In contextul actual deloc favorabil al pietei muncii, tentatia de a minti in CV este din ce in ce mai mare. Diverse studii facute atit in Romania, cat si la nivel global, arata ca mai mult de 30% din cei care aplica la joburi strecoara cate o "mica" minciuna in CV, potrivit Elenei Popa, senior consultant in cadrul companiei de recrutare Adecco Romania

Iata cele mai frecvente minciuni intalnite in CV-urile aplicantilor:

1. Nivelul cunoasterii limbii straine – tot mai multi angajatori cer cunoasterea a cel putin unei limbi straine la nivel avansat si au surpriza sa constate ca un numar impresionant de aplicanti se supraevalueaza substantial in aceasta privinta. Nivel avansat intr-o limba straina nu inseamna ca limba respective a fost trecuta in programa in liceu, ci inseamna ca o poti vorbi si intelege.

2. Diplomele de studii – nu arareori aplicantii se declara absolventi, desi ei nu au luat bacalaureatul sau examenul de licenta. Chiar daca aceste documente nu sunt cerute inainte de angajare, in momentul in care se va observa lipsa licentei, angajatorul poate inceta imediat contractul de colaborare cu ‘auto-laureatul’. De fapt, din ce in ce mai multe companii apeleaza la verificarea diplomelor la institutiile de invatamant.

3. Plecarea de la un job – este una din cele mai des intalnite ‘omisiuni’. In CV este trecut ca aplicantul lucreaza in prezent, insa in realitate el a incetat de mai mult sau mai putin timp colaborarea cu firma respectiva.

4. Motivul plecarii de la job – pentru a motiva perioadele scurte in care au stat la anumite joburi, sunt candidati care scriu in CV-uri ca pozitiile respective au fost restructurate, cand in realitate, motivele au fost cu totul altele.

5. Exagerarea competentelor si abilitatilor – cel mai frecvent se recurge la exagerarea competentelor tehnice – de exemplu, se declara nivel avansat la Excel, SAP, etc. Tocmai de aceea angajatorii folosesc de cele mai multe ori teste specifice revelatoare.

6. Exagerarea titulaturii si a responsabilitatilor – anumiti candidati isi scriu in CV-uri titulaturi umflate, respectiv responsabilitati pe care nu le-au avut niciodata. Acestea pot fi depistate foarte usor, printr-un telefon dat fostilor angajatori.

7. Multiplicarea realizarilor si contributiei personale – in general acest tip de minciuna se regaseste in CVul celor care lucreaza in vanzari sau in pozitii cu impact direct asupra cifrei de afaceri. Astfel ca cifrele de vanzari sunt mult mai mari decat in realitate, iar numarul de clienti adusi un adevarat record mondial. De exemplu, un candidat a scris in CV ca a adus companiei pe zona gestionata de el o suma care depasea cu mult cifra de afaceri a intregii companii.

8. Salariul – fiind unul dintre cele mai sensibile puncte atit pentru candidat, cat si pentru angajator, metamorfozele cifrelor si aici sunt cele mai consistente. De aceea, unii angajatori fac atmosfera cerand sa vada “fluturasul” de salariu de la actualul angajator.

9. Data angajarii/data plecarii la/de la job – si aici numarul informatiilor distorsionate sunt cele mai numeroase. Pentru a acoperi anumite perioade lipsa, in care aplicantul nu a lucrat, extinde perioada de la ultimul angajator cu luni, ba chiar si cu ani.

10. Contributia la un proiect – se intampla ca aplicantii sa exagereze sau sa isi asume taskuri si responsabilitati pe care nu le-au avut niciodata intr-un proiect pentru a-si mari punctajul, totusi aceste aspecte in mod normal se verifica din referintele de la fostii angajatori, iar ce se dorea a fi o lovitura castigatoare, va introduce de fapt doar o bila neagra…

Sursa foto: CV, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri