Specialistii in prelucrarea si analizarea datelor (data scientists) devin cei mai cautati angajati in randul marilor companii industriale, care odata cu evolutia tehnologica isi dezvolta tot mai mult segmentele de servicii software, a declarat John Rice, vicepresedintele conglomeratului american evaluat la 244 mld. dolari General Electric (GE). Rice se afla in Romania dupa ce a fost prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

“Un factor foarte important atunci cand alegem tarile in care sa ne dezvoltam este reprezentat de calitatea oamenilor, calitatea educatiei si in general de nivelul de educatie al fortei de munca. Romania sta bine la acest capitol. Avem doua fabrici in Romania care ne asteptam sa creasca, chiar daca cea din domeniul petrol si gaze nu o va face pe termen scurt”, spune John Rice, intr-o intalnire la Bucuresti cu un grup restrans de jurnalisti de business.

GE controleaza o fabrica de echipamente petroliere in Ploiesti si o unitate de productie de componente pentru motoare de avioane, in Bucuresti. Seful pe Romania al General Electric, Cristian Colteanu, spune ca grupul analizeaza proiectele viitoare in Romania iar pe baza rezultatelor vor fi luate decizii in privinta angajarilor.

John Rice mentioneaza ca nu este ingrijorat de posibila crestere a costurilor cu forta de munca in Romania atunci cand sunt luate decizii legate de investitii. In opinia acestuia, mult mai mult conteaza claritatea legislativa deoarece, in timp, costurile cu forta de munca mereu vor creste iar acest lucru se va intampla si in Romania.

“Care sunt angajatii pe care ii cautam cel mai mult in prezent? Cei care pot ocupa functia de data scientist. Este o zona care s-a dezvoltat enorm in ultimii ani. Vorbim de tehnologia informatiei cu o atentie mai mare asupra analizarii datelor, asupra a ceea ce noi numim ‘internetul industrial’. Software-ul si tehnologia digitala devin un al treilea picior pentru General Electric. Ne-am infiintat acum 130 de ani si in primii 110 ani ne-am concentrat in buna parte pe echipamente si productia acestora. In ultimii 20 de ani am adaugat la modelul nostru de afaceri acest segment de servicii pentru ca ne-am dat seama de importanta lui”, a declarat al doilea om din General Electric.

Potrivit acestuia, circa 12.000 de ingineri software lucreaza pentru GE in prezent, fata de 4.000 cu 6-7 ani in urma. “Suntem probabil in primele 15 companii de software din lume; nu este ceva la care te gandesti atunci cand spui GE. O turbina de gaze, de exemplu, are cateva sute de senzori pe ea si monitorizam 2.000 de astfel de turbine in toata lumea. Inginerii de date despre care vorbeam culeg informatiile si scriu algoritmii care ne ajuta ulterior sa le procesam pentru a le introduce in ciclul de design viitor, imbunatatindu-le performanta. Cheltuim miliarde de dolari pentru a imbunatati performanta turbinelor de gaze cu doar cateva puncte procentuale”.

In termeni generali, un data scientist extrage informatii dintr-un set de date. Persoanele care ocupa astfel de functii au in general un background solid de studii matematice, statistice si in IT. Pentru mai multe detalii despre cum puteti ocupa aceasta functie, va recomandam aceasta discutie de pe website-ul Quora.

Foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri