Bacalaureatul s-a terminat, iar absolventii care isi doresc sa intre in piata muncii trebuie sa stie ca angajatorii se uita dupa tineri dornici sa se afirme si sunt dispusi sa ofere si salarii peste medie, in domenii de top. Iata cele mai bune sfaturi pentru tinerii care vor sa se angajeze in tara sau peste hotare.

Desi este vara, perioada in care se asterne o stare de relaxare, angajatorii sunt in continuare cu ochii dupa candidati tineri, aflati in cautarea unui loc de munca, imediat dupa finalizarea cursurilor.

"Oferta locurilor de munca este una foarte mare in acest moment. Din pacate, oamenii cu experienta nu au competente si expertize, ci doar vechime si atunci alternativa este entry-level, un angajat pe care ti-l formezi cum vrei. Noi am gasit o formula magica prin care sa ii ajutam pe clientii nostri si anume: recrutam entry- level si in procesul de integrare organziationala ii echipam cu toate competentele de care are nevoie sa performeze pe post", a declarat pentru wall-street.ro Petre Nicolae, director general al companiei de training si consultanta CBC Romania.

Domenii de top pentru tinerii care vor sa munceasca

Asemenea ofertei generale a locurilor de munca, IT-ul ramane si pentru segmentul absolventilor unul dintre principalele domenii in care acestia isi pot gasi un job, alaturi de call-center, industria auto sau FMCG. Salariile pentru tineri fara experienta pot sa urce la 500 de euro, potrivit datelor companiei de recrutare GiGroup.

"As nominaliza IT-ul si companiile de tip call-center ca principalele domenii in care un absolvent de liceu isi poate gasi un loc de munca, dar la fel de cautati sunt si absolventii de scoli tehnice (fostele profesionale). In plus, in industria auto, sunt cautati montatorii de subansamble, locuri de munca pentru care nu este nevoie de o calificare prealabila. De asemenea, se cauta oameni in industria auto, electronica, logistica, FMCG. Pot incepe ca operatori productie si pot avansa (companiile sprijina tinerii cu potential). Salariile nete pentru tinerii de 18-19 ani pot fi echivalentul a 777 de lei (salariul minim de la 1 Iulie - 177 euro) la 2.200 de lei (500 euro), in functie de calificare, de limbile straine cunoscute, de eventualele stagii de practica efectuate si de cunostintele practice acumulate anterior", a declarat Cristian Huzau, manager de operatiuni GiGroup.

Acesta a adaugat ca cele mai mari remuneratii, in general, sunt in IT, "deci si startul salarial intr-o asemenea cariera este situat la nivelul superior comparativ cu alte meserii".

"Atentie, desi necesara, diploma in sine nu este o asigurare, doar cunostintele, abilitatile practice si atitudinea de a dori cu adevarat sa munceasca dau masura angajabilitatii, iar mai apoi a posibilitatii de dezvoltare profesionala si implicit salariala", au adaugat specialistii GiGroup.

Petre Nicolae, CBC Romania, a adaugat ca in prezent sunt deschise un numar important de pozitii si in domenii precum:

  • Marketing: junior specialist, junior online marketing, junior PR manager, juniori brand specialist, junior DTP, junior trade marketing;
  • Finante: junior trezorerie, junior controlling, junior finance analyst;
  • Vanzari :junior sales consultant, junior customer support, junior sales analyst;
  • Productie: junior sef formatie productie.

Sute de mii de locuri de munca, disponibile prin ANOFM

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ofera servicii absolventilor daca se inregistreaza in baza proprie de date, intre care informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, formare profesionala gratuita si facilitati financiare.

In primele cinci luni ale anului 2015 (ianuarie-mai), 15.154 persoane din randul somerilor au participat la cursuri de formare profesionala, din care 23,87% persoane au varsta sub 25 de ani.

Tot in aceasta perioada, s-a realizat incadrarea unui numar de 28.402 persoane sub 25 ani, din care 8.350 pe perioada determinata si 16.214 pe perioada nedeterminata.

In perioada ianuarie-mai 2015, in evidentele ANOFM, au fost disponibile 196.391 locuri de munca vacante pentru care nu se solicita experienta. Dintre acestea, pentru 11.285 se solicitau studii superioare, iar pentru 185.106 locuri de munca se solicitau studii medii, profesionale sau fara calificare (192 locuri de munca colegiu; 10.971 liceu teoretic si 21.321 liceu de specialitate etc).

Denumire pozitie disponibila Numar locuri de munca disponibile
Muncitor necalificat la montarea si asamblarea pieselor 10.284
Muncitor necalificat la demolarea cladirilor 8.107
Muncitor necalificat in industria confectiilor 7.601
Lucrator comercial 6.891
Vanzator 6.843
Sofer autocamion/masina de mare tonaj 5.967
Manipulant marfuri 5.696
Confectioner-asamblor textile 5.421
Muncitor necalificat la asamblarea produselor solide si nesolide 4.052
Agent de securitate 4.007

Strainatatea, o varianta cu salarii tentante

In afara tarii, domeniile in care tinerii pot aplica pentru un loc de munca variaza de la babysitter (au pair), agricultura - silvicultura, constructii, industria usoara (textila, alimentara), HoReCa, comert si altele.

"Recrutarile se fac mai ales pentru domeniul gastronomiei (ajutoare de bucatar) si cel al servirii clientilor (ospatari, barmani), dar si receptie restaurant, spalatorie vase, picolo, agent de securitate, paznic la intrare, baiatul care parcheaza masina etc. 13.428 de pozitii sunt vacante in domeniul hotel - turism", potrivit datelor furnizate wall-street.ro de site-ul de recrutare Tjobs.ro.

Astfel, sunt 100 de pozitii scoase la concurs pentru functii de bucatari, ajutoare de bucatari si ajutoare in bucatarie. Salariile variaza intre 800 – 1.200 de euro pe luna, la care uneori se adauga alte bonusuri (bacsis, mesele zilnice si cazarea gratuite). Pentru barmani si ospatari salariile variaza intre 1.000 – 1.400 de euro pe luna, la care uneori se adauga alte bonusuri (mesele zilnice si cazarea gratuite).

In plus, domeniul turistic ofera multe sanse de angajare cu contract de munca sezonier. Alte variante sunt ghid turistic, salvamar, receptioner, camerista, animator in sate de vacanta, hostess sau dansatoare, angajat pe un luxos vas de croaziera.

De asemenea, se cauta angajati pentru 1.800 de pozitii in agricultura si silvicultura, plata fiind de pana la 7,5 euro/ora.

Unul dintre cele mai bine platite joburi disponibil pentru absolventii de bacalaureat este cel de operator depozit in Olanda, iar remuneratia urca pana la 2.000 de euro pe luna.

Ingredientele reusitei tinerilor

1. Capacitatea de a fi autentic - factor determinant in a trece de procesul de Integrare organizationala;
2. Caracter puternic si un demers disciplinat; corect, cinstit si onest, capacitatea de adaptare organizationala si cu foarte mare initiativa. Aceste aspect sunt determinate cu usurinta printr-o metodologie si tehnici de decodificare a minciunii in faza de interviu cognitiv.
3. Dorinta de a evolua;
4. Capacitatea de automotivare si autodeterminare;
5. Viziunea pe termen lung asupra vietii personale si profesionale.

Tinerii pot primi 250 de lei lunar

Potrivit legislatiei in vigoare, absolventii sunt persoane care au minimum 16 ani si care au obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

ANOFM acorda indemnizatie de somaj tinerilor fara loc de munca in valoare de 250 de lei pentru o perioada de sase luni.

Pentru inregistrare, absolventii vor depune urmatoarele documente:
- actul de identitate in original si copie
- adeverinta medicala cu mentiunea “apt de munca” sau eventuale restrictii medicale
- actele de studii si calificare sau adeverinta din care sa rezulte absolvirea formei de invatamant, in original si copie

Indemnizatia de somaj nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acorda la cerere.

Potrivit rezultatelor centralizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in sesiunea iunie-iulie 2015 a examenului de bacalaureat s-au prezentat 159.703 si au promovat 66,41% inainte de solutionarea contestatiilor, respectiv 106.064 de elevi.

Sursa foto: Tineri la angajare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri