Daca incercam sa explicam succesul unor oameni precum Steve Jobs prin lucruri precum atentia la detalii, inconjurarea de talente de top si stabilirea unor standarde inalte, inseamna ca nu intelegem, de fapt, care este cheia spre reusita. wall-street.ro va propune o incursiune in reteta succesului si o detaliere a factorilor care concura la obtinerea unor rezultate spectaculoase in cariera.

De fapt, radacinile succesului sunt acele trasaturi de personalitate pe care le tratam cu ignoranta sau cu superficialitate. Trasatura cheie este tocmai asocierea paradoxala dintre doi calitati aparent opuse: concentrare maniacale si curiozitate nestavilita. Acestea sunt poate cele mai importante trasaturi, care au condus la toate reusitele unui personaj precum Steve Jobs, noteaza Forbes.

Curiozitatea lui Jobs i-a alimentat constant pasiunea si i-a oferit o perspectiva unica asupra detaliilor, valorilor si a talentelor de renume mondial care i-au completat setul propriu de talente. Asta i-a adus de fapt reusita in lumea electronicelor personale.

Cum arata variabila care explica succesul in cariera

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care studiaza retelele sociale, Ron Burt, a realizat un grafic prin care explica legatura dintre performanta si retelele sociale in care esti implicat.

Asadar, daca deja faci parte dintr-o retea deschisa, stii deja ca ai un prim atu pentru a avea succes. Pe masura ce te indrepti spre partea dreapta a graficului, catre o retea inchisa, risti sa auzi mereu aceleasi idei, care iti reafirma constant propriile idei. Daca treci insa inspre stanga, catre o retea deschisa, te expui tot mai mult unui flux de idei fresh. Acest studiu, rezumat printr-un grafic, arata ca aceasta variabila influenteaza in proportie de peste 50% diferenta dintre insucces si succes - masurat prin promovari, compensatii, recunoasterea meritelor.

Cum iti influenteaza cariera apartenenta la o retea inchisa

Cei mai multi dintre noi isi petrec intreaga cariera intr-o retea inchisa, fie ca este vorba despre aceeasi industrie, aceeasi religie sau acelasi partid politic. In acest tip de grupuri, este mai usor sa iti termini sarcinile, pentru ca ai parte de incredere, cunosti regulile nescrise si termenele de lucru. Este confortabil sa fii intr-un asemenea grup, pentru ca ideile converg in acelasi punct. Pentru a intelege de ce ne petrecem timpul in retele inchise, e suficient sa ne gandim la ce se intampla atunci cand un grup de oameni care nu se cunosc este pus in acelasi loc. Se creeaza mai multe grupuri mai mici.

"Am ajuns in punctul in care separam oamenii dupa criteriul <in grupul nostru> sau <in afara grupului nostru>. Pe majoritatea ii situam in afara, doar cativa fiind cei pe care ii pastram alaturi. Asta arata cat de mult ne pasa de ceilalti. Daca ii sprijinim sau ii atacam. Procesul este un rezultat secundar al istoriei noastre evolutioniste, cand locuiam in grupuri mici, iar strainii pe care nu ii cunosteam nu etau de incredere", explica David Rock, fondatorul Neuroleadership Institute.

Daca intelegem acest proces, ne dam seama de ce democratii si republicanii nu pot sa se pune de acord pentru a aproba legi care ar fi in beneficiul societatii, de ce religiile au fost motiv de razboaie de-a lungul istoriei si de ce avem frici si panici.

Retelele deschise: intre agonie si extaz

Oamenii care fac parte din retele deschise fac parte din mai multe grupuri simultan, dezvolta mai multe relatii, au parte de mai multe experiente si au un nivel de cunostinte mai ridicat.

Iata care sunt cele mai importante beneficii de a face parte dintr-o retea deschisa:

  • o viziune mai clara asupra lumii
  • capacitatea de a controla distribuirea informatiei in alte grupuri
  • capacitatea de a deveni un translator/conector intre grupuri
  • sansa de a aduna mai multe idei

Dintr-o asemenea retea a facut parte si Steve Jobs, care ii urmarea intotdeauna instinctul curiozitatii in diferite sectoare ale vietii sale. Prin urmare, el a reusit sa isi dezvolte un set unic de abilitati, care nu mai era impartasita de niciun om din industrie. El a reusit sa transforme aceste avantaje in cea mai mare companie din lume. In cadrul Apple, el dezaproba cu apomb orice persoane, produse sau sisteme care nu treceau testul calitatii ireprosabile.

Sursa foto: Cheia spre succes/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri