Piata de recrutare se misca bine in 2015, iar agentiile de profil au o multime de locuri de munca disponibile, insa pe multe dintre acestea le acopera cu dificultate, deoarece un procent important dintre romani, in special tineri, nu vor sa se angajeze. Principalul motiv este ajutorul de somaj, pe care il prefera in locul unui job platit decent, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Cristina Savuica, sefa agentiei de recrutare Lugera.

"Piata de recrutare merge bine, avem extraordinar de multe proiecte pe care nu reusim sa le acoperim, din lipsa de candidati. Avem multe cazuri in care dispunem de joburi pentru tinerii absolventi de liceu si de facultate, insa nu avem candidati, pentru ca acestia nu vor sa se angajeze, ci prefera sa stea acasa si sa primeasca ajutorul de somaj decat sa vina sa lucreze, macar part-time", a explicat Cristina Savuica.

Potrivit acesteia, in piata sunt disponibile multe locuri de munca pentru tineri cu sau fara experienta in munca, intr-o varietare de domenii.

"Avem joburi multe pentru ei, chiar daca nu au experienta. Pentru absolventii de liceu avem disponibile joburi de ambalator manual, lucratori comerciali pentru magazinele de cartier sau magazinele mari, muncitori necalificati cautam foarte multi. La fel, pentru absolventii de facultate avem in oferta joburi in call-center, posturi de front-office, back-office", a adaugat sefa companiei de recrutare.

Salariile incep de la minimul pe economie si ajung pana la peste 2.000 de lei

Lucratorii comerciali sau muncitorii necalificati pot castiga de la salariul minim pe economie, 777 lei, pana la 1.000 lei net pe luna, in timp ce posturile din call-centere sunt remunerate si cu peste 2.000 de lei lunar, daca angajatii cunosc limbi straine cautate.

"Nu se cere experienta, iar noi le oferim traininguri si pot lucra in call-center cunoscand doar limba romana, pe un salariu de 1.000 de lei. De asemenea, exista optiunea centrelor de suport, specializate pe anumite domenii, unde se castiga mai bine. De exemplu, avem joburi in centre de suport pe HR, pe Contabilitate, unde se cere combinatia intre limba straina si contabilitate primara sau limba straina si HR. Angajatii din Romania rezolva cererile colegilor din Europa si trebuie sa vorbeasca, de exemplu, franceza. In jur de 2.000 de lei sunt salariile in aceste centre de suport", a precizat Cristina Savuica.

Ea a aratat ca tinerii Isi depun CV-urile pe diverse site-uri de recrutare, companiile de recrutare ii suna, confirma interviul, insa nu se prezinta, desi sunt in cautarea unui loc de munca.

"Le dam sms in dimineata ca ii asteptam la interviu si totusi nu vin. Ii sunam sa ii intrebam de ce nu au ajuns, spun ca au uitat sau nu raspund la telefon. Foarte multi confirma si nu vin la interviuri. Cel putin la joburile in call-center peste 50 la suta nu se prezinta la interviuri. Poate se munceste mult in astfel de locuri, insa nici alte optiuni nu au. Doar daca vor sa fie vanzatori in magazine, unde sa stea in picioare si salariul sa fie mai mic decat la call-center. Sau sa lucreze intr-o bucatarie, daca ii primesc si acolo", a adaugat sefa companiei de recrutare.

Potrivit acesteia, unul dintre principalele motive pentru care tinerii nu vor sa vina la munca este ajutorul de somaj, bani pe care ii primesc daca stau acasa.

Conform legislatiei in vigoare, romanii pot primi ajutoare de somaj care incep de la un minim de 250 de lei pe luna, pentru o perioada de sase luni.

Solutia ar fi sa se schimbe legislatia si daca cel care este in somaj primeste trei oferte de munca care corespund profilului si le refuza, sa nu mai primeasca ajutor de somaj

Companiile aduc oameni si de la 300 de kilometri distanta

In conditiile in care multi romani aleg ajutorul de somaj in locul unui job, companiile sunt puse in situatia de a angaja oameni de la sute de kilometri distanta, carora ke asigura transportul si cazarea.

"Am avut un proiect de recrutare in zona de Nord-Est, in toata Moldova, si la fel ne spuneau oamenii, ca mai bine stau acasa pe ajutorul de somaj, decat sa lucreze opt ore pentru salariul minim pe economie. Iar statul incurajeaza aceasta practica, ar trebui sa monitorizeze daca acesti oameni primesc oferte de job conform calificarii", a afirmat Savuica.

Ajutorul de somaj incepe de la 250 de lei pe luna

Potrivit legii, in Romania indemnizatia de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Astfel, cea mai mica suma o incaseaza tinerii absolventi de unitati de invatamant, respectiv 250 de lei, pe o perioada de sase luni.

Potrivit legislatiei in vigoare, absolventii sunt persoane care au minimum 16 ani si care au obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Conform statisticii ANOFM, in anul 2014, s-au inregistrat ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca un numar de 71.291 absolventi, potrivit datelor furnizate la solicitarea wall-street.ro. Pana la sfarsitul anului 2014, 51.388 de persoane (proaspat absolventi) au solicitat indemnizatie de somaj, dintre care 37.675 de absolventi de liceu.

ANOFM ofera servicii absolventilor daca se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, iar indemnizatia de somaj nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal, ci numai in baza unei cereri.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data expirarii perioadei de 60 de zile, daca cererea este inregistrata la AJOFM in termen de 10 zile. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 60 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii. Termenul de 12 luni este termen de decadere din drepturi.

"Conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un absolvent sa poata beneficia de indemnizatia de somaj sunt: sa se fi inregistrat in evidentele ANOFM in termenul de la absolvire prevazut mai sus, sa nu realizeze venituri sau daca realizeaza, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, si sa nu urmeze o forma de invatamant la data solicitarii dreptului. In plus, trebuie avut in vedere faptul ca indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita. Aceasta se acorda pentru o perioada de 6 luni si este, in prezent, in valoare de 250 lei", potrivit ANOFM.

Citeste si:

    Potrivit Agentiei, pana in data de 19 august 2015 sunt inregistrate in evidentele ANOFM 19.730 de cereri pentru acordarea indemnizatiei de somaj, platile urmand a fi facute dupa validarea dosarelor, incepand cu luna ulterioara depunerii cererii.

    Numarul somerilor a crescut cu aproape 4.500 in luna iulie fata de iunie, fiind inregistrate 451.168 de persoane fara ocupatie, iar rata somajului a ajuns la 4,99 la suta, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

    Din cei peste 450.000 de someri, 84.018 primeau indemnizatie in luna iulie.

    Lugera este una dintre cele mai mari companii de recrutare din Romania, cu activitate pe piata locala din 2001. Compania are 162 angajati, dintre care 37 de consultanti, si a incheiat anul 2014 cu o cifra de afaceri de 40,2 milioane de euro.

    Sursa foto: pierdere vreme, Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri