Nu sunt multi cei care pot spune ca nu le-a fost teama niciodata de interviurile de angajare. Si totusi nu trebuie decat sa ai incredere in tine si sa pui la sfarsit intrebarile potrivite. Simplu? Deloc. Sa vedem ce ar trebui sa il intrebam pe angajator.

Interviurile de angajare pot fi o adevarata provocare pentru candidatii care isi doresc jobul la care viseaza. Asta nu inseamna ca acestea trebuie considerate obstacole; ele iti ofera oportunitatea de a-i arata angajatorului de ce esti tu candidatul ideal si ca esti dispus sa lupti pentru ceea ce iti doresti cu adevarat. Cum faci asta? Mentinandu-ti concentrarea pe tot parcursul interviului si punand intrebarile potrivite.

Toata dinamica conversatiei se schimba in momentul in care tu esti cel care pune intrebarile; nu oricine are curajul de a face acest pas si fii sigur ca angajatorul va aprecia interesul de care dai dovada. Si sa nu uitam, punand intrebarile potrivite poti obtine mai multe detalii care te ajuta sa iti dai seama daca locul tau este in acea companie.

Intrebari pentru angajator

1. Cum ati descrie politica de mediu a companiei?

Aceasta intrebare ii arata angajatorului ca nu esti interesat numai de obiectivele tale profesionale ci si de modul in care functioneaza intregul sistem al companiei, demonstrandu-i in acelasi timp ca stii care sunt conditiile de care ai nevoie "pentru a dat tot ce ai mai bun din tine", conform TheGuardian.com. Politica de mediu se refera in mare parte la viziunea si scopul firmei; pentru a fi un angajat de succes in cadrul companiei trebuie sa intelegi cu adevarat valorile sale. Raspunsul angajatorului ar trebui sa iti ofere o perspectiva mai ampla asupra mediului de lucru. Astfel ai ocazia sa vezi daca intr-adevar valorile si misiunea firmei se potrivesc cu ceea ce iti doresti tu de la acest job.

2. Cum este evaluat succesul angajatului in cadrul companiei?

Inca un aspect important de care trebuie sa tii cont este modul in care este perceput succesul angajatului. Ce inseamna sa fii un angajat de succes si care sunt obiectivele acestuia? Potrivit Themuse.com trebuie sa afli din timp cum va fi evaluata munca ta caci fiecare companie are o abordare diferita fata de ideea de succes; trebuie doar sa analizezi situatia folosindu-te de raspunsul angajatorului pentru a-ti da seama daca sarcinile respective sunt prea grele pentru tine. In plus, aceasta intrebare ii va demonstra angajatorului faptul ca esti dispus sa iti dai toata silinta pentru a avansa in cariera.

3. Cum ar arata o zi obisnuita pentru mine in calitate de angajat al companiei?

Pe langa faptul ca poti afla mai multe detalii despre jobul respectiv care sa te ajute sa realizezi cat de potrivit este acest loc de munca pentru tine, intrebarea ii va oferi angajatorului un sentiment de siguranta; va simti ca se poate baza pe tine si deja isi va imagina cum faci fata sarcinilor zilnice pe care le presupune jobul. De asemenea, ii dai senzatia ca iti pasa cu adevarat de jobul respectiv si ca vrei sa te implici cat mai mult in rezolvarea problemelor companiei.

Interviu de angajare

Foto: Interviu de angajare, Shutterstock

4. Ce alti pasi mai implica procesul de recrutare?

Daca primele intrebari au scopul de a-ti demonstra ca jobul respectiv este potrivit pentru tine, cea de-a patra intrebare il va determina pe angajator sa te privesca ca pe un candidat valoros care ia in serios procesul de recrutare. Inca un motiv in plus pentru care ar trebui sa il intrebi asta pe angajator este faptul ca fiecare companie are strategia sa de angajare si este bine sa stii mai bine unde te situezi.

5. Ce anume sta la baza evaluarii si a deciziei dvs. privind candidatul ales?

Nu ezita sa pui aceasta intrebare daca vrei sa afli cat mai multe despre ceea ce cauta mai exact angajatorul la un candidat. Desi probabil stii deja cum ar trebui sa fie candidatul ideal, nu vei gasi toate informatiile necesare pe site-ul companiei sau pe cel de recrutare. Conform Careeraddict.com, din momentul in care stii care este modalitatea de evaluare a candidatului, poti anticipa mai usor decizia angajatorului si in acelasi timp ai posibilitatea de a vedea daca criteriile de selectie ti se par corecte sau nu. Aceasta intrebare "te va scuti pe tine si pe manager de un efort in plus". La final ai putea sa intrebi si in cat timp vei afla decizia acestuia. Astfel nu vei sta la fel de stresat asteptand un raspuns din partea angajatorului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri