35,4% dintre tinerii elevi romani sunt intreprinzatori in timp ce doar 8,5% au un profil realist, conform unui studiu al D&D Research realizat cu sprijinul Samsung si eJobs. Studiul se bazeaza pe testul Holland, unul dintre cele mai eficiente in ceea ce priveste evaluarea si apetenta pentru viitorul loc de munca.

Testul a fost realizat pe un numar de peste 8.000 de elevi din toata tara, fiind unul dintre cele mai mari si relevante in acest sens.

Ponderea cea mai mare a elevilor este intreprinzatoare, de aproape 36%. “Acestia sunt oameni care doresc sa faca ceva concret in viata, pe forte proprii, o afacere, un proiect de business. Tot ei au, in general, scoruri mai ridicate la IQ si sunt deschisi catre informare si dezvoltare de abilitati, lucreaza mult cu cifrele”, spune Dan Petre, cofondator D&D Research.

17,2% au un caracter investigativ in timp ce 15,2% dintre elevi au un profil social ridicat, implicand activitati de relationare cu oameni din jur. In continuare, 14,1% dintre tineri au inclinatii artistice, 9,6% conventionale si doar 8,5% sunt realisti.

“Ponderea cea mai mica, realistii, sunt cei care au apetente in general mecanice, atletice, de munca in aer liber, folosindu-se de unelte si echipamente. Sunt indreptati catre meserii blue collar”.

Avand in vedere ponderea ridicata de tineri indreptati catre meserii intreprinzatoare, nu este de mirare ca cei mai multi, aproape un sfert, au apetente catre informatica – programare, retelistica. 14,2% dintre tineri au vocatie si isi doresc sa fie programatori.

Urmatoarea meserie vocationala este, conform testului, avocat – 13,7% in timp ce actor acopera o pondere de 10%. Lista este continuata cu ponderea de 9,2% asociata managerilor business, 8,5% chirurgi, 6,2% contabili. Cea mai mica pondere a apetentelor este catre stomatologi – 5,2%.

Problemele sistemului de invatamant

Exista o mare discrepanta intre sistemul de invatamant din Romania, invechit, un sistem de educatie desuet, si ceea ce li se cere absolventilor la job. “Este nevoie de o tranzitie eficienta”, spune, la randul ei, Sabina Stirb, public affairs & corporate citizenship manager la Samsung Romania.

Mai mult, desi tinerii isi doresc interactiune cu oamenii, sistemul nu incurajeaza acest lucru, fiind unul rigid, lipsit de ore practice, utile, aliniate tendintelor prezentului.

„Tinerii isi doresc profesii care presupun independeta ridicata insa si interactiune umana”.

In ceea ce priveste IQ-ul (coeficientul de inteligenta) al tinerilor, Moldova se situeaza pe primul loc. Tinerii din Muntenia sunt cei mai dinamici in timp ce in Transilvania sunt cei mai flexibili. „Atat in Moldova cat si in Transilvania domina programatorii – Iasi si Cluj-Napoca fiind doua judete cu o concentratie mare, in acest sens”, spune Dan Petre.

Baietii au un IQ numeric mai ridicat, fiind mai inclinati pentru meserii pragmatice, matematice – precum informatica, retelistica; fetele, pe de alta parte, au un IQ numeric mai ridicat, avand o inteligenta verbala superioara, fiind inclinata spre meserii precum avocatura, profesor sau asistent.

„Per total, lumea se indreapta catre creativitate in orice meserie – inclusiv in cele ce implica competente digitale. Creativitatea se bazeaza pe structura. Asistam insa la o discrepanta intre cariera si pasiune, 74% dintre absolventi fiind nemultumiti de vocatia aleasa, in timp ce 80% profeseaza in alt loc decat ceea ce scrie pe diploma”, subliniaza Sabina Stirb.

Samsung va lansa, in toamna, instrumente mobile (aplicatii) pentru aflarea profilului vocational si, totodata, o platforma de eLearning cu axare pe continut digital.

Sursa foto: Shutterstock: Studenti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri