Larry Page a reusit sa faca din Google in 2014 locul de munca cel mai apreciat din lume, unde angajatii sunt fericiti ca se duc in fiecare dimineata si se simt "ca intr-o familie". Secretul este ca "angajatii sa simta ca firma pentru care lucreaza este o familie si fac parte din aceasta familie". Daca tratezi oamenii in acest fel, ei vor deveni mult mai productivi, spune seful Google.

Google s-a mentinut pe prima pozitie in clasamentul Forbes al celor mai buni angajatori, pentru al cincilea an la rand, in contextul in care filozofia gigantului tehnologic promoveaza fericirea si productivitatea la locul de munca. Astfel, abordarea lui Page cu privire la relatia cu angajatii a devenit adoptata de tot mai multe firme la nivel mondial, intrucat stimuleaza increderea si unitate in firma, arata Knote.com.

Cum poti sa imprimi aceasta cultura de familie intr-o firma de peste 40.000 de angajati? Larry Page are cateva recomandari, valabile pentru orice afacere.

Larry Page: Promovam starea de bine si sanatatea angajatilor

Angajatii Google se bucura de unele beneficii suplimentare fata de cei dintr-o firma obisnuita. "Incercam sa facem ca ingrijirea sanatatii sa devina mai accesibila, mai usoara si mai rapida. De obicei, daca vrei sa iti ingrijesti sanatatea, implica sa pleci de la munca sa conduci la o clinica si sa astepti ore bune. Acest lucru nu va promova grija fata de sanatate", spune Larry Page.

Astfel, la Google beneficiile pentru angajati includ masaje gratuite, concediu de maternitate platit de pana la 18 saptamani, medici direct la locul de munca, acces gratuit la sala de fitness direct la sediul companiei si mese gatite de chefi, pe care angajatii nu le platesc.

Permite flexibilitatea la locul de munca

Larry Page nu crede in ideea ca un angajat trebuie sa munceasca frenetic pentru a satisface nevoile firmei. De aceea, angajatilor Google le este permis un grad mare de flexibilitate si pot lucra de acasa 20% din timp, echivalentul unei zile din cinci. Acest lucru ii face fericiti, fie ca lucreaza de acasa la un nou proiect sau doar se odihnesc.

Ofera fiecarui angajat posibilitatea de a se exprima

Google opereaza ca o democratie, opiniile si sugestiile angajatilor fiind ascultate si puse in practica. Larry Page incurajeaza exprimarea ideilor inovatoare pentru ca "aproape oricui a avut la un moment dat o idee revolutionara i s-a spus la inceput ca este nebun".

Aceasta practica este incurajata prin intalniri saptamanale ale angajatilor, in care sunt examinate cele mai importante 20 de intrebari pe care acestia le au. Google incurajeaza angajatii sa isi comunice ideile si gandurile pe orice canal. De asemenea, compania realizeaza regulat sondaje prin Googlegeist, ajutand astfel sefii sa primeasca feedback la sute de idei si probleme din viata departamentelor.

Promoveaza disciplina constructiva

Cand o corporatie adopta o cultura de familie in randul angajatilor, trebuie sa construiasca si un mediu de incredere si cooperare. Un faimos exemplu in acest sens a fost oferit de Page in urma cu 10 ani, cand a printat niste rezultate ale sistemului de publicitate AdWords cu titlul "THESE ADS SUCK" si le-a postat in bucataria Google. Seful Google a evitat sa tipe la echipa AdWords sau sa dea afara pe cineva, pentru ca era convins ca odata ce a facut public un astfel de mesaj cineva se va ocupa de aceasta problema si o va remedia.

Mentine o cultura de start-up

Multi angajati ai Google sustin ca se simt in firma gigant precum intr-un start-up, in contextul in care mediul de lucru incurajeaza creativitatea si productivitatea.

Sursa foto: Larry Page, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri