Manualele de IT din licee sunt facute dupa programa de acum 12-13 ani, ceea ce inseamna ca eficienta acestora este zero, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in cadrul unei conferinte dedicate programului Telecom Seeds for the Future organizat de Huawei.

"Este ridicol sa avem manuale de IT in liceu dupa o programa elaborata acum 12-13 ani. Eficienta acestora este zero", a subliniat ministrul, care a recunoscut totodata ca rezultatele foarte bune ale elevilor romani la concursurile si olimpiada de informatica se datoreaza pasiunii acestora si a dedicarii profesorilor coordonatori.

Cimpeanu a avut discutii cu reprezentantii Huawei si pentru a actualiza curricula facultatilor de IT&C, astfel incat sa fie la curent cu inovatiile din tehnologie. Ministrul a mai atras atentia si asupra ponderii reduse pe care o are IT-ul la specializarile universitatilor din Romania, in contextul in care rectorii institutiilor de invatamant prefera sa aloce cele mai multe locuri la buget catre zonele in care pot primi mai usor finantare.

"Primul impuls al unui rector este sa distribuie locuri acolo unde poate primi finantare, iar la programele foarte cautate in piata muncii ar putea bugeta mai putine locuri finantate de stat tocmai pentru ca sunt specializari cautate si oricum vin studenti la taxa. Insa, pe ansamblu, rezultatul va fi prost la nivel national, dar si pentru firmele de IT", a avertizat Cimpeanu.

Statul subventioneaza 101.000 locuri la buget in sistemul public de invatamant universitar, dar conducerea fiecarei universitati decide cum isi repartizeaza aceste locuri finantate de stat si la ce specializari le aloca.

Huawei, unul dintre principalii furnizori globali de solutii in domeniul IT&C, a trimis in acest an la specializare in China opt studenti de la universitati tehnice din Bucuresti, Iasi, Craiova si Cluj-Napoca, in cadrul programului "Telecom Seeds for the Future". Pentru Romania, editia din acest an a programului a avut loc in perioada 21 August – 5 Septembrie. Pe durata acestui stagiu de specializare, studentii romani au fost introdusi in universul limbajului si al culturii chinezesti, in Beijing, iar in a doua parte a proiectului au fost implicati in activitati de formare profesionala, beneficiind de suportul specialistilor Huawei din cadrul companiei, la sediul central din Shenzhen.

Cititi mai multe despre experienta studentilor romani in China in articolul "Nu mai este "tara copy-paste", putem invata mult de la angajatii chinezi!"

"Scopul programelor educationale implementate de Huawei este acela de a ajuta la dezvoltarea tinerelor talente din aria IT&C si de a deschide drumul spre o mai buna intelegere a sectorului telecomunicatiilor. Telecom Seeds for the Future este cel mai popular program de CSR din cadrul Huwei, oferind studentilor oportunitatea de a lucra intr-o companie IT&C de top si acces la cele mai noi tehnologii si solutii inovatoare din industria noastra", a declarat Vlad Doicaru, Enterprise Director Huawei Romania.

In ceea ce priveste acest program, angajamentul Huawei pe piata locala este pentru urmatorii cinci ani, timp in care, compania va continua sa investeasca in tinerele talente IT&C din Romania si va contribui activ la imbunatatirea educatiei din acest domeniu, prin completarea cunostintelor teoretice, predate in facultatile de profil, cu experiente practice, obtinute intr-un mediu de lucru real.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri