Nu stiu cum ti-ai facut planul de cariera, dar Laszlo Bock, seful pe HR de la Google, are o alta reteta pentru viitorul tau. S-ar putea sa te inspire sau sa te debusoleze.

"Cand este momentul sa-ti gestionezi cariera, intelepciunea conventionala spune ca trebuie sa te specializezi. Lumea vorbeste despre Modelul T: termini scoala, te specializezi in primii 10 de ani de munca si mai trec 10 ani de zile pana te poti numi bun si devii director general. Eu am o viziune total opusa", spune Laszlo Bock, care isi prezinta strategia in cariera pentru tinerii aflati la inceput de drum profesional, potrivit Business Insider.

Cum toata lumea procedeaza astfel, seful pe HR de la Google te sfatuieste sa faci ceva diferit. "In primii 10 ani de cariera, incearca o multime de lucruri diferite. Nu sta prea mult pe ganduri. Experimenteaza. Lucreaza in diferite companii. Lucreaza intr-un start-up, lucreaza intr-o companie mare. Lucreaza pentru o companie cu brand puternic, lucreaza la o companie de care nu a auzit nimeni. Lucreaza pentru un ONG. Vei ajunge la un nivel de deschidere pe care cineva care s-a specializat nu-l va avea", este sfatul suprem al lui Laszlo Bock.

"Apoi, cand ajungi la 30 de ani, poti sa te autodeclari senior. Acela este momentul cand trebuie sa decizi ce vrei sa te faci cand vei fi mare. Si apoi te specializezi", continua Bock.

Cum vi se pare sfatul sefului pe HR de la Google pentru tinerii romani care fac o facultate si se angajeaza in domeniul de specialitate pentru, tocmai, a fi mai buni in ceea ce fac?

Laszlo Bock vine si cu "solutia". El spune ca, daca vrei sa fii designer de interfata web, vei concura intr-adevar cu o multime de oameni care au facut acest lucru in ultimii 10 ani. Dar, chiar si asa, vei ajunge in acest domeniu dupa ce ai experimentat tot felul de joburi si de aceea vei fi diferit.

Cu asemenea sfat, s-ar putea sa nu mai stim ce sa credem. Dar el explica in continuare: "Pentru ca vei fi diferit, vei fi clar in avantaj. Cele mai cool lucruri se intampla la intersectia domeniilor, nu in interiorul intunecat al domeniilor, cu cateva exceptii", spune el.

Iar la final, iti si descrie viitorul: "In urmatorii 10 ani, accelerezi. In a treia decada a carierei, culegi roadele. Esti deja manager de gradul C intr-o companie sau chiar fondator. Si lucrezi ce stii tu cel mai bine. Si esti tu insuti", a incheiat Laszlo Bock reteta viitorului pe care ti-o propune.

De cand Laszlo Bock a fost numit vicepresedinte senior al departamentului de HR la Google in 2006, compania a crescut de la 6.000 de angajati la 60.000.

Sursa foto: "What now?"/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri