Angajatorii sunt obligati ca in zilele caniculare sa ia masuri de protectie a lucratorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel putin doi litri de apa pentru fiecare persoana, reducerea activitatii in aer liber si alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite.

Legislatia in vigoare prevede ca in perioadele cu temperaturi extreme, care depasesc 37 de grade si sunt corelate cu conditiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, scrie Mediafax.

Astfel, pentru salariatii care lucreaza in aer liber, angajatorii trebuie sa ia masuri de reducere a intensitatii si ritmului activitatilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static si a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite si sa asigure fiecarui lucrator cate doi-patru litri de apa minerala, dusuri si echipament individual de protectie. In cazul angajatilor care lucreaza in spatii inchise, trebuie sa se ia masuri de ventilare corespunzatoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa ia masurile de reducere a programului de lucru sau de esalonare pe doua perioade a zilei de lucru, respectiv pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, iar acolo unde se impune, intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Pentru prevenirea unor accidente determinate de munca in conditii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa ia urmatoarele masuri: asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de munca vor face controale la angajatori, pentru a vedea daca in zilele cu temperaturi extreme iau masurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respecta prevederile legale risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei. Temperaturile in cazul carora se aplica masurile de protectie a angajatilor sunt cele monitorizate si certificate de Administratia Nationala de Meteorologie.

Meteorologii au emis o atentionare cod galben de canicula pentru sase judete din vestul si nord-vestul tarii, unde temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade, in cursul zilei de luni, urmand ca marti si miercuri valul de caldura sa se extinda in toata tara.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, luni, vremea va fi caniculara in regiunile vestice si nord-vestice, respectiv in judetele Arad, Timis, Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures, unde se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 35 - 37 de grade, iar indicele de temperatura- umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati. Maxime termice de 35-36 de grade vor fi luni si in celelalte regiuni, dar pe arii restranse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri