McDonald's implineste saptamana viitoare 20 de ani de existenta in Romania, ocazie cu care directorul general al companiei, Daniel Boaje, ne-a povestit despre ce inseamna sa lucrezi in lantul de restaurante. Cu sinceritate spune ca ritmul de lucru este intens si rapid. Atat de rapid incat angajatii uita sa ia pauza de masa.

Daniel Boaje (45 ani) este CEO-ul companiei de cinci ani, insa lucreaza in McDonald's de la inceput, din 1995, cand lantul de restaurante fast-food a intrat in Romania. Boaje isi aminteste acum cum s-a ocupat de primele angajari la McDonald's, odata ce s-a deschis restaurantul din magazinul Unirea, unde un perete era plin cu programul lucratorilor. In total, a facut 365 de angajari pentru toate cele 4 restaurante care urmau sa se deschida in Romania.

"Lucram in ture, eram foarte multi oameni la inceput, mai multi decat acum intr-un restaurant, pentru ca, fiind primul restaurant, i-am pregatit pentru urmatoarele. Exista si o echipa de 40 de manageri si instructori din tari apropiate (Ungaria, Serbia, Polonia) care au venit sa-i ajute pe romani. Oricum aici toata lume face de toate. La momentul respectiv, aveau notate pe foi un fel de job description: un lucrator face asta, un instructor face asta plus toate cele de mai jos, un manager face asta plus toate cele de mai jos (lucrator+instructor)", ne-a spus Daniel Boaje (foto), directorul McDonald's Romania.

La sfarsitul primului an, lucrau 1.000 de oameni in restaurantele McDonald's. Cifra a ajuns la 2.500 in 10 ani si respectiv la 4.000 in prezent. Pe langa acestia, McDonald's are 60 de angajati care lucreaza in sediu, in departamentele marketing, financiar, supply chain, resurse umane, training.

"Munca nu-i usoara, esti obosit dupa 8 ore. Promit tuturor care incep sa lucreze la McDonald’s ca in primele 3 zile vor avea doua nopti de somn profund. Se lucreaza intens, ritmul este foarte alert. Stii cand intri si te trezesti ca s-a terminat programul. Angajatii uita sa isi ia pauza de masa, pentru ca lucrurile se intampla intr-un ritm foarte alert", explica CEO-ul McDonald's.

Daniel Boaje spune ca McDonald's angajeaza 12 luni pe an. Si asta pentru ca in fiecare an pleaca 1.000 de angajati. Probabil si din cauza ca, asa cum spune Boaje, "munca nu-i usoara", insa multi sunt absolventi de facultate care isi gasesc job in domeniul lor de studiu si angajati care pleaca in domenii concurente. “Exista o competitie din ce in ce mai puternica si o simtim in piata muncii. Exista si un pic de stabilitate pe care o simtim in Romania, simtim competitie in orice, insa in special in retail, unde se deschid magazine", adauga directorul McDonald's.

Cum te angajezi la McDonald's? Cu atitudine si un pic de umor

Cine vrea sa lucreze la McDonald's ar trebui sa aiba o atitudine pozitiva, sa comunice in mod natural si sa aiba un pic de simt al umorului. Ultimul criteriu nu este eliminatoriu, insa ajuta la angajare.

Cea mai eficienta sursa este recomandarea angajatilor din restaurant, 50% vin din recomandari, dar si din universitati avem un raspuns foarte bun, in special pentru programul management trainee, spune Boaje. Ca atare, 30% din cei 4.000 de angajati sunt studenti, in principal la Psihologie, Biologie, Medicina, Geografie si Geologie. McDonald's este nevoita sa se uita si la facultati pentru ca, din pacate, nu exista scoala care sa formeze lucratori comerciali si care sa fie sursa principala de recrutare pentru lantul de restaurante. Asa ca McDonald's cauta potentiali candidati si in universitati, care sunt interesati sa lucreze in principiu pana la terminarea studiilor.

"Suntem prezenti in tot ce inseamna online. In plus, multi clienti au devenit angajati. Primim cateva sute de CV-uri anual in fiecare restaurant", adauga Daniel Boaje.

Daca esti angajat la McDonald's, ai nevoie de 6 luni pentru a intra in acel ritm intens si rapid. Salariul net pentru 8 ore este un pic mai mare decat salariul minim pe economie si scade in functie de cate ore doresti sa lucrezi, 6, 4 sau chiar 2 ore. Salariul creste totusi odata cu nivelul de pregatire sau cu functia. Totusi, reusesti sa-ti maresti castigul lunar in functie de performanta. Rapiditatea este punctata pentru bonusare, asa ca ideal este sa servesti in 60 de secunde.

"Evaluarea depinde de cunostinte si aptitudini, evaluate de doua ori pe an. Sunt 17 criterii care se evalueaza de 2 ori pe an, de la atitudinea fata de client, daca zambesc, lucrul rapid pe casa, felul in care sunt asezate pe tava produsele, timpul de servire (media de 60 de secunde in restaurant si 90 la drive in). avem si momente in care stam cu cronometrul in fata casei de marcat. Avem si o evaluare care se face prin mistery shopper", spune Daniel Boaje.

Daca vrei sa fii manager de restaurant, trebuie sa ai rabdare si sa muncesti "intens si alert" vreo 4 ani. Iar cine vrea sa lucreze, de exemplu, in departamentul de marketing, trebuie sa treaca mai intai pe la bucatarie pentru a intelege cum merge treaba intr-un restaurant. Regula este valabila pentru oricine se angajeaza la McDonald's, indiferent de post.

Odata cu aniversarea McDonald's, 47 de angajati implinesc 20 de ani de munca in companie. Multi dintre ei sunt sefi de restaurant, cativa oameni sunt in birou pe zona de tehnic, iar unii dintre ei sunt responsabili cu activitatile de resurse umane din restaurant. Mai mult, 650 de angajati implinesc 10 ani de activitate in McDonald's. In total, in cei 20 de ani, 26.000 de oameni au lucrat in McDonald's.

Sursa foto: McDonald's in Bucuresti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri