Experienta si cunostintele nu sunt intotdeauna de ajuns pentru a obtine un job. Este foarte important sa-ti arati interesul real pentru postul pentru care candidezi si cum altfel sa faci acest lucru decat prin intrebari pe care sa le adresezi la interviul de angajare. Iata 10 exemple de intrebari relevante cu care sa impresionezi intervievatorii.

Potrivit recrutorilor de la agentia de recrutare ManpowerGroup, candidatii adreseaza intrebari spontante intervievatorului in circa jumatate din cazuri sau chiar mai rar. Daca sunt insa invitati sa puna intrebari, majoritatea candidatilor vor adresa intrebari. Totusi, exista destui candidati care nu formuleaza nicio intrebare, ceea ce este o oportunitate ratata de a arata ce ii preocupa la postul respectiv si aspectele de care sunt interesati si de a dezvalui mai multe despre motivatia lor de a obtine locul de munca la care candideaza.

1. Care sunt asteptarile pe care le aveti fata de persoana care va ocupa acest post?

2. Ce apreciati cel mai mult la un angajat?

3. In functie de ce criterii promovati intern un angajat?

"Aceste intrebari denota un interes real al candidatului de a cunoaste cultura organizationala, modul de functionare in cadrul unei echipe, pozitionarea fata de colegi, deschiderea companiei de a fructifica si dezvolta talentele si angajatii implicati din organizatie, ceea ce contezea in stabilirea motivatiei si potentialului candidatului", sustine Andreea Zagarin, consultant recrutare la agentia Manpower Sibiu.

4. Cum ati descrie o zi de lucru obisnuita pentru aceasta pozitie?

"Un candidat motivat incearca sa descopere cu adevarat natura locului de munca, ce urmeaza sa faca si cum sunt repartizate, ca importanta si incarcare, sarcinile postului. Interesul fata de continutul jobului este un indicator al motivatiei candidatului", spune Andreea Sima, consultant recrutare la agentia Manpower Ploiesti.

5. Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi utile pentru urmatorul interviu/ pentru imbunatatirea CV-ului sau a scrisorii de intentie?

Desi esti tentat sa crezi ca printr-o astfel de intrebare recunosti ca nu esti candidatul potrivit pentru postul respectiv, in fond esti foarte avantajat "Printr-o astfel de intrebare observ atat interesul candidatului pentru postul respectiv, cat si dorinta lui de a se dezvolta. In plus, ar fi o solicitare nu foarte intalnita in randul candidatilor (exista posibilitatea ca majoritatea sa nu indrazneasca sa adreseze aceasta intrebare, nu neaparat sa nu isi doreasca sfaturi). Acest tip de intrebare este potrivit pentru discutia cu o companie de recrutare, nu neaparat cu un recrutor intern, care nu are si rolul de indrumator, pe care consultantii din companiile specializate il inglobeaza adesea", argumenteaza Adela Bobeica, consultant recrutare la agentia Manpower Ploiesti.

Alte intrebari esentiale la un interviu de angajare sunt, potrivit Eugeniei Dabu, manager recrutare la compania Lugera:

6. Care sunt obiectivele rolului in cadrul companiei, atat la nivel de departament, cat si ca impact organizational, in primul an?

7. Care este strategia companiei angajatoare de imbunatatire a rezultatelor obtinute pana in acest moment si care poate fi input-ul meu?

8. Care este istoricul pozitiei in cadrul companiei? (dificultati anterioare, relatiile de cooperare si subordonare, motivul pentru care pozitia este deschisa)

9. Care este stilul de management existent in companie si cum se manifesta valorile companiei in activitatea angajatilor (obiceiuri, bune practici existente in cadrul organizatiei)?

10. Care este planul de cariera si care sunt oportunitatile de dezvoltare existente (training-uri, certificari etc)?

Sursa foto: Intrebare/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri