"Radiografia pietei muncii arata ca in Romania se coaguleaza tot mai puternic un sector vital pentru economie - cel mai serviciilor. De la mici firme care si-au deschis atelierii de reparatii la coltul blocului, la companii de securitate si firme de logistica, astfel de business-uri au un potential semnificativ si pe viitor", afirma expertii de la KeysFin.

Studiul KeysFin remarca, totodata, declinul puternic din sectorul constructiilor, altadata unul dintre principalele motoare ale economiei. "Evolutia angajarilor din acest sector a urmat-o, practic, pe cea a crizei. Faptul ca bancile au oprit robinetul creditelor a fost unul dintre motivele principale. Nici statul, cel mai mare angajator de proiecte de constructii, mai ales de infrastructura, n-a mai putut sustine financiar acest sector. Vestea buna este ca 2014 pare sa fi fost un punct de cotitura. Constructiile de locuinte au inregistrat o revenire semnificativa, stimulate mai ales de finantarile din programul Prima Casa. Statul ramane inca dator la capitolul investitii in constructii. Sa speram ca 2015 va fi un an mai bun, avand in vedere si perioada pre-electorala", au mai spus analistii de la KeysFin.

Informatiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca

Sursa foto: Portofel gol/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri