Norocosii din Romania lucreaza in programare si sunt "vanati" de angajatori si de trei ori in aceeasi saptamana. Pe langa faptul ca lucreaza intr-un domeniu in care juniorii sunt platiti cu salarii cuprinse intre 500-600 euro, iar sumele urca exponential pe masura experientei, acum candidatii din aceasta industrie isi permit sa faca selectia intre companii in functie de beneficiile pe care le ofera si nu doar in functie de bani.

"Angajatii din programare sunt invadati din toate partile, si de catre agentiile de recrutare, si direct de companiile din industrie. Majoritatea companiilor software se extind. Asa ca pe piata este un numar mic de candidati disponibili, de angajati interesati sa-si schimbe jobul pentru ca companiile investesc si in retentia lor. Si, practic, numarul de candidati este din ce in ce mai mic", explica Florentina Greger, director de resurse umane la Zitec, companie romaneasca de software, unde lucreaza 110 angajati.

CEO-ul Zitec, Alexandru Lapusan, va fi prezent la ecomTEAM 2015, eveniment organizat de wall-street.ro si fondat de 2Parale, unde invitatii pot interactiona cu invitati din strainatate si din Romania atat in cadrul conferintei, cat si in lounge-ul de business networking pus la dispozitia participantilor, gratuit, de catre organizatori in parteneriat cu Microsoft.

Zitec recruteaza de la infiintare pe tehnologia PHP si are deja o baza cu mii de candidati. "Dar sa gasesti candidati noi, pe care nu-i ai in baza de date este provocator si in varianta externalizata de recrutare. Am si externalizat pozitii si nu neaparat merge mai bine", sustine Florentina Greger (foto), director de recrutare la Zitec din ianuarie 2010.

Directorul de HR spune ca are deja un istoric cu candidatii respectivi, ii cunoaste destul de bine si comunica cu ei periodic. Astfel ca exista candidati care in urma cu ceva timp, cand au participat la interviu de angajare, nu au fost angajati in Zitec, pentru ca nu aveau experienta necesara, dar pe care acum compania ii abordeaza.

Accentul se pune pe abordare directa, nu mai astepti sa aplice la anunturi.

"Se simt bine daca ii abordam si le spunem «uite, avem o pozitie deschisa. Ce zici, ai vrea sa te reimplici in selectie la noi?» Chiar am avut anul trecut cateva cazuri de candidati, respinsi intre 2010 si 2011, si care acum sunt colegii nostri. In general, avem o relatie apropiata cu potentialii candidati din alte companii, tocmai pentru ca avem foarte multi in baza noastra de date. Discutam cu ei periodic direct. Oricum, accentul se pune pe abordare directa, nu mai astepti sa aplice la anunturi. Vorbim de pozitii pe programare. Pe online marketing, testare, design, acolo inca mai vin ei catre noi", explica HR managerul.

In baza de date sunt mii de CV-uri. Zitec urmareste, astfel, unde merg candidatii care nu vin in companie sau cu care nu a incheiat procesul de recrutare. In ultimul an, cel putin, compania a purtat discutii cu diferiti candidati cu care a mai vorbit anterior. Astfel, Florentina Greger spune ca efortul de recrutare in 2014 a fost "destul de mare" comparativ cu anii trecuti si creste de la luna la luna.

Daca nu sunt interesati, nici macar nu raspund.

"Chiar se simte. Si ei se simt bine ca sunt abordati. Vorbim de la 2-3 ani experienta in sus. Cred ca sunt din ce in ce mai selectivi. Unii dintre ei spun «m-a mai abordat si firma X, mi-a propus o pozitie de ..» si mai aflam si noi diverse abordari. Daca nu sunt interesati, nici macar nu raspund. Asta vedem si noi la candidatii pe care ii abordam si de la care nu primim raspuns. Ei sunt invadati, primesc cel putin trei propuneri pe saptamana. Chiar si colegii nostri primesc propuneri, pentru ca sunt si ei la randul lor candidati", mai spune Florentina Greger.

HR managerul spune ca tinerii de astazi sunt foarte selectivi, iar compania trebuie sa vina cu ceva in plus pentru a fi inaintea altor companii si pentru a-i convinge sa devina angajatii lor. Insa acel "ceva" este greu de definit de la caz la caz. Fiecare candidat vanat are asteptarile lui. Iar astazi ii motiveaza provocarea profesionala, diverse tehnologii, diversitatea, posibilitatea de a lucra si pe alte tehnologii si flexibilitatea. Cat despre salariu insa, acesta nu mai face diferenta cand angajatii ajung la nivelul de senioritate.

Compania Zitec, specializata in productie software, a fost infiintata in iunie 2003, de catre Alexandru Lapusan si a inceput activitatea cu trei ingineri automatisti. In 2014, compania a ajuns la afaceri de 3,3 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul anterior.

Sursa foto: Angajat fericit/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri