Mihai Baractaru are 26 de ani si "jobul" lui de zi cu zi este sa faca antrenament fizic si sa fie in continuare Ironman-ul Romaniei. Detine aceasta "functie" din 2010, dupa o competitie Ironman in Ungaria, unde a reusit sa stabileasca recordul national la probe sportive neintrerupte- de 9 ore si 30 de minute. Astazi, continua sa fie Ironman-ul Romaniei si sa lucreze pentru a intra in competitia mondiala din Hawaii.

Competitia Ironman presupune participarea fara intrerupere la trei probe: inot pe o distanta de 3,8 km, ciclism – 180 km si alergare – 42 km. Competitia a fost inventata in Hawaii, in 1977, iar in prezent recordul mondial este de 7 ore si 49 de minute.

Pe Mihai Baractaru l-am cunoscut la competitia sportiva Triatlon fara asfalt (inot, ciclism, alergare), desfasurata pe 30 mai in localitatea 2 Mai din judetul Constanta si pe care el a incheiat-o cu un timp total de 1 ora, 50 de minute si 39 de secunde, foarte aproape de primul loc, obtinut de Ciprian Balanescu. Rezultatul confirma inca o data ca Mihai este unul dintre cei mai promitatori sportivi din Romania.

Cum a devenit "Ironman"

Mihai Baractaru este un sportiv mai atipic. Cand era mic nu si-a dorit sa faca sport de performanta, de fapt, nu s-a gandit niciodata sa faca sport, in afara de a se plimba cu bicicleta.

"Microbul", asa cum spune chiar el, l-a luat de la un prieten, Alex Diaconu, in 2005. L-a vazut pur si simplu ca se antrena in fata blocului in orasul sau natal, Brasov, si l-a intrebat de ce face asta. Cand a aflat ca se pregateste pentru un triatlon, lui Mihai i s-a parut interesant sa se apuce de sport. La momentul respectiv avea doar o bicicleta.

Parintii mi-au interzis sa practic acest sport.

"Cand m-am apucat de sport (n.r.: 16 ani), parintii mi-au interzis sa practic acest sport pe motiv ca este foarte periculos. In primul an si jumatate l-am facut pe ascuns”, isi aminteste acum tanarul sportiv, care in copilarie voia sa devina sofer de tir.

Apoi l-a cunoscut pe fostul sau antrenor, Marius Rus, iar in 2007, la 18 ani, a participat la prima competitie Ironman, in orasul Nagyatad din Ungaria, unde a obtinut un timp de 10 ore si 39 de minute.

"Primul an de zile a fost cumplit. Trebuia sa tin pasul cu ceilalti la antrenament. Erau dureri la fiecare antrenament. Pe masura ce am exersat, durerile au incetat si am inceput sa capat experienta. Tin minte ca la un moment dat, la un antrenament, ma durea foarte tare zona ficatului, iar fostul meu antrenor mi-a spus: «asculta-ma bine, incepand de acum trebuie sa te obisnuiesti si sa intelegi ca triatlonul inseamna durere, nu este o placere. Ca sa devii tot mai bun, trebuie sa controlezi durerea», povesteste Mihai Baractaru.

Dupa competitia din Ungaria, in 2008, Mihai a vrut sa-si demonstreze sie insusi ca rezultatul la Ironman nu a fost o greseala. Asa ca a participat din nou la aceeasi competitie si a obtinut un timp total redus cu o jumatate de ora, de 10 ore si 9 minute. In 2010, a devenit ceea ce este in continuare astazi: Ironman-ul Romaniei, cu un record national de 9 ore si 30 de minute. Toate rezultatele sale pot fi vazute pe site-ul sau, mihaibaractaru.com.

Jobul lui este sa faca zilnic 4-5 ore de antrenament

Pe langa Ironman, Mihai participa la diferite competitii de tip triatlon si maraton in Romania, la care, daca nu se claseaza pe podium, obtine cel putin un rezultat satisfacator pentru cariera sa sportiva. Rezultatele vin in urma faptului ca Mihai face zilnic 4-5 ore de antrenament, ceea ce pentru el este deja o rutina. Din fericire, aceasta rutina il ajuta foarte mult la competitia Ironman, unde nu are timp sa manance, doar sa se hidrateze cu apa. Anul acesta, pe 29 iunie, merge in Austria, unde va concura la categoria amatori 25-29 ani si unde vrea sa atinga un timp total de 9 ore.

"In Romania sunt profesionist, in afara sunt amator. Nivelul din afara este foarte ridicat. In Romania nu am cu cine sa ma antrenez pentru o astfel de competitie. Este destul de greu cand nu ai cu cine sa te stimulezi la antrenament", spune tanarul.

Pentru a participa cu titulatura de profesionist are nevoie de o legitimatie care trebuie cumparata la inceputul anului si sa achite o taxa de 500 euro. In general, participarea la o competitie Ironman costa intre 500 si 850 de euro, indiferent de categorie. Pentru a participa la Ironman si pentru a termina competitia cu zambetul pe buze, trebuie sa se antreneze cel putin un an.

Trebuie sa te recuperezi atat de bine incat a doua zi sa poti sa o iei de la capat.

"Recuperarea este, de asemenea, foarte importanta. Trebuie sa te recuperezi atat de bine incat a doua zi sa poti sa o iei de la capat. Daca faci 6 ore de antrenament pe bicicleta, ai nevoie de 6 ore de stat cu picioarele in sus si de cineva care sa-ti faca masaj. De fapt, ai nevoie de o echipa in spate, care sa te ajute si cu alimentatia", explica Mihai.

Spre exemplu, alimentatia corespunzatoare il costa lunar aproximativ 1.500 lei. O parte buna din aceasta cheltuiala este acoperita din veniturile obtinute ca trainer personal de triatlon. Pe langa acest job suplimentar, tanarul sportiv este sustinut de cinci sponsori care ii acopera practic echipamentul de care are nevoie si care este destul de costisitor, cum ar fi bicicleta care costa peste 2.000 de euro.

Dar, pentru Mihai, costurile nu sunt mai mari decat ambitia sa. El si-a propus ca in cinci ani sa fie printre primii 40 la competitia mondiala Ironman din Hawaii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri