Compania de resurse umane Adecco Romania, axata pe plasarea de personal in regim temporar, si-a crescut in 2015 numarul de angajati cu 50%, la peste 9.000 de persoane, si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in crestere, la peste 60 milioane de euro, a declarat pentru wall-street.ro Florin Godean, country manager.

Dezvoltarea activitatilor companiilor de pe piata locala, in special din zona productiei de componentente auto si IT, duce la cresterea cererii de angajati, iar cum angajarea in regim temporar este la indemana organizatiilor, agentii care plaseaza personal au de castigat in aceasta perioada.

Anul trecut, compania realiza o cifra de afaceri de 54 milioane de euro, cu un numar de 6.000 de angajati temporar.

"Dupa inceputul de an, toata piata a explodat, toata lumea angajeaza. Noi am crescut de la inceputul anului pana acum cu aproape 50%, la aproximativ 9.000 de angajatimfata de 6.000 in luna ianuarie. Este mult mai bine anul acesta din punct de vedere al afacerilor si estimez ca vom termina cu peste 60 de milioane de euro, spre 70 milioane de euro, in special pe fondul cresterii proiectelor din zona muncii temporare" a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro managerul celei mai mari firme de recrutare si plasare de angajati in regim temporar din Romania.

Florin Godean arata ca aproximativ 1.000 de persoane au fost preluate de catre compania pe care o conduce dupa ce o alta companie importanta din zona de munca temporara a dat faliment, Trenkwalder. Pe de alta parte, extinderea businessurilor companiilor duce la cresterea cererii de angajati.

Pe piata are loc o crestere organica, fabricile isi mai deschid alte unitati, de aici vine cererea de angajati, se supradimensioneaza aceeasi jucatori. Am inceput sa livram foarte mult componente auto in Europa de Est, in detrimentul Africii de Nord si a Asiei

Potrivit acestuia, peste 90% din businessul Adecco este generat de munca temporara, compania plasand angajati in regim temporar in special in domeniile automotive (32%), IT (32%), logistica si FMCG.

Costuri mari cu angajarea oamenilor

El a aratat ca in recrutarea temporara volumele sunt mari, insa profitabilitatea este afectata de costurile ridicate pe care le implica.

"Costurile de recrutare au crescut foarte mult, pentru ca nu mai suntem in faza din 2008, cand a fost boom, ci suntem in faza in care gasim cu dificultate oameni pe care sa ii angajam. Motivele sunt foarte variate, insa ne afecteaza in general cresterea migratiei, in sensul in care oamenii pleca sa munceasca in afara tarii. De exemplu, operatori de productie, de care noi avem nevoie, pleaca in strainatate pentru a lucra in agricultura", a aratat Godean.

Chiar si asa, managerul estimeaza ca Adecco Romania va reusi sa isi creasca profitul in acest an de la 1,8 milioane de euro (profit brut) in 2014 la 2,6 milioane de euro la finele acestui an.

Romanii, greu de convins sa munceasca

Florin Godean a aratat ca desi piata muncii se misca, companiile de recrutare au din ce in ce mai multe joburi deschise, paradoxal, le acopera din ce in ce mai greu, deoarece romanii nu vor sa munceasca. Un procent important dintre acestia prefera sa stea acasa, pe banii statului.

"Salariile nu sunt spectaculoase, sunt salarii de inceput, peste minimum pe economie. Mai mult, sunt oameni care ajung sa castige intr-o luna pana la 2.000 de lei net, iar asta nu presupune sa munceasca ca robotii, inseamna sa fie productivi si sa munceasca si ore suplimentare din cand in cand", a explicat Florin Godean.

Este, totusi, un inceput, pentru ca majoritatea oamenilor nu au educatie, nu au muncit vreodata si intra intr-o fabrica, intr-un sistem. Ei au variante in a alege sa stea acasa si sa primeasca sau nu ajutor de somaj sau ajutor social sau a se duce la un loc de munca

Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara in Romania.

Adecco, companie care activeaza in Romania prin Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, face parte din grupul cu acelasi nume, cu cu birouri in peste 60 de tari. Compania are 150 de angajati proprii si peste 500 de clienti.

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services si Agentia Professional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri