Intr-o piata a muncii tot mai dinamica, efortul depus pentru atragerea, retinerea si motivarea talentelor este tot mai mare, companiile fiind nevoite sa implementeze strategii de recompensare care sa raspunda nevoilor diferite ale angajatilor. Si angajatii romani primesc o serie de beneficii, cum ar fi tichetele de masa, insa sunt si altele pe care majoritatea dintre acestia pot inca doar sa si le doreasca, cum ar fi cresa la locul de munca sau sistemul prin care isi pot alege propriile beneficii, potrivit unei analize realizate de Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.

Desi salariul de baza si bonusurile/primele continua sa ramana principalele elemente de motivare a salariatilor, se observa ca atat in Romania, cat si in celelalte tari din regiunea Europei Centrale si de Est precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ucraina si Ungaria, din ce in ce mai mult companiile pun accent pe pachetele de beneficii extra-salariale.

Potrivit specialistilor Accace, in Romania principalele beneficii pe care angajatorii le acorda salariatilor sunt tichetele de masa, asigurari medicale sau abonamente la clinici private, concediu de odihna suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Craciun), programe de formare profesionala.

In functie de marimea organizatiei, profilul acesteia si locatie, pot exista si beneficii precum:

  • abonamente la sali de sport,
  • gustari/racoritoare gratuite,
  • pensie privata facultativa,
  • asigurare de viata privata,
  • reduceri la produsele sau serviciile comerciantilor/partenerilor,
  • program de lucru flexibil,
  • facilitati pentru recreere (sala de relaxare,
  • mese de ping-pong, biliard,
  • scaun pentru masaj, etc.),
  • parcare gratuita pentru masina,
  • asigurare medicala pentru calatorii in strainatate atat pentru salariati cat si pentru membrii familiei.

Tichetele de masa sunt printre cele mai intalnite beneficii extra-salariale

Tichetele de masa sunt printre cele mai intalnite beneficii extra-salariale, nu doar in Romania, ci si in tari precum Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia. Exceptie face Ucraina, unde nu exista posibilitatea ca angajatorii sa ofere salariatilor clasicele tichete de masa in format hartie. In schimb, angajatorii din Ucraina obisnuiesc sa ofere salariatilor, ca beneficiu, o alocatie individuala pentru hrana, limita fiind variabila in functie de decizia angajatorului si industrie.

In Romania, incepand cu luna mai 2015 valoarea tichetelor de masa a fost majorata de la 9,35 lei la 9,41 lei, fara insa a fi resimtita cu adevarat de salariati.

Spre deosebire de Ungaria, potrivit Accace, unde tichetele de masa sunt un beneficiu asupra caruia se aplica atat impozit pe venit, cat si contributii sociale, in Romania tichetele de masa acordate de angajatori sunt supuse doar impozitului pe venit, respectiv 16%.Si in Polonia tichetele de masa reprezinta un beneficiu supus doar impozitului pe venit, in procent de 18%, insa in conditiile in care venitul anual al salariatului depaseste 85.528 PLN (aproximativ 20.500euro) peste acest prag se aplica o noua cota de impozitare, respectiv 32%.In Cehia si Slovacia tichetele de masa nu sunt supuse impozitului pe venit si nici contributiilor sociale. In practica insa, angajatorul suporta 55% din valoarea tichetului de masa, fiind valoarea maxima deductibila fiscal, iar diferenta de 45% este suportata de salariat.

Specialistii Accace remarca faptul ca la nivel de regiune majoritatea tarilor acorda tichete de masa nu doar in formatul clasic, pe hartie, ci si in format electronic sub forma de card. De exemplu, in Polonia, angajatorii acorda tichete de masa electronice inca din anul 2004, iar in Ungaria incepand cu anul 2012, in Republica Ceha se acorda efectiv din septembrie 2013, iar in Slovacia tichetele de masa pot fi acordate si electronic, insa nu e o practica foarte raspandita.

Programele de beneficii flexibile sunt din ce in ce cele mai populare in regiune

In Ungaria, de exemplu, exista asa-numitul sistem „cafeteria”, care reprezinta o forma flexibila de beneficii oferite de angajatori. Acest sistem este de fapt un meniu cu beneficii din care salariatii, in limita unui buget anual, pot alege ce isi doresc, in functie de nevoile lor. Unul din elementele componente este cardul de vacanta „Szechenyi”, pe care salariatii il pot folosi pentru a achizitiona diferite servicii precum cazare, masa si recreere. Si in Romania intalnim companii care aleg sa ofere pachete de beneficii flexibile, insa numarul acestora este inca unul mic.

Beneficii extra-salariale
Romania Ungaria Polonia Ucraina Cehia Slovacia
Tichete de masa Tichete de masa Servicii medicale private Telefon mobil Tichete de masa Tichete de masa
Servicii medicale private Cardul de vacanta „Szechenyi” Tichete de masa Cadouri pentru angajati Telefon mobil Telefon mobil
Concediu de odihna suplimentar Decontare cheltuieli transport Activitati sportive Programe de formare profesionala Laptop Program de lucru flexibil
Telefon mobil Subventie pentru educatia copiilor Masina Decontare cheltuieli transport Programe de formare profesionala Munca la domiciliu
Programe de teambuilding Credite in conditii preferentiale Activitati culturale Masina Pensie privata Programe de teambuilding
Laptop Servicii medicale private Program de lucru flexibil Alocatie pentru hrana Asigurare de viata privata Programe de formare profesionala
Decontarea cheltuielilor de transport Pensie privata Programe de formare profesionala Program de lucru flexibil Servicii medicale private Laptop
Cadouri pentru copii (1 Iunie, Craciun) Programe de formare profesionala Asigurare de viata privata Servicii medicale private Activitati sportive/culturale Pensie privata

Un beneficiu care nu este inca foarte utilizat in Romania este serviciul de tip „gradinita/cresa la locul de munca”. In Republica Ceha, de exemplu, copiii angajatilor au posibilitatea sa mearga la gradinite/crese amenajate la locul de munca. In acest mod, salariatii sunt mai motivati, se reduce absenteismul de la locul de munca, creand un echilibru intre cariera si viata privata.

“Utilitatea si atractivitatea unui beneficiu depinde de mai multi factori, printre care varsta, educatia, starea civila, familia, etc. De exemplu, pentru salariatii tineri oferirea unui tichet de vacanta ar avea un impact mai mare, pe cand salariatii cu copii ar aprecia mai mult beneficii de genul suport pentru educatia copiilor sau sa beneficieze de gradinita/cresa la locul de munca. Trebuie subliniat faptul ca, beneficiile sunt doar unul dintre elementele componente ale programului de recompensare al angajatorului. Un program eficient insa trebuie vazut ca un sistem de recompensare total, care include toate cele cinci elemente cheie menite sa sporeasca implicarea angajatilor si angajamentul acestora fata de obiectivele organizationale, si anume: compensatii, beneficii, echilibrul intre munca - viata privata, performanta si recunoastere, si nu in ultimul rand dezvoltare si oportunitati de cariera", a decalarat Andreea Paun, payroll supervisor Accace.

Accace este o companie specializata in servicii de externalizare si consultanta in contabilitate, raportare financiara, salarizare, administrare de personal si consultanta fiscala si de afaceri. Compania este prezenta in regiunea Europei Centrale si de Est, dar ofera servicii si la nivel mondial, atat prin intermediul birourilor din Romania, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina si Marea Britanie, precum si in alte 12 tari prin partenerii sai, respectiv in Austria, Brazilia, Bulgaria, Croatia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia si SUA.

Sursa foto: Angajat cu cadou, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri