Adriana Comaneci (31 ani) si Alexandru Ghita (34 ani), fosti colegi de facultate la ASE, sunt in momentul de fata singurii tineri din Romania care si-au dat seama ca romanii care studiaza in strainatate pot fi oportunitate de business. Acum, ei fac 55.000 de euro din simplul fapt ca ajuta acei tineri sa-si gaseasca un job in Romania.

Adriana are 10 de ani experienta in resurse umane, iar Alexandru organizeaza tot de 10 ani targuri de universitati straine. Cei doi au lansat, in august 2013, Reviro, o firma de recrutare a tinerilor romani care au plecat la studii in strainatate, fie la facultate, fie la master sau doar prin programul Erasmus. Investitia in Reviro s-a ridicat la 40.000 de euro, bani proveniti din fonduri proprii.

"Ideea de atragere a romanilor scoliti in strainatate inapoi in tara este de foarte multi ani o preocupare pentru partenerul meu Alex Ghita, presedinte Educativa, deoarece de mai bine de 10 ani organizeaza in Romania cel mai mare targ de universitati straine din Europa de Est si ofera consiliere tinerilor pentru a-i sprijini sa plece la studii in strainatate prin serviciile Edmundo si Universalio", ne-a povestit Adriana Comaneci.

In 2014, primul lor an de activitate, cei doi tineri antreprenori, nu doar ca au recuperat investitia initiala, dar sunt si pe profit. Ei au avut incasari de 55.000 euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere de 20%, cu doar cinci oameni.

Cum obtin concret cei doi tineri bani

"Reviro ofera doua tipuri mari de servicii in acest moment: hand-picked selection cum ii spunem noi, adica ne ocupam de procesul de recrutare pana in faza in care recomandam o lista scurta de candidati si ne asumam sa inchidem acel post disponibil si fastrack selection – adica ne asumam promovarea companiei si rolurilor in toata comunitatea Reviro intr-un mod personal si explicit astfel incat sa atragem cat mai multi aplicanti", explica Adriana Comaneci.

Pana acum, Reviro a recomandat catre companii 500 de candidatii cu studii finalizate in strainatate, din care au fost angajati 70.

Multi tineri spun "M-as intoarce, dar nu mi-e clar care sunt optiunile pentru mine" si asta pentru ca nu sunt ancorati in piata muncii din Romania si la curent cu mediul de business, spune fondatoarea Reviro.

Astfel, pentru ca tinerii sa afle posibilitatile de munca in Romania, Reviro colaboreaza cu mai multi studenti care tin intalniri in campusurile studentesti din strainatate.

Conform datelor de la UNESCO sunt peste 5.000 de romani care incep anual studiile in strainatate, iar 95% dintre ei in Europa. Prima tara de destinatie ca preferinta este Marea Britanie, urmata de Germania, Franta si Italia. Printre specializarile preferate sunt business, management, finante, tehnologie si computer science, dar si stiinte sociale, design, turism si inginerie.

Pe langa aceste tari, Reviro a plasat in companii din tara tineri care au studiat sau au lucrat pentru o perioada in China, Brazilia sau Thailanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri