Procesul de cautare a unui loc de munca poate fi unul dificil si de durata, iar atunci cand apare o noua oportunitate te lasi cuprins de un sentiment de usurare si emotie, fara a mai gandi lucrurile in profunzime.

Chiar daca iti doresti extrem de tare un nou job, ar fi indicat sa incerci sa nu lasi emotiile sa te opreasca din a lua decizia corecta pentru cariera ta. Indiferent care este motivul pentru care esti in cautarea unui nou loc de munca, ai nevoie de timp pentru a pune in balanta toate aspectele si a evalua oferta.

Cand o noua oportunitate apare, e in regula sa-i spui angajatorului ca esti entuziasmat, insa ai nevoie de putin timp pentru a revizui totul in intregime. Intreaba-l pe angajator daca este in regula sa oferi un raspuns intr-o zi sau doua. Procedand astfel arati ca esti serios in ceea ce priveste pozitia si nu iei decizii in graba. Don Goodman, expert recunoscut pe plan national in scrierea de CV-uri, managementul carierei si strategii in cautarea unui loc de munca, ofera cateva dintre cele mai importante intrebari pe care ar trebui sa ti le pui, inainte de a accepta un nou job.

Intrebari care te ajuta sa decizi daca un job este potrivit pentru tine

1. Este ceea ce iti doresti sa faci si vei fi fericit?

Daca te gandesti cu groaza la responsabilitatile pe care le vei avea in fiecare zi, cu siguranta nu este un loc de munca potrivit pentru tine. Gandeste-te daca e ceva ce vei putea sa ajungi sa stapanesti si sa te simti confortabil facand sau daca este ceva care te va traumatiza zi de zi.

2. Ce simti in legatura cu cel care va fi seful tau si oamenii care vor fi colegii tai?

Un rol important in fericirea si bunastarea ta la locul de munca il joaca relatia pe care o ai cu persoanele de acolo si mediul de lucru. Gandeste-te daca este un loc in care te vei simti bine si in largul tau, iar de cele mai multe ori poti sa iti dai seama de toate acestea in cadrul interviului.

3. Crezi ca acest job prezinta interes pentru viitorul tau si te va ajuta sa te dezvolti?

Incearca sa nu confunzi entuziasmul pentru un nou job cu un real interes fata de acesta. Daca este intr-adevar un loc in care simti ca vei reusi sa faci performanta, sa cresti, sa evoluezi prin noi provocari si sa inveti, atunci nu trebuie sa mai stai pe ganduri si nici nu iti vei mai face griji ca in cateva luni vei fi din nou in cautari.

4. Se potriveste stilului tau de viata?

Drumul pe care il vei parcurge in fiecare zi la locul de munca joaca un rol important. Daca iti va lua doua ore sa ajungi si doua ore sa te intorci s-ar putea sa nu fie tocmai bine pentru tine. La fel se intampla si cu orele de lucru. Multi angajatori iti vor spune ca programul este de la o anumita ora la alta, dar daca in timpul interviului iti dau sentimentul ca este posibil sa mai stai cateva ore peste program, gandeste-te daca e ceva care te va deranja sau nu, inainte de a lua decizia sa accepti. Alti factori care trebuie luati in calcul includ vacantele, salariul, bonusurile sau primele anuale.

5. Se potriveste cu drumul pe care iti doresti sa il parcurgi in cariera?

Noul loc de munca ar trebui sa iti permita sa actionezi si sa te dezvolti in directia obiectivelor tale profesionale. Mai mult decat atat, ar trebui sa iti ofere oportunitatea de a utiliza competentele si abilitatile pe care le ai, precum si de a capata altele noi care sa te ajute sa avansezi in domeniul dorit. Gandeste-te daca jobul iti indeplineste obiectivele pe termen scurt, lung sau deloc, iar asta te va ajuta sa intelegi mai bine daca este potrivit pentru tine.

6. Vei fi mandru ca vei lucra acolo?

Gandeste-te cum te vei simti sa fii asociat cu jobul si compania respectiva. Atunci cand esti mandru cu locul unde lucrezi si pentru cine, performantele tale sunt mult mai mari. De asemenea, daca alegi sa pleci de acolo la un moment dat, va trebui sa treci experienta avuta acolo si in cv.

Ofera-ti timp pentru a evalua cu adevarat un nou loc de munca si impactul pe care il va avea asupra obiectivelor tale in cariera si in viata, iar in felul acesta vei evita sa faci o greseala care iti va afecta atat prezentul, cat si viitorul.

Foto maine: om ganditor, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri