Desi toate cercetarile ne arata ca este o idee proasta, multi dintre noi ajungem sa lucram 50 de ore pe saptamana, considerand ca eficienta si productivitatea sunt direct proportionale cu timpul petrecut la munca.

Conform unui studiu realizat luna trecuta si care a implicat 600.000 de oameni, cei care stau la munca pana la 55 de ore pe saptamana risca cu 33% mai mult sa aiba un infarct, fata de cei care mentin o limita de 35-40 de ore/saptamana.

Avand in vedere acestea, Suedia incepe, din ce in ce mai mult, sa introduca ziua de munca de 6 ore ca un standard national. Multe dintre business-urile din tara scandinava au implementat schimbarea, multe incepand deja sa compare rezultatele anuale cu cele anterioare, cand standardul era de 8 ore/zi.

„Cred ca ziua de munca de 8 ore nu aduce atata eficienta precum ar putea unii sa considere. Este extrem de provocator sa ramai concentrat 8 ore aproape fara pauze. Pentru a putea face fata, introducem mici pauze pentru a putea face fata”, spune Linus Feldt, CEO al dezvoltatorului de aplicatii Filimundus, din Stockholm. Firma a trecut la ziua de munca de 6 ore de anul trecut si spune ca angajatii sunt extrem de multumiti, putand petrece mai multe ore cu familia si, per total, moralul s-a ridicat.

Pentru a mentine productivitatea, Feldt spune ca angajatii trebuie sa petreaca mai putin timp pe retele sociale si alte distrageri; intalnirile informale au fost de asemenea reduse la minim. „Impresia este ca acum angajatii se pot concentra mult mai bine si mai eficient la munca, stiind ca nu mai stau atat de mult timp la birou. Per total, a crescut motivatia”.

Pe langa companii antreprenoriale, si giganti din Suedia au introdus deja ziua de munca de 6 ore. De exemplu Toyota, din Goteborg, merge deja de peste o decada pe o zi de lucru de 6 ore si compania spune ca angajatii sunt mai multumiti si mai motivati. Totodata, costurile s-au redus si profitul a crescut cu 25%.

Citeste mai multe pe acest subiect in TheGuardian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri