Piata muncii si lumea in general este intr-o continua transformare. Noi traim mai mult, avem nevoie de mai multe cunostinte, tehnologiile sunt in curs de dezvoltare si in curand va trebui sa ne adaptam unor schimbari pe care cu cativa ani inainte nici nu ni le-am fi imaginat.

Aparitia masinariilor si al sistemelor inteligente ce vor prelua unele joburi actuale, conectivitatea globala si organizatiile din ce in ce mai structurate ne vor face sa regandim felul in care percepem piata muncii, ce constituie un loc de munca, dar si skill-urile de care vom avea nevoie pentru a putea fi productivi intr-un viitor nu chiar atat de indepartat.

Cercetatorii Institutului pentru Viitor (Institute for the Future) din Statele Unite ale Americii au identificat o serie de abilitati de care vom avea nevoie si care vor fi obligatorii pentru a ne asigura un job in viitor. Robotica si ingineria se dezvolta rapid, computerele au evoluat din ce in ce mai mult si pot colecta si procesa date despre orice, iar multe dintre meseriile actuale vor fi preluate de masini sau vor diparea.

Ce abilitati trebuie sa ai pentru a lucra in viitor

1. Gandire analitica si sense-making

Chiar daca masinariile vor fi capabile sa faca din ce in ce mai multe lucruri, tot va fi nevoie de oameni cu capacitatea de a intelege in profunzime un subiect sau alte aspecte mai complexe care nu pot fi procesate de un calculator. Inotam intr-un ocean de date si informatii insa, vor exista cu siguranta si ape tulburi ce vor necesita o navigare mult mai exacta. Chiar si acum, o simpla cautare pe internet se poate transforma in milioane de link-uri si este nevoie de o minte instruita care sa elimine tot ce e irelevant.

2. Capacitatea mare de adaptare

Adaptarea va deveni o necesitate. In viitor, noi, ca specie, vom deveni la fel de maleabili ca dispozitivele pe care le folosim. Viitoarea forta de munca va trebui sa-si extinda mintea, sa gaseasca solutii inovatoare, sa fie capabila sa se adapteze la sarcini diferite si sa-si imagineze ce se poate face atunci cand tehnologia si natura nu mai sunt separate.

3. Inteligenta sociala

Indiferent cat de performante vor fi masinariile viitorului, nu vor avea capacitatea de a intelege inima si mintea umana la fel de bine ca un om. Va fi nevoie sa ne perfectionam abilitatea de conectare cu ceilalti intr-un mod direct si profund, de a simti si a interactiona la un nivel cat mai dezvoltat.

4. Competente interculturale

Abilitatea de a lucra in medii culturale diverse va deveni din ce in ce mai importanta, cu atat mai mult cu cat, lumea este si va fi intr-o continua miscare.

5. Gandire computerizata

Va fi extrem de important sa ne dezvoltam abilitatea de a traduce cantitati mari de date in concepte abstracte si de a intelege conexiunile informatiilor primite. O mare parte din tehnologia de astazi ne ofera atribute care pareau imposibile si supra-omenesti in trecut si aceeasi tehnologie care va fi vinovata pentru eliminarea locurilor noastre de munca, este, de asemenea, cea care ne va oferi capacitati dincolo de visele noastre cele mai indraznete, daca vom invata sa o controlam.

6. Transdisciplinaritate

Abilitatea de a intelege si a utiliza concepte din diferite discipline, a masura dezvoltarea si transformarea lumii cu unitatea cunoasterii. Avem posibilitatea de a dispune de informatii din diferite domenii, suntem insa capabili sa o filtram? Trebuie sa invatam sa alegem informatiile in functie de importanta si sa folosim la maxim resursele cognitive.

7. Self-management

Pana in anul 2020 se prevede o crestere tot mai mare a celor care vor lucra ca freelanceri si atunci este necesar sa stii cum sa fii propriul tau manager, sa iti gestionezi finantele, cum sa te “vinzi” mai bine si cum sa iti structurezi informatiile.

Te simti pregatit pentru un job in viitor?

Foto maine: job in viitor, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri