Chiar daca diversele programe privind egalitatea de gen si schimbarile din ultimii ani au avut ca rezultat imbunatatirea nivelului de reprezentare al femeilor si o traiectorie profesionala ascendenta a acestora, adevarata egalitate intre femei si barbati este in continuare greu de atins in companii, arata un raport al companiei Mercer.

La nivel global, organizatiile sunt departe de a realiza egalitatea de gen, in contextul in care femeile sunt mai putin numeroase in campul muncii decat barbatii, cu si mai putine functii de conducere. Mai mult, ratele actuale de angajare, promovare si retentie ale femeilor sunt insuficiente pentru a genera egalitate de gen in urmatoarea decada, iar fluxul actual de talente va propulsa mai multe femei in functii de conducere, nu insa si in America de Nord.

Raportul arata ca programele fara continuitate sau intiativele pe termen scurt nu pot genera schimbarea insa, factorii de mai jos pot face acest lucru:

• Organizatiile care pun in practica politici integrate pentru sustinerea femeilor au o rata mai buna de atractie a talentelor (femei si barbati) decat cele care actioneaza sporadic;
• Asumarea responsabilitatii nu mai este de ajuns – managementul trebuie sa se implice activ in promovarea unor politici de egalitate;
• Programele traditionale de talent management nu mai sunt suficiente;
• Organizatiile care implementeaza programe inovatoare, au o rata mai mare de atractie a telentelor: scheme de pensionare personalizate pentru femei, programe de well-being dedicate femeilor, etc.
• Femeile si barbatii au abilitati diferite dar egale ca importanta, ceea ce inseamna ca o companie trebuie sa realizeze un mix echlibrat intre acestea pentru a obtine crestere si profit.

Pe de alta parte, un alt studiu Mercer arata ca numarul femeilor din pozitiile de top din Romania este superior celui inregistrat la nivelul Europei deoarece in lipsa unor stimulente financiare de la stat mai putine romance au ales sa ramana acasa, dupa ce au nascut, pentru a ingriji copiii.

La nivel global, doar 26% dintre managerii seniori si 19% dintre executivi sunt femei, cu toate ca femeile reprezinta 41% din forta de munca la nivel global.

Astfel, cea mai mare pondere a femeilor este in rolurile de suport, potrivit unei cercetari efectuate la nivel mondial de Mercer, compania de consultanta in resurse umane, parte a Marsh & McLennan Companies.

"Femeile continua sa fie slab reprezentate, atat in structura de varf a organizatiilor, cat si in functiile imediat urmatoare, in ciuda eforturilor companiilor de a avea o forta de munca diversa. Daca abordarea actuala continua, doar o treime din functiile de conducere vor fi ocupate de femei in urmatorii 10 ani. In economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor detine functii executive in 2024, in timp ce procentul acestora este asteptat sa creasca mai repede in tarile in curs de dezvoltare", potrivit specialistilor Mercer.

Grupul de companii Consulteam, parte din Anxo Group, a fost fondat in anul 2000, ulterior dezvoltandu-se ca una dintre cele mai rapide afaceri de consultanta in domeniul resurselor umane din Europa de Est. Consulteam pune la dispozitia clientilor servicii performante de recrutare si selectie, consultanta in politicile de compensatii si beneficii, management al performantei, evaluare si administrare a personalului, precum si programe de training. Din 2002 grupul este partener strategic al Mercer in tarile in care este prezent.

Sursa foto: Start, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri