Romanii nu stiu sa se promoveze si isi anuleaza singuri sansele de angajare, inca dinainte de a se prezenta la interviuri. CV-uri cu fotografii in costume de baie sau de la nunta, plus calitati si aptitudini pe care nu le pot demonstra, ii scot din start din cursa pentru un loc de munca.

Companiile de recrutare anunta un numar mare de locuri de munca in aceasta perioada si o paleta variata de optiuni pentru cei aflati in cautarea unui job. Paradoxal insa, in contextul in care numarul somerilor din Romania nu este deloc unul mic, recrutorii gasesc cu greu angajati cu care sa ocupe pozitiile deschise, fie din cauza dezinteresului acestora, fie pe fondul prezentarii rusinoase de care dau unii dintre candidati dovada.

In faza analizei CV-urilor cu care candidatii aplica pentru locurile de munca disponibile, companiile de recrutare observa o serie de greseli pe care aplicantii le fac, multe dintre ele traducandu-se prin nepasare si lipsa de interes. De exemplu, completarea imaginii din profilul CV-ului cu fotografii in costume de baie sau cu imagini de la nunta.

"Primim poze de CV in costume de baie sau CV-uri completate cu fotografii de la nunta. Poti fi un candidat frumos si vrei sa ne arati asta, dar fotografia de la nunta nu are ce cauta intr-un CV. Mai mult, pana la urma nu stiu pe cine trebuie sa angajez, pe tine sau pe sot?", a povestit intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO Cristina Savuica, sefa Lugera, una dintre cele mai mari companii de recrutare de pe piata din Romania.

Si in ceea ce priveste informatiile care apar in CV-uri la prezentare, candidatii isi atribuie aptitudini si abilitati pe care nu le au, sau cel putin nu la nivelul la care declara acestia.

De exemplu, cele mai cunoscute sunt declaratiile pe care romanii le fac legate de limbile straine pe care le cunosc, mai mult sau mai putin.

"De foarte multe ori, informatiile care apar in CV nu au legatura cu realitatea. Sustin in CV ca vorbesc limba engleza la nivel avansat si daca le propui sa vorbesti cu ei in engleza spun ca au nevoie de doua saptamani sa «se puna pe picioare», caci nu au mai vorbit de mult limba engleza. Ii rugam sa ne spuna in engleza ceea ce stiu, nu ceva anume. Insa in continuare spun ca nu pot sa spuna nimic. Consider ca atunci cand vorbesti si la nivel mediu tot trebuie sa reusesti sa spui ceva in engleza. La alte limbi, precum germana de exemplu, nici nu mai vorbim", a explicat Savuica.

De asemenea, romanii mint si cand vine vorba de cunostintele lor in domeniul informaticii.

"Isi trec ca stiu sa lucreze in Microsoft Excel, insa cand trebuie sa arate si practic din nou spun ca nu au mai lucrat de mult. Sfatul nostru este sa nu mai treaca aceasta informatie, caci nu vor trece oricum de noi", potrivit managerului Lugera.

Sefa Lugera concluzioneaza ca multi dintre candidati copiaza in intregime continutul unor CV-uri publicate pe Internet si nu il personalizeaza.

In piata, astfel de angajati, care declara ca vorbesc engleza si nu vorbesc nu au nicio sansa sa se angajeze.

30% dintre candidati strecoara cate o minciuna in CV-uri

Diverse studii facute atit in Romania, cat si la nivel global, arata ca mai mult de 30% din cei care aplica la joburi strecoara cate o "mica" minciuna in CV, potrivit Elenei Popa, senior consultant in cadrul companiei de recrutare Adecco Romania

Cele mai frecvente minciuni intalnite in CV-urile aplicantilor sunt legate de:

  • Nivelul cunoasterii limbii straine;
  • Diplomele de studii;
  • Plecarea de la un job;
  • Motivul plecarii de la job;
  • Exagerarea competentelor si abilitatilor;
  • Exagerarea titulaturii si a responsabilitatilor;
  • Multiplicarea realizarilor si contributiei personale;
  • Salariul;
  • Data angajarii/data plecarii la/de la job;
  • Contributia la un proiect.

Topul celor mai ridicole minciuni descoperite in CV-uri:

- Candidatul si-a trecut experienta de munca a tatalui pe CV. Atat tatal cat si fiul aveau acelasi nume, potrivit Business Insider;

- Candidatul a pretins ca a fost asistent al prim ministrului intr-o tara straina care nu avea prim ministru;

- Candidatul a mintit trecand in CV ca a fost campion la aruncari libere la echipa de baschet a liceului;

- Candidatul a pretins ca a fost medaliat la olimpiada;

- Candidatul a declarat ca a fost supervisor in constructii. Recrutantorul a aflat apoi ca experienta se referea la construirea unei custi pentru catel;

- Candidatul a declarat ca are 25 de ani de experienta la varsta de 32 de ani;

- Candidatul a declarat ca a muncit timp de 20 de ani ca bona pentru celebritati precum Tom Cruise sau Madonna;

- Candidatul a mentionat trei joburi in ultimii ani. La o verificare, angajatorul a aflat ca aplicatul a lucrat cate doua, una, respectiv deloc in cele trei pozitii deschise.

- Candidatul a aplicat de doua ori pe aceeasi pozitie, oferind informatii diferite de fiecare data despre experienta in munca.

Minciuni inofensive care te ajuta sa excelezi la interviul de angajare

Exista cu siguranta unele minciuni pe care va trebui sa le spui in scopul de a obtine un nou loc de munca, cu toate acestea nu trebuie sa exagerezi si sa iti atribui skill-uri pe care nu le ai sau sa spui ca ai lucrat intr-un loc despre care tu de fapt nu stii nimic. Unele minciuni pot fi descoperite foarte usor, iar singurul care va avea de suferit vei fi tu.

1. “Am lucrat doar la aceste companii.”
Daca ai lucrat undeva pentru o perioada scurta de timp sau in cazul in care ai fost concediat sau s-a incheiat intr-un mod nu tocmai placut ar fi mai bine sa nu treci acel job in CV. E de preferat sa treci in CV doar experientele relevante, pozitive si cele care te ajuta sa ai imaginea pe care o doresti.

2. “M-am inteles cu toata lumea la jobul anterior.”
Nimanui nu-i place de absolut toata lumea si exista, probabil, persoane dificile in fiecare companie. Cu toate acestea, e in regula sa spui ca a fost un privilegiu sa lucrezi cu oamenii de la locul de munca anterior, dar fara sa exagerezi cu complimentele, conform Business Insider.

3. “Pasiunile mele sunt cititul, calatoriile si munca de caritate.”
Daca hobby-urile tale sunt berea, popcornul si vizionarea serialelor probabil nu ar trebui sa le mentionezi pe acestea la interviu. In momentul in care discuti despre pasiunile si interesele tale asigura-te ca acestea se refera direct la locul de munca pentru care ai aplicat si sunt relevante.

Foto: CV, minciuni la interviu

Sursa foto: CV, poza de nunta, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri